Hoe is het gesteld met jouw mate van compassie? Doe de check
Met compassie vergroten we niet alleen ons eigen geluksgevoel, maar ook dat van anderen. Een mooie kwaliteit dus. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw mate van compassie? Check het aan de hand van de volgende 7 tekenen.
Dit zijn ze:
Je begrijpt wat anderen meemaken
Compassievolle mensen weten hoe het voelt als het allemaal even tegen zit. Ze begrijpen de pijn, het verdriet of de frustratie van anderen omdat ze refereren aan hun eigen ervaringen uit het verleden. En door deze ervaringen in het achterhoofd te houden kunnen ze een empathische aard ontwikkelen. Ze voelen als het ware wat de ander doormaakt. En belangrijk: ze oordelen niet.
Geld is niet het belangrijkste voor je
Onderzoekers van de Universiteit van Californië vonden dat wanneer iemand groeide in sociale klasse, zijn of haar compassie voor anderen verminderde. Nu betekent dat natuurlijk niet meteen dat mensen met geld niet compassievol kunnen zijn of minder aardig zijn, maar het maakt wel iets duidelijk: met geld kun je geen compassie kopen. Voor compassievolle mensen is geld daarom ook niet het belangrijkste. Waar ze wel waarde aan hechten? Liefdevolle verbindingen met anderen.
Je onderneemt liefdevolle acties
Compassievolle mensen ondernemen acties die liefdevol en zorgzaam zijn, omdat ze weten dat ze er liefde voor terugkrijgen. Deze ‘acties’ kunnen heel verschillend zijn, van vrijwilligerswerk tot aan het sturen van een lief kaartje als iemand niet lekken in zijn vel zit. Maar het kan ook gewoon iets zijn als het bieden van een luisterend oor of een schouder om op te huilen.
Je bent aardig naar jezelf
Het boeddhisme leert dat compassie voor de ander begint bij compassie voor jezelf. Compassievolle mensen weten dus dat aardig naar jezelf zijn net zo belangrijk is als aardig zijn naar anderen. Ze behandelen zichzelf op dezelfde liefdevolle manier als dat ze bijvoorbeeld een vriendin zouden behandelen. Begripvol, met warme gevoelens, en again: zonder oordeel.
Je bent mindful
Als compassievolle mensen met iemand in gesprek zijn dan focussen ze zich ook echt op wat er op dat moment toe doet: de ander. Ze zijn dus niet bezig met hun telefoon of andere dingen die af kunnen leiden, maar luisteren aandachtig (lees hier hoe je dat doet, echt luisteren) en zijn ‘in het moment’.
Je hebt een hoog EQ
Eerder schreven we al wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ. Ze kunnen bijvoorbeeld geven zonder iets terug te verwachten, en emoties herkennen en benoemen (wat best prettig is als je meelevend wil zijn). Maar ze zijn ook begripvol naar anderen. Compassievolle mensen begrijpen dat iedereen de wereld door zijn eigen bril bekijkt, en dus ook andere ideeën of gedachten heeft. Ze accepteren dit en labelen ideeën of gedachten niet als ‘goed’ of ‘fout’.
Je drukt je dankbaarheid uit
Hoewel het bij compassie vooral draait om geven, nemen compassievolle mensen ook weleens. En dat mag natuurlijk ook gewoon. Maar opvallend is dat wanneer ze nemen (iemand doet bijvoorbeeld wat voor ze of ze krijgen iets), ze daar wel hun dankbaarheid voor uitdrukken. Ze drukken actief uit hoe blij ze zijn met de situatie, omdat ze weten dat dit het geluksgevoel van de ander vergroot.
Meer lezen?
- Compassie voor jezelf is net zo belangrijk als compassie voor een ander
- Hoe maak je ruimte voor moeilijke gevoelens?
- Een ode aan alle huisvaders