Ben jij vaak jaloers in je relatie? Zo draai je het om tot iets positiefs
Er is weinig zo frustrerend als jaloezie in een relatie. Misschien krijgt jouw verkering wel spontane argwaan bij alleen al het noemen van de naam van die ene collega van je, of ben jij juist diegene die het lastig vind wanneer je partner een complimentje geeft aan iemand anders. Voor jaloezie hoef je je niet te schamen, want als een ander in jouw ogen meer aandacht, liefde of credits van je partner krijgt dan jij, doet dat iets met je. Maar het kan wél voor vervelende momenten zorgen. Gelukkig kan je jaloezie ook omdraaien tot juist iets positiefs.
Jaloezie hoeft echt niet altijd iets negatiefs zijn: door je jaloerse gevoelens om te vormen tot iets positiefs, kan je het ook in je voordeel laten werken. Een relatietherapeut legt ons uit hoe.
Interpretatie van emoties
Iedereen heeft weleens last van jaloerse gevoelens in een relatie. En dat hoeft echt niet altijd verkeerd te zijn. Relatietherapeut, psycholoog en seksuologe Nynke Nijman legt uit dat jaloezie in een relatie namelijk ook tot een aantal positieve dingen kan leiden, mits we deze emotie op de juiste manier interpreteren.
Dit vind je vast ook interessant: Jaloers? Zo ga je ermee om (volgens een spiritual teacher)
Want vaak interpreteren we jaloezie als een gevoel dat ons iets aan wordt gedaan en we zien we het als een bepaald onrecht. Maar als we dieper stilstaan bij gevoelens van jaloezie, zien we vaak dat het voortkomt uit het geconfronteerd worden met een gemis dat je zelf hebt: je wordt jaloers op het moment dat je ziet dat iemand anders iets heeft met jouw partner wat jij zelf niet (met jouw partner) hebt.
Door de verkeerde interpretatie van jaloezie, wordt jaloezie vaak gezien als iets wat we moeten onderdrukken of iets wat er niet mag zijn. Maar door jaloezie anders te benaderen, kunnen we er ook een aantal voordelen uit halen.
Is de jaloezie in je relatie realistisch?
Allereerst is het goed om je af te vragen of de jaloezie in je relatie eigenlijk wel gegrond is. Want, hoe realistisch zijn jouw jaloerse gevoelens eigenlijk? Als je partner al 3 keer is vreemdgegaan, zijn jaloerse gedachten tijdens een avondje uit natuurlijk te verklaren.
Ook lezen: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan
Maar stel: je bent jaloers zonder directe reden, dan is de kans groot dat je jaloezie voortkomt uit onrealistische angsten. Op deze manier zou je jaloezie (in een relatie) ook kunnen zien als het begin naar een uitgebreid zelfonderzoek. Door te onderzoeken waar jouw jaloezie vandaan komt en of het realistisch is of niet, kan je het leren kennen en langzaam omvormen tot iets positiefs.
Maak van je jaloezie iets positiefs
Zo stelt Nijman dat we jaloezie dus ook kunnen zien als een gezonde emotie die ons ook een hele hoop kan leren. Gevoelens en emoties zijn namelijk gezonde raadgevers die, wanneer je ze tijd en aandacht geeft, juist kunnen zorgen voor persoonlijke groei en betere communicatie.
Lees ook: Hoe zet je emoties in als innerlijke wegwijzer?
Ben jij vaak jaloers in je relatie? Probeer het dan niet te onderdrukken, immers: alles wat je onderdrukt – oftewel, het geen aandacht geeft maar het wel aanwezig is – gaat groeien.
“Jaloezie is als een waarschuwing voor iets wat gebeurt waar jij je niet prettig bij voelt. Daarom is het goed jaloezie te zien als een leermeester voor jezelf. Zie het als een punt waarin je (samen) kan investeren,” aldus Nijman.
Reflectie en acceptatie
Hoe dat investeren dan precies werkt? Stel: je bent jaloers omdat jouw partner naar de bioscoop gaat met iemand anders, dan is het goed om uit te zoeken wat er achter die jaloezie zit. Vaak ben je niet jaloers op de persoon met wie jouw partner gaat, maar ben je jaloers omdat je partner iets doet met iemand wat hij of zij niet met jou doet.
Als je dit verder gaat onderzoeken, kom je er misschien wel achter dat jij eigenlijk helemaal niet van films houdt of het onzin vindt om geld uit te geven aan de bioscoop.
Of vind je partner het verschrikkelijk irritant dat jij altijd dwars door films heen praat. Hoe dan ook, in deze situatie heeft een van jullie behoefte aan iets waarvan je denkt dat de ander dit niet kan geven.
Op deze manier ontstaat er ruimte voor reflectie: misschien is dit een goed moment om aan je partner aan te geven dat jij ook heel graag zoiets zou willen doen en delen met jouw partner. Of misschien is dit juist een goed moment om te accepteren dat jij niet diegene bent die dit soort dingen aan jou partner kan geven en dat dat ook helemaal oké is.
Waar je ook achter komt, op deze momenten is het goed om te blijven communiceren over wat jou drijft tot deze jaloerse gevoelens. Op deze manier wordt jaloezie voor jullie beiden beter te begrijpen en misschien zelfs wel te relativeren.
Meer lezen over jaloezie?
- Jaloezie: wat zegt het eigenlijk over je als je jaloers bent? En wat heb je er precies aan?
- Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze hebben dit doel
- Wie zijn er sneller jaloers? De mannen of de vrouwen?