Hoe krijg je een kalme geest (volgens een monnik)
De positieve effecten van stilte zijn bekend: het brengt lichaam en geest in balans, helpt je luisteren naar je innerlijke stem en voedt je creativiteit. Alleen is stilte in onze moderne wereld soms moeilijk te vinden. We worden de hele dag door geconfronteerd met geluid en ook in ons zelf is het nooit stil, ons hoofd kletst maar door. Dus wie zou ons hierbij beter kunnen helpen dan een boeddhistische monnik?
Precies. Shoukei Matsumoto is zo’n monnik, die als praktiserend boeddhist woont in de Kōmyō-ji- tempel in Tokio en mensen helpt om meer rust in hun hoofd te krijgen – ondanks alle prikkels en geluiden om hun heen. We kregen een paar tips.
De weg naar innerlijke stilte
Shoukei heeft gemerkt dat de leer van het boeddhisme kan helpen om innerlijke stilte te ervaren. In een wereld waar we constant worden afgeleid, lukt het ons vaak niet om de blik naar binnen te richten. Maar het boeddhisme fungeert als een soort spiegel, waardoor je niet anders kan. Het zorgt ervoor dat je bewuster gaat leven en dit is van wezenlijk belang voor de rust van de geest.
1. Accepteer de geluiden
Of je het nu leuk vindt of niet, we leven in een tijd waarin we een heel hectisch bestaan leiden. Er stroomt continu een enorme hoeveelheid aan informatie naar ons toe, maar hebben niet genoeg tijd om die allemaal te ordenen. Daarnaast zijn er nog geluiden van binnenuit die onze geest overlast bezorgen: jaloezie, verlangen, woede en haat.
Ook lezen: Waarom een stiltedag voor iedereen een goed idee is (juist nu)
Door je eigen bewustzijn te vergroten en in te zoomen op deze innerlijke geluiden, kun je afstand nemen van die onaangename geluiden van buitenaf. Of je ze daarna nog als lawaai ervaart, is afhankelijk van je eigen geest. Verander dus niet van plaats, maar van interpretatie.
2. Haal bewust adem
Meestal ademen we vanzelf, zonder na te denken. Maar als je bewust wordt van je ademhaling, geef je je lichaam de kans om te ontspannen, waardoor ook je geest de spanning kan verlichten. Lichaam en geest zijn één geheel, dus een bewuste en diepe ademhaling is essentieel als je je geest weer tot rust wilt brengen.
Leestip: Adem jezelf stressvrij en gezond: 3 hacks voor tijdens je (werk)dag
Shoukei kan zijn geest heel goed kalm houden en is in staat om zonder erbij na te denken langzaam en diep adem te halen. Er schijnen zelfs monniken te zijn die het punt bereiken waarop ze bewust invloed kunnen hebben op lichaamsfuncties, waarover andere mensen normaal gesproken geen controle hebben, zoals transpiratie en hartslag.
3. Ontsnap aan de drukte
Ga op zoek naar plekken die je rust geven. Voor jou kan dat een wandeling in de natuur zijn, een spot met uitzicht over de zee of over een meer, of gewoon een fijne plek in huis. Je kunt thuis de sfeer van een tempel creëren door je huis opgeruimd te houden, serieuze aandacht te hebben voor je gasten en een boeddhistisch altaar neer te zetten.
4. Schrijf van je af
Als je niet helder kunt denken, stelt Shoukei voor om te gaan schrijven. Niet voor anderen, maar voor jezelf, om het inzicht in jezelf te vergroten. Door de gedachten die door je hoofd gaan op papier te zetten en logisch te ordenen, kun je tot nieuwe inzichten komen.
Must read: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)
Als we onze emoties negeren, krijgen we niet de kans ze beter te begrijpen en in wezen is dit geen oplossing. Dus zelfs als je boze gedachtes hebt, maar schrijf je deze op. Daardoor kom je de emotie onder ogen, ga je op zoek naar de oorzaak en word je vanzelf kalm.
5. Begin de dag met een voorsprong
Sta wat eerder op dan normaal en dan ben je volgens Shoukei de rest van de dag scherper dan normaal. Door vroeg op te staan en de stilte en rust te gebruiken voor studie of werk, creëer je meer rust in je hoofd. Als je al iets gedaan hebt voordat de rest van de wereld begint te draaien, wind je je minder snel op over de uitdagingen die voor je liggen. Je hebt namelijk een voorsprong!
Bovendien is het op zich al goed om ‘s ochtends wat tijd alleen door te brengen, zonder gestoord te worden. Tussen 4 en 8 uur ‘s ochtends word je namelijk zelden of nooit gebeld. Geniet ervan, dit is het laatste stukje rust en stilte dat het moderne leven biedt!
6. Houd je huis schoon
Shoukei heeft zelf een compleet boek geschreven over dit onderwerp: Veeg je zorgen weg. Volgens hem maakt een schoon huis je namelijk energieker en gelukkiger. Dit komt uit de Japanse tradities, waarbij schoonmaken van oudsher veel meer is dan een huishoudelijke klus. Het wordt gezien als een manier om de binnenkant van je geest op te poetsen.
Lees ook: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining
Schijnbaar eenvoudig, oninteressant werk goed uitvoeren is volgens het boeddhisme een pad naar verlichting. En als je je geest en lichaam kunt voorbereiden in een ruimte die vrij is van rommel en vuil, kom je eerder tot nieuwe inzichten, inspiratie en motivatie.
Meer weten? In het laatste boek van Shoukei, Een kalme geest, staan nog veel meer tips voor het oefenen van de geest, het loslaten van belemmerende denkpatronen en het bewandelen van je eigen pad. Dit alles met maar één doel: het creëren van innerlijke rust.
Get zen:
- De helende en kalmerende effecten van naaien (met garen, niet met mensen)
- Hoe word je zen volgens dj Charly Lownoise?
- Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)