Een lange vlucht voor de boeg? Zo ga je een jetlag tegen
Reizen naar een verre bestemming is natuurlijk leuk, maar de jetlag die er vaak bij komt kijken is een stuk minder fijn. Ga je binnenkort nog op vakantie? We delen tips (onder andere van wellness-experts) om een jetlag tegen te gaan.
1. Zorg voor een flexibel schema
Het begint allemaal met de juiste voorbereiding; thuis dus. Volg je normaal gesproken een strak schema, wat betreft eten en slapen? Laat in de dagen voor vertrek de touwtjes een beetje vieren. Ga eens een keer wat vroeger naar bed (of later) dan je gewend bent en eet wanneer je honger hebt, in plaats van op vaste tijden. Flexibiliteit is key. Een strak schema in de dagen voor vertrek zorgt er alleen maar voor dat het aanpassen aan nieuwe tijdzones moeilijker wordt.
2. Slaap voldoende voor vertrek
Inpakstress zorgt er nog weleens voor dat we maar een paar uur slapen voor vertrek. Of misschien ga je met opzet niet naar bed, omdat je denkt anders niet te kunnen slapen tijdens de vlucht. Maar of het slim is? Niet echt. Ook al ga je op een ander tijdstip naar bed dan je normaal zou doen (denk aan het flexibele schema), dan nog is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je beter bent opgewassen tegen een jetlag.
3. Vlieg ‘s nachts
Je hebt het natuurlijk niet altijd voor het uitkiezen, maar als het mogelijk is, kies dan voor een nachtvlucht. Door ’s nachts te vliegen eet je op een normale tijd in de avond en is de kans groter dat je in slaap valt tijdens de vlucht. En als het goed is kom je dan overdag aan op je bestemming (in het geval van een lange vlucht), wat het makkelijker maakt om je aan te passen aan de nieuwe tijdszone.
4. Vermijd koffie en alcohol
Het is verleidelijk om je vakantie up in the air in te luiden met een glas champagne, of een lekkere cocktail, maar met het oog op een jetlag is het niet verstandig. Door de luchtdruk in de cabine verlies je veel vocht, waardoor uitdroging op de loer licht. Alcohol maakt het alleen maar erger.
Lees ook: Cafeïne-detox: waarom je dat kopje koffie beter kan laten staan
Vermijd ook cafeïnehoudende dranken als koffie, cola en energiedrankjes (het liefst 12 uur voor je vlucht). Deze drankjes beïnvloeden je slaap en maken het moeilijker om te herstellen van een jetlag.
5. Blijf hydrateren
Voor, tijdens én na je vlucht is water je beste vriend. Zorg dat je voldoende water drinkt, om gehydrateerd te blijven en de effecten van een jetlag te compenseren. Brock Cannon – outdoor avonturier en auteur van The Switchback Approach doet het ook.
“Ik vind onmiddellijk een waterfontein om mijn waterfles te vullen, en drink veel water,” zegt hij tegen Mindbodygreen. “Mensen realiseren zich niet hoe droog het eigenlijk is in vliegtuigen. Wanneer je meteen kunt hydrateren na een vlucht, verdrijft het je jetlag en krijg je meer energie.”
6. Probeer terug in een routine te komen
Door het tijdsverschil kan het zijn dat je lichaam een beetje uit z’n doen is na een lange vlucht. Hoe je weer back on track komt? Probeer zo snel mogelijk terug in een routine te komen. Volgens Nike Master Trainer Rebecca Kennedy helpt het als je thuis al wat research doet.
“Ik heb van tevoren al uitgezocht waar ik heen ga, omdat het reizen ‘normaler’ maakt voor mijn lichaam,” zegt ze tegen Mindbodygreen. “Ik weet waar de dichtstbijzijnde cold-pressed organic juice bar zit, restaurants waar je eten krijgt dat rechtstreeks van de boerderij komt en de coolste sportscholen. Dan kan ik alle andere dingen veel gemakkelijker inplannen.”
Meer Bedrock
- Vliegen is heilig (of toch niet?)
- Je vliegticket compenseren, betekent dat dat je nu schuldvrij kan vliegen?
- Waarom zestien uur vliegen als je ook zestien minuten kunt fietsen om tot jezelf te komen?