Waarom jij wil kamperen in eigen achtertuin tijdens De Buurtcamping
Als je tóch het vakantiegevoel wil, maar niet al te diep in de buidel wil tasten, is het een aanrader om naar De Buurtcamping in Nederland te gaan. Stichting de Buurt organiseert deze zomer maar liefst 64 van deze pop-up Buurtcampings door heel Nederland. Voor een paar tientjes kun je een weekend lang kamperen in een stads- of natuurpark in de buurt met als doel om je buurtgenoten beter te leren kennen.
De reden dat Stichting de Buurt deze Buurtcampings organiseert, is omdat driekwart van de Nederlanders aangeeft steeds meer polarisatie te ervaren. Ook leven verschillende sociale klassen in Nederland steeds meer in gescheiden werelden. Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen om deze ontwikkeling.
De Buurtcamping verbindt
Onderzoek wijst uit dat 75 procent van de mensen die hebben deelgenomen aan een Buurtcamping nieuwe mensen hebben ontmoet buiten hun eigen sociale bubbel. En 76 procent voelt zich meer thuis in hun eigen buurt. Wil je dus ook een betere band met je buren opbouwen, terwijl het tegelijkertijd voelt alsof je op vakantie bent? De Buurtcamping it is. Met een wc-rol in de hand is iedereen gelijk. Vanaf vijftien euro kun je al kamperen bij De Buurtcamping. De prijzen worden expres laag gehouden zodat iedereen kan deelnemen aan dit weekend, van havenarbeider tot havermelkelite.
De Buurtcamping is een van de weinige plekken waar je echt helemaal jezelf kunt zijn en waar je niet wordt beoordeeld op de auto die je rijdt of de dikte van je portemonnee. Met een wc-rol in de hand is iedereen immers gelijk, vertelt Maarten Hupkens, directeur van Stichting De Buurt. “Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of voor het eerst je tent opzet, op de Buurtcamping geven we mensen een vrolijk duwtje in de rug naar nieuwe ontmoetingen. Deze ontmoetingen brengen inspiratie, zelfvertrouwen, samenwerkingen, vriendschappen en liefde. ”
Romances ontstaan op de Buurtcamping
Romances op de camping hebben zelfs al geleid tot een huwelijk en gezinsuitbreiding. Al deze nieuwe verbindingen versterken de wijk en zorgen voor een thuisgevoel in de buurt.” vertelt Maarten. Een weekend bij De Buurtcamping is niet slechts een kampeersessie, maar er worden ook toffe activiteiten georganiseerd zoals bingo, barbecues en kampvuursessies. Tijdens deze activiteiten, en zelfs onder de afwas, ontstaan de mooiste ontmoetingen tussen verschillende mensen die een buurt rijk is.
Organiseer zelf een Buurtcamping
Sinds 2013 zijn deze pop-up campings een hit dankzij de steun van duizenden vrijwilligers. Wil jij ook zo’n Buurtcamping organiseren? Dat kan als vrijwilliger. Mocht je nou een ster zijn in het organiseren, maar iets minder in de financiële kant, dan helpt Stichting de Buurt bij het vinden van de juiste personen die jou verder op weg kunnen helpen. Voor een weekend op De Buurtcamping of het organiseren ervan kun je voor meer informatie terecht op de website of Instagram.