Jaloers? Zo ga je om met deze vervelende gevoelens
Die collega die promotie maakt terwijl jij dat graag wilde, je bestie die altijd alle aandacht krijgt tijdens het stappen of je lief die net iets te lang praat met iemand anders, al deze situaties kunnen jaloerse gevoelens opwekken.
Je kan een sneer geven in de groepsapp of vreselijke stampij maken, toch is het verstandiger om je te realiseren dat het vaak niet de situatie is die jaloezie uitlokt, maar de gedachte die jij hebt over de situatie. Zo ga je hiermee om.
Wat zijn jaloerse gevoelens?
Jaloezie is er in diverse gradaties, van lichtelijke geïrriteerdheid tot misselijk kunnen gevoelens zijn van jaloezie. Als je jaloers bent, wil je graag datgene wat iemand anders heeft. Bijvoorbeeld iemands aandacht, materiële dingen of eigenschappen. Als je een jaloerse bui hebt, kun je daar dus lichamelijke klachten van krijgen, je kan misselijk worden, duizelig of spierspanningen krijgen.
Gelukkig kun je werken aan jaloezie zodat dit gevoel uiteindelijk minder wordt en het groene monster in jou minder snel naar boven komt.
Zo ga je om met jaloerse gevoelens
1. Je betrekt alles op jezelf
Als je jaloerse gevoelens hebt, kan je het gedrag van de mensen om je heen op jezelf betrekken. Als iemand bijvoorbeeld veel aandacht krijgt, of je partner kijkt even naar iemand anders, kan je dan al snel denken dat jij niet meer in de smaak valt. De ander vind jij dan vaak mooier of succesvoller dan jijzelf.
Realiseer je dat dit te maken heeft met jouw onzekerheid. Als jij even geen aandacht krijgt of je partner lacht naar een ander, denk dan: mijn lief is gewoon vriendelijk naar anderen, in plaats van: mijn partner wil me niet meer. Zodra je jezelf vergelijkt met zogenoemde rivalen, probeer deze gedachten te stoppen en ga iets anders doen.
2. Negatief zelfbeeld
Als je een laag zelfbeeld hebt, denk je al snel dat jij het minder voor elkaar hebt. Iedereen is tenslotte leuker, slimmer en knapper dan jij. Als je last hebt van deze negatieve overtuigingen, dan stammen deze voornamelijk uit je jeugd.
Je kan deze overtuigingen onder de loep nemen, bijvoorbeeld door ze op te schrijven en na te gaan waar ze vandaan komen. Zo kun je werken aan je angsten en overtuigingen die jij hebt over jezelf.
3. Je focust maar op een ding
Als je dit doet, kijk je bijvoorbeeld alleen maar hoe leuk je lief het heeft met een ander. Dat hij of zij het gesprek misschien wel mega irritant vindt, zie je niet. Door je te focussen op een ding, bijvoorbeeld hoe mooi, slim of succesvol je ‘’rivaal’’ is, en alleen maar te kijken naar jou tekortkomingen, heb je geen helder beeld van wat er echt gebeurd.
Als je opmerkt dat dit gebeurt, kun je proberen uit te zoomen. Misschien zie je nu ook in dat je partner zich ergert of dat die populaire collega ook foutjes maakt. Iedereen heeft, net zoals jij, sterke en zwakke punten. Het kan zelfs zo zijn dat iemand wel onder de indruk is van jouw sterke kanten. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van al jouw positieve punten.
4. Zwart denken
Als je jaloers bent, verwacht je vaak het ergste, zelfs als er iets heel onschuldigs gebeurd. Je denkt meteen dat een glimlach naar een ander de einde van je relatie betekent of de compliment naar een collega, het einde van jouw baan.
Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze hebben dit doel
Om een beter, genuanceerder beeld te krijgen, kan je het zwart denken uitdagen. Wat is bijvoorbeeld het ergste wat er kan gebeuren? Wat zijn daar de gevolgen van? Als je een noodplan kunt maken voor jezelf, merk je dat het uiteindelijk misschien wel mee valt. Je hoeft je dan minder zorgen te maken wat de jaloezie minder kan maken.
5. Een andere verklaring
Als je lief te laat thuis komt van werk, denk je meteen dat hij/zij is vreemdgegaan met een collega, of als een vriendin niet opneemt, denk je dat ze je niet meer wil zien. Terwijl wanneer er hetzelfde gebeurd bij jou, je wordt op werk nog aangesproken door je baas of je kan even niet opnemen omdat je druk bent, er niks aan de hand is en er geen reden is om jaloers te zijn.
Als dit gebeurt, probeer dan kritisch te kijken naar de verklaring voor het gedrag van je partner of omgeving. Was het wel daadwerkelijk de schuld van je partner? In hoeverre droeg de omstandigheden of andere mensen bij aan wat er gebeurde? Hoe zou iemand anders denken over het gedrag van je partner of vriendin? Leg de verantwoordelijkheid dus waar hij hoort.
Voordat je dus een vervelende sneer uitdeelt in de groepsapp of boos wordt op vriendlief terwijl hij ergens anders naar kijkt, probeer dan eerst te kijken hoe je om kunt gaan met jouw jaloerse gevoelens.