Iyengar yoga: waarbij alles draait om precisie en alignment van je lichaam
Net als je dacht alle yogasoorten wel zo’n beetje te kennen, komt er nóg een bijzondere yogastroming om de hoek kijken waar je nog nooit van had gehoord: Iyengar yoga (sprek uit als: aaiijengar). Deze yogavorm wil je zeker weten eens proberen, want het is nogal anders dan de yoga die je waarschijnlijk gewend bent.
Bij Iyengar yoga draait alles namelijk om de alignment in het lichaam.
Iyengar yoga
Iyengar yoga is een vorm van yoga die werd ontwikkeld door Bellur Krishnamacharya Sundaram Iyengar, een yogaleraar uit India. Iyengar wordt beschouwd als één van de belangrijkste yogaleraren in de wereld.
Iyengar yoga is een actieve en dynamische vorm van yoga, maar is veel minder een flow dan zoals je dat waarschijnlijk gewend bent.
Bij Iyengar yoga draait het om een aantal punten:
- De alignment in je lichaam. Je houding en het in lijn brengen van je lichaam is dus zeer belangrijk.
- Je gebruikt hulpmiddelen, denk aan blokken, bolsters, stoelen of touwen.
- Je blijft langer in de houdingen.
Iyengar Yoga is vooral een hele nauwkeurige stijl van yoga, waarbij de nadruk ligt op precisie en afstemming. De kleinste veranderingen in de houding kunnen namelijk al een groot verschil maken. Denk aan de ademhaling (pranayama) en de houding (asana).
Het bijzondere is dat deze yogavorm zó anders is dan veel andere yogavormen dat het veel oefening en tijd vergt om de oefeningen juist te uitvoeren. Ja, óók als je al een ervaren yogi bent. Alles draait immers om precisie om je lichaam zo aligned mogelijk te krijgen.
Met Iyengar yoga je lichaam weer recht krijgen
Is het dagelijks leven zijn we namelijk gewend om steeds op één been te hangen, je rug schuin te houden en veel te zitten. Dat kan voor allerlei pijntjes en kwalen zorgen. Door deze vorm van yoga zorg je weer voor een rechte uitlijning van je lichaam, en brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.
Helpt tegen blessures en andere klachten
Dat is ook meteen dé reden dat Iyengar yoga een goede manier is om aan pijntjes en blessures te werken. Uiteraard altijd in overleg met de docent – die overigens een driejarige (!) training heeft moeten volstaan om les te kunnen geven in Iyengar yoga.
Deze yogavorm doe je dus niet ‘even een keer’, maar is een heuse vorm van yoga die jaren training vergt. Het kost wat toewijding, maar dat werk je wel aan je bloeddruk, ga je rugklachten tegen, net zoals psychische klachten, hormonale klachten en slaap je beter.
Benieuwd geworden? Bekijk hieronder een YouTube-video voor Iyengar yoga voor beginners tot intermediates.
Liever aan de slag met een leraar die je in de juiste positie kan helpen en persoonlijk advies kan geven (aangeraden!)? Bekijk dan waar deze yogavorm bij jou in de buurt wordt gegeven.
Deze yogavorm is perfect voor het opbouwen van kracht en flexibiliteit.