Leren van de Japanners: 7 Japanse technieken om te stoppen met piekeren
Als we van één cultuur kunnen leren als het gaat over het leven in harmonie en rust, dan is het wel van de Japanners. Waarom? In Japan wordt er cultureel gezien ontzettend veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van innerlijke rust, maar ook met het vinden van balans. Met jezelf, de natuur én de mensen om je heen. Wil je eindelijk stoppen met piekeren? Dan kun je waarschijnlijk veel leren van déze zeven Japanse technieken.
Deze eeuwenoude Japanse tradities en technieken om stress en zorgen los te laten, kunnen ons in het Westen nog veel leren als het gaat om minder in je hoofd te zitten, minder te piekeren en gewoonweg meer te leven in het moment.
Japanse technieken om te stoppen met piekeren
Dit zijn zeven Japanse technieken die je kunnen helpen om minder te piekeren.
1. Shinrin-yoku (bosbaden)
Shinrin-yoku, oftewel bosbaden, betekent eigenlijk jezelf onderdompelen in de natuur en dan specifiek in een bos. Door urenlang (want ja, je moet er wél even de tijd voor nemen) aandachtig door een bos te wandelen, vertraagt je ademhaling vanzelf, daalt je hartslag en komt je lichaam in een soort natuurlijke ontspanningsmodus.
He bekende Japanse fenomeen bosbaden helpt om je te focussen op je zintuigen, bijvoorbeeld op het geluid van de bladeren of op de geur van de bomen. En dat haalt je aandacht weg van onnodig piekeren en brengt je terug naar het hier en nu.
2. Ikigai (je levensdoel vinden)
Je ikigai vinden, gaat over het ontdekken van jouw reden om âs ochtends op te staan. Wanneer je de focus legt op wat voor jou betekenisvol is (bepaald werk of een hobby), wordt het namelijk makkelijker om die kleine zorgen ein-de-lijk los te laten.
Door na te denken over de dingen die jou energie en voldoening geven, zoals je werk, hobbyâs of relaties, kun je die piekergedachten een stuk beter relativeren en voel je je minder gestresst over de onbelangrijke zaken.
3. Oosouji (grote schoonmaak)
Heb je al eens van oosouji gehoord? Het is de Japanse traditie van een jaarlijkse grote schoonmaak houden. Het is een bijzonder ritueel om je huis, maar eigenlijk vooral je geest op te ruimen. Door spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt, creëer je letterlijk en figuurlijk ruimte. Hoe lekker is dat?
Het opruimen van je omgeving helpt je gedachten te ordenen en geeft een gevoel van controle, waardoor je minder geneigd bent om te piekeren.
4. Kaizen (kleine verbeteringen)
De Kaizen-techniek draait eigenlijk om het maken van kleine, geleidelijke verbeteringen in je leven. Het idee is dat je jezelf stap voor stap verbetert, zonder dat je grote veranderingen in Ă©Ă©n keer hoeft door te voeren. Juist door dagelijks kleine acties te ondernemen om je mentale welzijn te verbeteren, vergroot je je zelfvertrouwen en laat je piekergedachten langzaamaan los. One step at the time!
5. Zazen (meditatie)
Zazen is een zittende meditatie en helpt je om piekergedachten rustig te observeren zonder er ook echt aan vast te houden. Het gaat om rustig zitten, je ademhaling volgen en gedachten te laten komen en gaan. Deze meditatietechniek traint je mind om zich minder te hechten aan die gedachten en zorgen, waardoor je uiteindelijk met een kalmere blik naar je gedachten leert kijken. Je hebt de gedachten, maar bent ze niet.
6. Hara hachi bu (eet tot je 80 procent vol zit)
Heb je gehoord van hara hachi bu? Het is een Japanse eetgewoonte die betekent dat je stopt met eten als je voor 80 procent vol zit, in plaats van dat je jezelf helemaal vol eet (wat we vaak in het Westen doen).
Dat is niet alleen positief voor je fysieke gezondheid omdat je daardoor minder onnodig eet, maar je leert ook om wat meer gematigd te zijn en je impulsen beter te beheersen. Je hoeft immers niet altijd te handelen naar je behoeften. Helemaal niet als je eigenlijk al voldoende hebt gegeten.
Door mindful te eten, oefen je om bewust keuzes te maken en het nu te omarmen, wat je óók helpt om je gedachten te kalmeren.
7. Wabi-sabi (de schoonheid van imperfectie)
En dan wabi-sabi, de Japanse filosofie die draagt om de schoonheid van imperfectie. In plaats van altijd maar te streven naar perfectie, leer je hierdoor juist de kracht van het niet-perfecte te waarderen. Dat kan je uiteindelijk helpen om minder streng te zijn voor jezelf en situaties en bovendien te accepteren dat niet alles altijd volgens plan hoeft te lopen. Door je verwachtingen los te laten, wordt piekeren vanzelf minder.
Door te oefenen met deze Japanse technieken, wordt het steeds makkelijker om je piekergedachten los te laten en meer innerlijke rust te vinden in het dagelijks leven. Hoe fijn is dat?
Mindful parenting: manieren om dieper te verbinden met je kind