Hoe Justdiggit door te graven klimaatverandering tegengaat
We praten met z’n allen wat af over het onderwerp klimaatverandering. Wat kan je beter wel doen en wat kan je beter laten om goed voor de aarde te zorgen? Interessante informatie, maar hoeveel van deze mensen komen ook daadwerkelijk in actie om écht iets aan de opwarming van de aarde te doen?
‘Steeds meer’, is het gelukkige antwoord daarop. Er worden tegenwoordig meer mensen en organisaties wakker die daadwerkelijk daden bij de woorden voegen en zo world changing effecten teweegbrengen. Letterlijk.
Vergroenen om af te koelen
Justdiggit is zo’n organisatie. De non-profit organisatie graaft – de naam zegt het al – gaten in de grond in Afrika, zogenaamde ‘waterbunds‘. Deze bunds graven, leidt namelijk door het grootschalig opvangen van regenwater tot meer vergroening en dat leidt op zijn beurt weer tot een koelere aardbol. En laat dat nu precies zijn wat we zo nodig hebben.
Tegelijkertijd klinkt dat bijna te mooi is om waar te zijn. Is de oplossing voor klimaatverandering zo simpel? Om daarachter te komen sprak ik met Wessel Koning, Directeur Partnerships bij Justdiggit.
Uitdroging door klimaatverandering en mismanagement
Wessel vertelt dat het bedrijf zo’n 10 jaar geleden is opgericht. Peter Westerveld, één van de oprichters, werkt 20 jaar lang op het platteland in Afrika en zag het land steeds verder uitdrogen, terwijl de regenseizoenen juist steeds heftiger werden. De grond was zo hard dat het water de grond niet meer in kon.
Wat daar precies aan de hand was (en nog steeds is)? Door klimaatverandering en overgebruik van de grond droogt deze uit en is deze op gegeven moment niet meer geschikt voor het verbouwen van producten.
Tegelijkertijd is de grond door het mismanagement van het land in zo’n mate uitgedroogd dat het zo hard is geworden als een tafelblad. Wat betekent dat de grond de stromende regen niet meer kan opnemen, en wortels in de grond geen water krijgen.
Er ontstaan erosie-geulen en al het water spoelt de stad in (hallo overstroming…) of naar de oceaan. Zonde, want het is kostbaar zoet water dat juist goed is om bomen en planten te laten groeien!
Ook interessant: Hoe je uitlegt hoe belangrijk klimaatverandering écht is
Gaten graven
De oplossing? Het graven van waterbunds in de grond om het stromende regenwater op te vangen. Bij het graven wordt de toplaag van de grond open geschept waardoor het regenwater wordt opgevangen. En wat denk je? Het land wordt weer groen zonder ook maar een boom te hoeven planten.
Ondertussen is het graven van de perfecte bund tot in de puntjes uitgedacht (denk aan de grootte en diepte van zo’n greppel) en gaat nu zo’n 80 procent van al het regenwater weer de grond in. Dat zijn miljarden liters water per jaar in de gebieden die Justdiggit herstelt.
Uitgedroogde gebieden zijn na een regenseizoen weer een stuk groener en frivoler en na twee jaar functioneren de gebieden weer als behoren.
En wat helemaal mooi is: er is wetenschappelijk bewijs dat we in 2050 een CO2-niveau hebben van voor de industriële revolutie als we met z’n allen grofweg een triljoen bomen weten te planten of 575 miljoen hectare grond (dat is ongeveer de grootte van de helft van Europa) herstellen. Mits we fossiele brandstoffen blijven afbouwen en het milieu niet nog meer belasten dan we al doen.
Maar Wessel, is dat realistisch? “Ethiopië heeft afgelopen jaar het wereldrecord bomen planten op één dag verbroken. Hoeveel zij er hebben geplant? Zo’n 200 miljoen. Met die wetenswaardigheid op zak, moet dit ook kunnen als overheden, bevolking en bedrijven meedoen.”
De levens verbeteren
Maar niet alleen de aarde koelt af door het graven van de bunds of het terugbrengen van bomen, weet Wessel te vertellen. Ook voor de lokale bevolking brengt het project veel voordelen met zich mee.
