Op deze manier kan je jezelf ‘helen’ (en kan het helingsproces beginnen)
Als je ooit in de wereld van zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling bent gedoken, dan heb je vast wel eens gehoord over het ‘helingsproces’. Door actief aan jezelf en met jezelf te gaan werken, kan het helingsproces op gang komen en kun je jezelf dus ‘helen’. Op die manier kun je transformeren en vrede sluiten met het verleden.
Maar hoe doe je dat dan? Sheleana Aiyana van Rising Woman legt het uit.
Het verleden integreren
Om de patronen te helen die ons ongelukkig en verdrietig maken, moeten we eerst onze relatie met onszelf versterken. Dat is het begin van het helingsproces. Heling kun je vergelijken met het ontwaken uit een droom. Door een relatiebreuk, echtscheiding of een of andere crisis kan er ruimte ontstaan voor transformatie.
Sheleana: “Ik kom zelden iemand tegen die geïnspireerd is om helend werk te doen als hij de tijd van zijn leven heeft. Vaak beginnen we aan een helingsproces wanneer we helemaal vastzitten in een patroon en een uitweg proberen te vinden. Heling betekent niet dat we ons verleden vergeten of uitwissen, maar dat we het integreren.”
Patronen doorbreken
Trauma’s en pijnlijke herinneringen zijn niet alleen producten van ons verstand; ze worden in ons lichaam vastgehouden, op celniveau opgeslagen, en zelfs overgeërfd van generaties vóór ons.
It’s Okay to Not Be Okay op Netflix is een prachtig verhaal over emotionele heling
Als we samen aan het helingsproces beginnen, is het heel belangrijk om te erkennen dat het niet een kwestie is van eventjes onze manier van denken te veranderen en te besluiten dat we een ander mens willen zijn.
Onze patronen herhalen zich omdat ze diep in ons lichaam verankerd zijn. Daarom heeft het helende werk betrekking op ons lichaam, onze geest en onze ziel.
Het helingsproces betekent:
- rouwen om het verleden en om wat verloren is gegaan;
- het loslaten van relaties die zijn vastgelopen;
- het toelaten van onzekerheid terwijl we in een overgangsproces zitten;
- accepteren dat we het verleden niet kunnen veranderen;
- het vergeven van anderen en onszelf;
- heftige emoties doorvoelen die we onderdrukt hebben;
- pijn, herinnering en trauma’s opruimen;
- het erkennen van onze hooggevoeligheid;
- leren hoe we de liefde weer kunnen vertrouwen;
- onze eigenwaarde niet meer koppelen aan wat en hoeveel we geven of doen;
- onze gedachten observeren en ons verstand minder macht over ons gedrag geven;
- herinneren dat we al compleet zijn.
Het helende pad verschijnt vaak als we helemaal op onszelf zijn aangewezen, als we de liefde zijn kwijtgeraakt, als beloften zijn verbroken, en als alles wat we dachten te kennen in rook is opgegaan. Deze momenten van diepe wanhoop bereiden ons voor op een meer ontwaakt bestaan.
Ben bereid om te leren van de pijn
Er gebeuren nu eenmaal tragische dingen die ons volledig kunnen ontredderen. Op die momenten voelt het niet ‘goed’ en denk je misschien dat het onmogelijk is dat het om een bepaalde reden gebeurt.
Maar als we verlies, pijn of liefdesverdriet meemaken, zitten we er middenin. Dan kunnen we alleen maar naar binnen keren. Dat is het moment waarop we voor een keuze staan: verdrinken of zwemmen, ons hart sluiten of openen, verbittering of groei.
Zo kun je twijfel ombuigen naar zelfliefde (volgens Alex Elle)
Als we onbevooroordeeld door onze pijn heen gaan en bereid zijn om er iets van te leren, kunnen we een bepaalde betekenis in onze ervaringen zien waarvan we nooit hadden gedacht dat we die zouden ontdekken.
Vertrouw op je jezelf
Een grote verandering leidt vaak tot meer veranderingen; het is een domino-effect. Tijdens dit proces is het normaal dat je delen van jezelf in twijfel trekt terwijl je oude verhalen en overtuigingen loslaat. Het is normaal dat sommige vriendschappen worden beeindigd; het is normaal dat je ontdekt dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt.
Verandering gaat vaak gepaard met verdriet, want om iets nieuws te laten ontstaan, moet er misschien iets anders uit je leven verdwijnen. Verandering vraagt van ons dat we heel bewust met onze energie omgaan. Vertrouw op jezelf en op de keuzes die je in dit soort periodes maakt. Niemand hoeft jouw keuzes te begrijpen, alleen jij.
Kies jouw pad
Als je met nieuwe aspecten van jezelf kennismaakt, maak dan ruimte voor groei. We zijn hier allemaal om lessen te leren. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld leren hoe ze in relaties hun hart kunnen openen en hun muurtjes kunnen laten afbrokkelen.
Waarom het helemaal oké is dat iedereen een eigen pad heeft in het leven
Andere mensen moeten bijvoorbeeld op eigen kracht volledig van zichzelf leren houden, precies zoals ze zijn. Het kan ook je pad zijn dat je een relatie met iemand hebt, of dat je juist single blijft, misschien niet voor altijd, maar wel een tijdje, en beide zijn prachtig.
Stap voor stap
Het helen van je relatiepatronen is een proces dat uit meerdere lagen bestaat. Jouw reis is uniek voor jou, je verleden, en de lessen die je ziel hier komt leren. Geef jezelf toestemming om het rustig aan te doen; er is echt geen haast bij. Stap voor stap, ademteug voor ademteug. Je bent aan het helen.