Je haren niet wassen, is dat nou wel of niet goed?
Toen je klein was, leerden je ouders je waarschijnlijk om regelmatig je haar te wassen; liefst elke dag, om de dag mag ook, maar als je langer wacht, wordt het vet. Toch hoor je de laatste tijd steeds meer verhalen van mensen die hun haren weinig wassen – of zelfs helemaal niet. Maar hoe goed (of slecht) is dat nou eigenlijk? Om dat te beredeneren, moet je eerst weten waardoor het eigenlijk komt dat je haren vet worden. De talgkliertjes op je hoofdhuid zijn daarop het antwoord. Die vormen talg, een soort vetlaagje, om je hoofdhuid (en ook huid op andere plekken) te beschermen. Hoewel het ons haar vet maakt – vooral als we het met onze handen, borstels of föhns verspreiden – is talg dus vooral heel nuttig.
Shampoo: de uitvinding van het kapitalisme
Omdat je hoofdhuid een eigen systeem heeft om je haar gezond te houden, lijkt het overbodig om toch nog shampoo te gebruiken. Richard Glover, die in 2007 een onderzoek opstelde naar het skippen van shampoo, noemt shampoo zelfs een ‘uitvinding van het kapitalisme’.
‘Shampoo is een recente uitvinding, het werd pas in 1927 grootschalig geïntroduceerd in Duitsland. Daarvóór spoelden mensen hun haren uit met warm water en masseerden ze hun huid misschien een beetje. Het nieuwe product is een vroeg voorbeeld van waar kapitalisme het beste in is: iets nutteloos’ uitvinden en er vervolgens een markt voor creëren’, schrijft Glover.
De theorie van mensen zoals Glover is dat shampoo je huid juist vetter maakt (vooral met chemische, commerciële) shampoo. Dat werkt als volgt: als je je haren wast, was je het talg weg.
Maar omdat je dat juist nodig hebt, wordt er een signaal aan je talgkliertjes gegeven om méér vet aan te maken. Omdat er uiteindelijk veel te veel geproduceerd wordt, wordt je haar steeds sneller vet – en je huid steeds gevoeliger.
Dit vind je misschien ook interessant: Als je haar maar goed zit! (hierom vinden we het zo belangrijk).
Je huid went aan de shampoo: je wordt verslaafd
Bovendien went je huid aan shampoo: als het eenmaal een bepaalde hoeveelheid talg aanmaakt, zal dat niet van de ene op de andere dag veranderen als je stopt met je haren wassen.
Je schijnt zo’n 6 weken lang heel vet haar te hebben voor je huid eraan went en geen overtollig vet meer produceert.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans.
Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
Vet vs droog
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen.
Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Hoe het bij jou zit, hangt heel erg af van je huidsoort. Al tientallen jaren geleden zei de Duitse dermatoloog Max Gloor dat mannen met vet haar tot wel 5 keer zoveel talg produceren als mensen met droog haar, schrijft NRC.
In dat geval kan het dus nodig zijn om het wel vaker te wassen – maar ook dan is het het beste als je het gewoon zelf uittest. Je haren niet wassen is het proberen waard, maar er is in ieder geval ook niets mis mee om je haar wél ongeveer 2 keer per week te wassen.
Tip: gebruik natuurlijke shampoo’s zonder chemicaliën. Je zult zien dat je huid een stuk minder vet wordt. Wij zijn gek op shampooblokken, maar ook de shampoo van Lavera en Naïf zijn favoriet. Of, nog leuker, maar het zelf met deze tips.
Onze favo natuurlijke huidproducten:
- DIY: in deze winkel maak je je eigen natuurlijke huidproducten
- Een droge winterhuid? Gebruik deze natuurlijke badproducten
- Een lijstje natuurlijke make-up en verzorging voor de huid