Houd je een journal bij? Deze fouten maak je onbewust en zo pak je het beter aan
Een journal bijhouden kan veel voor je mentale gezondheid betekenen. Toch zijn er een aantal fouten die je onbewust kan maken die het positieve effect van journalen in de weg zit.
Schrijven in een dagboek is de ideale manier om je gedachtes kwijt te kunnen en alle drukte in je hoofd weer te ordenen. Het geeft je inspiratie en het is een manier om later terug te blikken op je leven. Journalen is ook de ideale manier om beter voor ogen te krijgen hoe je je tijd wil invullen.
Genoeg redenen om die journal erbij te pakken! Om het optimale resultaat eruit te halen, zijn er wel een aantal dingen waar je bewust van moet zijn.
3 fouten die je snel maakt bij journalen
De inspirator Life Of Riza doet al tien jaar aan journalen en dat heeft haar veel gebracht. Dit zijn de fouten die je daarbij kan maken en dit is hoe je het wél hoort aan te pakken.
1. Je maakt er een verplichting van
Als je jezelf ‘dwingt’ om te schrijven, raak je erop uitgekeken of gaat het voelen als een taak en dat is niet de bedoeling. Leg je zelf daarom geen aantal woorden op wat je hoort te schrijven elke dag. Daarmee valt er een druk van je schouders en kan je er meer van genieten!
Riza vertelt ons daarom in één van haar video’s om geen minimum aantal woorden op te leggen aan jezelf. “Ik zeg minimum en geen maximum, omdat we journalen vaak associëren met heel veel schrijven. Soms heb je niet veel te zeggen, maar dat hoort je niet te stoppen met schrijven”, zegt ze.
Of het nou drie bladzijdes zijn of drie woorden, het is het altijd waard om je pen erbij te pakken. “Ik forceer mijzelf niet om overal over te schrijven, ik schrijf alleen op wat relevant voor mij is in dat moment en niet wat nodig is om een pagina te vullen”, zegt Riza.
2. Je durft je gedachtes niet écht te uiten
“Eén van de belangrijkste dingen van journalen om het effectief te maken, is dat je niet bang bent om je gedachtes voor je op papier te brengen. Anders kom je er niet volledig uit”, vertelt Riza.
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar soms filter je toch onbewust wat je zegt en houd je je in met wat je écht denkt. Je journal is de plek om al je gedachtes er juist lekker uit te gooien. En onthoud dat niemand het hoeft te lezen! Wees honderd procent eerlijk met jezelf en je zult zien dat je mind daar zeker opgehelderd van wordt.
3. Je wilt dat je teksten perfect zijn
De zinnen hoeven niet perfect te zijn en het hoeft ook geen mooi boek te vormen. Laat dat idee los en schrijf echt op wat je wil. Dat helpt je om te schrijven vanuit je bewustzijn, in de flow te zitten en jezelf niet in te houden.
Schrijf op wat relevant voor jou is in dat moment en laat vanuit daar je pen zijn werk doen met alles wat er dan in je hoofd op komt. “Probeer niet uit te gummen wat je opschrijft”, zegt Riza. Daarmee probeert ze ons mee te geven dat alles wat je schrijft, oké is en niet perfect hoeft te zijn.
Een journal bijhouden draait om jezelf beter te begrijpen en je gedachtes zo goed mogelijk op papier te krijgen.
Deze drie fouten kan je dus maken bij het journalen. Als je je van deze gewoontes bewust bent, kan je erop letten waardoor je journal bijhouden een stuk effectiever is!