Waarom het nu nog belangrijker is om jezelf niet met anderen te vergelijken
Aan het einde van het jaar gaan de meeste mensen nadenken over wat ze hebben bereikt het afgelopen jaar. Daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, relecteren is misschien wel de krachtigste tool die er bestaat op het gebied van persoonlijke groei. Toch is het in dit bijzondere jaar niet altijd eerlijk om jezelf te vergelijken met de successen van anderen of de persoon die je voor de pandemie was.
Waarom is dit zo gevaarlijk? En hoe kan je dan toch op een gezonde manier reflecteren op 2020?
Wat heb jij in de lockdown bereikt?
Voor deze pandemie moesten we veel van onszelf. Goede prestaties halen op werk, maar tegelijkertijd ook een druk sociaal leven hebben. Genoeg sporten, mediteren en een smoothie op z’n tijd, maar tegelijkertijd ook te veel drinken op een feestje op zaterdagavond. You get the point. In eerste instantie lieten we dat ‘moeten’ een beetje varen in maart. Er kon nou eenmaal niet zoveel meer.
Maar hoe langer de pandemie voortduurde, hoe meer we de druk voelden om toch iets te bereiken. Mensen persten er massaal side hustles uit, ontdekten nieuwe hobby’s en verschoven hun business naar online. Indrukwekkend en good for them, maar voor de rest van ons zorgt dat voor een onrustig gevoel.
Lees ook: 15 lessen die we haalden uit de lockdown (die we na de pandemie meenemen)
We moeten ook iets doen met deze ‘tijd over’. Als we straks kleinkinderen hebben, willen we niet zeggen dat we niets gedaan hebben in de lockdown van 2020/2021.
2020 was lastig
Daarbij vergeten we even dat voor veel van ons 2020 gewoon een moeilijk jaar is geweest. Waarschijnlijk is dit een once in a lifetime situatie. In dit jaar moesten we omschakelen naar werken vanuit huis, konden we soms de mensen om wie we het meest geven niet zien, maakten we ons zorgen over onze gezondheid of die van een ander en verloren veel mensen hun baan of inkomsten.
En alsof dat nog niet genoeg is, werd je elke keer aan corona herinnerd als je de tv aanzette of het internet aan slingerde.
Ook interessant: Coffee to go halen je nieuwe uitje? Zo zorg je voor minder afval
De kans is groot dat jij je dit jaar meer dan eens gestresst, eenzaam of vermoeid hebt gevoeld. En ghuess what, diegene die je zo bewondert ook. Want net zoals jij alleen je highlights op Instagram en LinkedIn laat zien, doet diegene dat ook. Dit is de reden dat het altijd al gevaarlijk is om jouw succes en voortgang met anderen te vergelijken. En nu een pandemie een stokje heeft gestoken voor alle plannen die je in januari had bedacht, is dat al helemaal schadelijk.
Hoe kan je toch op een gezonde manier reflecteren?
Toch is reflecteren wel belangrijk. Hoe kan je dat op een gezonde manier doen? Ten eerste is het de bedoeling bij reflecteren dat je dit zonder oordeel doet. Dat is natuurlijk moeilijker gezegd dan gedaan, maar probeer eens zonder oordeel op te schrijven wat wel en niet lekker ging dit jaar en welke doelen je wel en niet hebt bereikt.
Must read: Doelen stellen met een onzekere toekomst? Met deze 4 tips lukt het wél
Focus daarbij niet te veel op het eindresultaat dat je aan het begin van het jaar hoopte, tipt psycholoog Yesel Yoon op The Huffington Post. Stel dat je een boek wilde schrijven en dat niet gelukt is. Wat is de onderliggende reden dat je het boek in eerste instantie wilde schrijven? Om je creativiteit in kwijt te kunnen? Bedenk dan hoe je dat dit jaar toch is gelukt. Misschien ben je wel heel goed geworden in brood bakken of schilderen, bijvoorbeeld.
Een andere tip die de psycholoog meegeeft is om dit jaar je relaties niet te vergeten bij het reflecteren. “In een jaar waarin veel sprake was van isolatie en afzondering, mag je dit niet voor lief nemen”, zegt Yoon. Het is een prestatie op zich om relaties te onderhouden in zo’n tijd met Zoom verjaardagsfeesten en wandelende koffiedates op 1,5 meter.
Misschien heb je dit jaar maar één ding bereikt: het einde van 2020 heelhuids bereiken. En dat is al een hele prestatie op zich.
Meer Bedrock @ Work?
- Niet alles afgekregen? Waarom het helemaal oké is om niet alles van je to-do list af te vinken
- De 4 stappen om jouw fixed mindset in een growth mindset te veranderen voor succes
- Hoe je van het welbekende oplichterssyndroom kan afkomen (je bent niet de enige)