Is je vriend of vriendin vaak op reis? Tips om ermee om te gaan
Klinkt allemaal leuk en aardig, die lange-afstandsrelaties, maar iedereen weet dat sommige mensen daar gewoon niet geschikt voor zijn. Toch betekent het tegenovergestelde ook niet meteen dat je altijd bij elkaar kunt zijn: heb je eindelijk een vriend(in) gevonden die níet aan de andere kant van het land woont, is hij of zij alsnog heel vaak weg om te reizen voor werk. Gelukkig heeft een ervaringsdeskundige toptips om daarmee om te gaan.
Zie de tijd in je eentje als me time
Iedereen houdt van me time, toch? Als je partner wél in Nederland is, zijn er waarschijnlijk ook momenten waarop je graag even alleen wilt zijn. De truc is dus om ook deze periodes te zien als tijd waarin je jezelf op één kunt zetten en meer tijd hebt om andere dingen te doen.
Spreek af met vrienden die je al een tijd niet gezien hebt, ga lekker in je eentje naar de bioscoop (echt aan te raden!) of lees gewoon eens een boek.
Maak afspraken over hoe je in contact blijft
Er is niets vervelender dan de hele tijd langs elkaar heen appen of bellen als je niet samen bent. ‘Sorry, ik heb je net gemist!’ ‘Ben jij nu online? Nee? Oké.’ Als iemand langere tijd weggaat, is het daarom handig om van tevoren af te spreken wanneer jullie contact hebben.
Lees ook: Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?
Dat kan weliswaar niet altijd als je partner naar een plek vertrekt waar maar weinig internet is, maar de kans is groter dat het gewoon mogelijk is. Neem op dat moment even de tijd voor elkaar, zodat het net is alsof hij of zij wel even thuis is. (Beter iets dan niets, zeg maar.)
Probeer je angst te rationaliseren
Het is niet alleen eenzaam als je vriend of vriendin vaak op reis is, het kan ook beangstigend zijn. Wat als er iets gebeurt – een vliegtuigcrash, een aanslag? Het kan dat je constant gespannen bent in de dagen/weken/maanden dat je alleen bent. Sterker nog, de kans is groot dat jij daardoor meer spanning voelt dan degene die op reis is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus probeer die angst te erkennen en rationaliseren in plaats van weg te stoppen.
Koester de momenten dat hij of zij wél thuis is
Inkoppertje misschien, maar het gevoel dat je hebt als je ‘alleen’ bent, laat je alleen maar realiseren hoe leuk het is als jullie wel gewoon samen kunnen zijn.
Ook interessant: Denk je eraan alleen op reis te gaan? Deze dingen wil je eerst weten
Geniet extra van de momenten dat je partner weer thuiskomt en breng zo veel mogelijk tijd met elkaar door als dat kan. Uiteindelijk zijn die momenten dat jullie apart zijn veel minder belangrijk dan alle momenten waarop dat niet zo is.
Praat erover
Weet je vriend(in) hoe moeilijk jij het hebt met dat reizen? Of het antwoord nou ja of nee is, het is belangrijk om erover te praten. Over jouw zorgen, misschien ook wel zijn of haar zorgen, over hoe het reizen jullie relatie beïnvloedt… Opkroppen is sowieso niet gezond en daar worden jullie niet vrolijker van. Open zijn is het beste medicijn – voor alles, eigenlijk. En het is een cliché, maar er is altijd wel een oplossing.
Meer lezen over liefde en relaties?
- Hoe ga je ermee om als je vriend of vriendin nog studeert en jij al werkt?
- Een latrelatie: wat is het en hoe zorg je dat het werkt?
- Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie