Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 16 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom je als sterk persoon jezelf tóch altijd verliest in een relatie

Hoe héérlijk is het om stapelverliefd te zijn, haast nergens anders meer aan te kunnen denken, alles samen willen doen, op alle beetjes van de ander gek bent en samen droomt over de toekomst? Verliefd zijn is magisch, maar daardoor is het helemaal in elkaar opgaan en haast samensmelten tot één persoon zo gebeurd. Waarom verliezen we onszelf toch altijd in relatie?

Zonder dat je het in de gaten hebt, krijgen jullie dezelfde hobby’s, kom je de deur minder uit, zie je je vrienden steeds minder vaak en vergeet je wat jij ook alweer leuk vond om te doen toen je nog niet samen was.

Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige.

Waarom verliezen we ons in een relatie?

Vooral vrouwen hebben er een handje van om hun behoeften en wensen te onderdrukken voor een ander, schrijft Darlene Lancer, expert op het gebied van relatie op Psychology Today.

Maar het gebeurt iedereen en dat gebeurt vaak niet in één keer, zoals dat misschien wel voor buitenstaanders lijkt. Nee, vaak overkomt het je juist stapje voor stapje.

Als je bijvoorbeeld net bij elkaar bent, begint het ‘jezelf verliezen’ vaak met romantiek en omdat je indruk wilt maken op de ander. Je zet je eigen behoeftes even opzij en brengt zoveel tijd mogelijk samen door.

Dít zijn de 5 fases waar je doorheen gaat tijdens een break-up

Maar daar begint het dus al: emotioneel volwassenen zetten niet uit het niets alles voor een ander op zij, zoals de activiteiten waar ze normaal gesproken blij van worden: sporten, vrienden zien en me-time. Met andere woorden: die geven het leven dat ze hebben opgebouwd, niet op voor een nieuw partner. Ook al ben je nog zo verliefd.

Ook ben je als gezond emotioneel volwassenen persoon niet wanhopig voor het krijgen en behouden van een (ongezonde) relatie. Je bent goed zoals je bent en die gedachten dragen bij om bij jezelf te blijven, ook als je stapelverliefd bent.

Hoe het proces meestal verloopt

Onlangs las ik ergens de quote ‘in een relatie worden twee individuele leuke personen, één saai persoon’. Dat raakt de spijker nogal op z’n kop. Hoewel de meeste mensen een meer dan prima leven alleen hebben, een sterk en sprankelend persoon zijn, vrienden hebben, gelukkig zijn en zich top vermaken, beginnen ze wanneer ze eenmaal in een relatie zitten, zichzelf een beetje te verliezen.

Waarom? Ze passen zichzelf aan aan hun partner om die te pleasen. Door de aantrekkingskracht en misschien ook wel de manier waarop je je afhankelijk opstelt van de ander, zie je de rode vlaggen of in elk geval negatieve kanten van de ander en jullie relatie niet helemaal helder (lees: niet).

Eva besloot een jaar niet te daten: ‘De geest is gewillig, maar het vlees is zwak’

De verliefde hormonen in je brein, beginnen langzaam maar zeker de leegte in je te verlichten en dat zorgt ervoor dat je steeds meer wilt van deze drug: liefde. Dat gelukkige en verliefde gevoel – waarvan je denkt dat het komt door de ander – wil je immers niet kwijtraken.

Ben je alleen of is je partner er niet? Dan voel je je ongelukkig, leeg en kwetsbaar. Op die manier word je steeds afhankelijk van de liefde van je partner. En dat kan in sommigen ook de start zijn van een giftige relatie.

Naar een gezonde relatie

In een gezonde relatie daarentegen, zijn beide individuen onafhankelijk. Is er ruimte om te geven, te nemen en respect voor elkaars behoeften en gevoelens. Daarin kun je grenzen aangeven zonder je daarvoor schuldig te hoeven voelen. Het gevoel van veiligheid is key, meent Lancer.

Ingekakt seksleven? Met deze bewezen sensate focus methode blaas je het weer nieuw leven in

Merk je dat je jezelf hebt verloren in je relatie of begint het daar langzaam op te lijken? Weet dan dat je jezelf daarvan kan herstellen. Het belangrijkste is om te weten dat je je partner niet moet willen veranderen.

Verandering begint bij jezelf. Vergroot je zelfrespect, leer het uiten van je gevoelens, wensen en behoeften. Zorg voor positieve gewoonten en routines zodat je zélf zorgt voor dat geluksgvoel en daarvoor niet afhankelijk bent van een ander.

Tijd nemen voor jezelf, dingen doen die jou gelukkig maken en dat geluk zélf ervaren, is enorm empowering. 

Heb geduld

Natuurlijk verdwijnen ingesleten patronen in je relatie – of de rol die jij daarin automatisch aanneemt – niet vanzelf. Ook niet als je de relatie verbreekt. Als je hier niet aan werkt, kan het weer opspelen wanneer je opnieuw verliefd wordt.

Maak deze dingen samen bespreekbaar en als je er niet met met je partner uitkomt en je wilt wél werken aan jouw rol in een relatie, weet dan dat je altijd hulp kan zoeken, bijvoorbeeld bij een psychotherapeut. Verandering en groei begint bij jezelf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️