Justdiggit zet zich namelijk hard in om de mensen in Afrika te laten zien hoe ze dit zelf kunnen doen. Met als uiteindelijk doel dat oogsten niet meer mislukken en er genoeg voedsel is om hele families weer van eten te voorzien. Wessel: “Het gaat erom dat je mensen bemoedigt, zodat ze met alle kennis en een schep of snoeischaar zelf impact kunnen maken op hun eigen leven.”
Must read: Hoe wij mensen ziek worden door klimaatverandering
Als er droogte is, is er minder te eten. In Afrika leidt dit direct tot ellende en problemen. Door ervoor te zorgen dat de levensvoorziening blijvend verbeteren, heeft dit direct effect op het geluk en de welvaart van de mensen.
Wat is het resultaat?
Justdiggit doet op die manier aan ecosysteem herstel en past een techniek toe (genaamd FMNR of Kiski Hai) om zo tientallen miljoenen gekapte bomen weer te herstellen.
Door de combinatie van deze twee factoren heeft Justdiggit in alleen al Tanzania (waar ze bijna 2 jaar actief is) meer dan 200.000 boeren getraind, ruim 1 miljoen mensen bereikt en meer dan 2,5 miljoen bomen teruggebracht.
Fun fact: De programma’s vinden alleen in Kenia en Tanzania plaats in een gebied dat zo groot is als Nederland.
De missie
De organisatie wil op grote schaal verdroogd land vergroenen in Afrika. Voor het klimaat, de natuur en de mensen.
De huidige impact klinkt als een prachtig resultaat tot nu toe, maar als je weet dat er 300 miljoen boeren in Afrika op het verdroogde platteland leven, dan begrijp je dat er moet worden opgeschaald.
Partnerships met bedrijven
En om zoveel mogelijk te kunnen doen, werkt Justdiggit samen met grote bedrijven. “Bedrijven hebben het geld en de kracht om snel te handelen. Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de grote organisaties omtrent de verduurzaming van onze aardbol.”
Door als bedrijf samen te werken met partijen als Justdiggit, kunnen ze makkelijk hun steentje bijdragen aan een mooiere wereld.
Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks
Wessel: “Timberland is één van onze recente partners, een wereldwijd merk dat het terugbrengen van de natuur hoog op de agenda heeft staan. De focus van het merk is ‘creating a greener future‘. Dat wil ze bereiken door met lokale helden en partners als Justdiggit aan de slag te gaan.
Samen willen we ervoor zorgen dat er 10 miljoen bomen in Tanzania worden gepland voor 2025. Dat is tweemaal de wereld rond als je de bomen 8 meter van elkaar zou planten!”
Maar ook op andere manieren is het merk bezig om de wereld te vergroenen. Timberland wil in 2025 in totaal 50 miljoen bomen hebben gepland, en zo bijdragen aan het totaal van 1 triljoen bomen dat we moeten planten om de opwarming terug te draaien.
En wat kan jij doen?
De boodschap is duidelijk: de kracht voor korte termijn verandering ligt met name bij de grote bedrijven. Zij hebben (naast overheden) de macht en het geld om de wereld daadwerkelijk te veranderen in korte tijd.
Tuurlijk kun je organisaties als Justdiggit steunen en alleen kopen van bewuste merken die hun steuntje bijdragen zoals Timberland. Maar wil je echt verschil maken en verandering brengen? Ga dan ‘s bij jezelf na wat jouw bedrijf doet aan de opwarming van de aarde. Wie gaat daarover binnen jouw organisatie? En hoe kan je hen wakker maken en nadenken over wat jullie als bedrijf kunnen doen?
Als we dit nu massaal op onze bucketlist voor 2020 zetten, maken we gezamenlijk misschien wel genoeg mensen wakker om deze prachtige doelen te behalen. Are you in?
Dit kan jij doen aan klimaatverandering
- Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen
- 9 tips om het milieu te helpen én geld te besparen
- 10 simpele manieren om groener te leven én geld te besparen