Zo weet je of jouw kamerplanten water nodig hebben (of juist niet)
Is het ook jouw droom om in een groene urban jungle te wonen, maar vind je planten water geven nog altijd lastig? Twijfel je welke plant veel water nodig heeft, en welke juist heel weinig? Wij helpen je op weg met een aantal vuistregels zodat je het bijna niet meer verkeerd kunt doen.
Met gokken hoeveel water je planten nodig hebben, kun je het waarschijnlijk een aardige tijd redden. Maar als je jouw planten een lange tijd te veel (of te weinig) water geeft, zullen uiteindelijk zelfs de sterkste planten het loodje leggen.
Vaak kom je met de instructies op de kaartjes wel een eind, of met alle aanwijzingen in de talloze artikelen op internet, maar hoevéél water is ‘een keer per week’ dan precies? Een scheutje, of een hele plons?
Hoeveel water moet ik mijn planten geven?
Het antwoord is: dat is voor elke plant anders. Er is jammer genoeg niet één richtlijn waar je je aan kunt houden. Wel zijn er vijf factoren waar je rekening mee kunt houden om de juiste hoeveelheid water van de plant te bepalen.
Geen groene vingers? Met deze bloemen en planten kun je het beste beginnen
1. Wat voor type plant is het?
Je hoeft de precieze Latijnse naam niet te weten, maar het kan wel handig zijn om te weten bij welke familie de plant hoort. Is het een vetplant, een cactussoort of juist een bamboesoort? Over het algemeen kan je rekening houden met de volgende soorten planten:
- Weinig water: alle cactussen en vetplanten, Sanseveria’s en Aspidistra/Kwartjesplant. Bij deze planten mag de aarde volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door.
- Weinig tot medium water: palmsoorten, pothos, alle klimop soorten, Strelitzia’s en Schefflera’s. Deze planten mogen gedeeltelijk uitdrogen tussen gietbeurten door.
- Medium water: verschillende varen-soorten, vijgenboom, geraniums, philodendrons, zz-plant Het is niet erg als de grond gedeeltelijk uitdroogt, maar deze planten hebben het liefste een licht vochtige grond.
- Medium tot veel water: Lucky bamboo, Monstera Deliciosa, venushaar. Deze planten houden van een vochtige grond.
2. Waar staat de plant?
Planten hebben verschillende wensen als het gaat om de standplaats van de plant. Over het algemeen houden de meeste planten van een lichte plek met veel indirect daglicht. De grond van planten die veel daglicht krijgen drogen vanzelfsprekend veel sneller uit dan planten die op een donkere, vochtige plek staan. Planten in de volle zon drogen natuurlijk het snelste uit.
Kijk ook uit voor de verwarming: planten die op of dichtbij de verwarming staan, krijgen te maken met warme droge lucht. Hierdoor droogt grond ook sneller uit, waardoor deze planten meer water nodig hebben. Niet alle planten kunnen goed tegen een plekje op de verwarming, dus check dit altijd.
3. Check de grond met je vinger
De bovenste laag van de potgrond van de plant kan droog zijn, terwijl de rest van de potgrond in de pot nog vochtig is. Met het blote oog zie je dit niet, maar je kunt het wel voelen. Het beste steek je een vinger een paar centimeter de grond in. Kijk uit dat je daarmee geen wortels doormidden scheurt.
10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt
Is de grond nog vochtig en blijft het aan je vinger plakken? Dan is een nieuwe gietbeurt nog niet nodig. Is de grond ook down there volledig droog? Dan kan een nieuwe plens water geen kwaad.
4. Til de pot op
Een nog makkelijkere manier om de planten te checken, is door de pot op te tillen. Een plastic pot met droge aarde weegt niet zo veel. Na een tijdje krijg je er gevoel voor, en kan je aan het gewicht van de pot merken of de plant water nodig heeft.
5. Planten hebben in de lente meer water nodig dan in de winter
Als één keer per week je kamerplanten water geven in je systeem zit, is het logisch dat je daar op automatische piloot het hele jaar mee doorgaat.
Maar pas op: als je jouw kamerplanten in de winter net zo veel water geeft als in de lente of zomer, dan kan dat voor rotte wortels zorgen. In de koude wintermaanden neemt een plant namelijk minder water op, waardoor het overtollige water kan zorgen voor wortelrot.
Check daarom altijd met punt 3 en 4 of jouw plant al een nieuwe plens water nodig heeft. Grote kans dat dat in de winter veel minder vaak hoeft dan in de warme zomermaanden.