De kunst van ‘nee’ zeggen en hoe je daardoor groeit als persoon
‘Nee’ zeggen kan lastig zijn, bijvoorbeeld door het grote verantwoordelijkheidsgevoel wat je hebt. Toch is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Deze 5 inzichten helpen je om bij je keuze te blijven en om te kiezen voor jezelf.
‘Nee’ zeggen is een vorm van je grenzen aangeven. Je houdt hierbij de regie over je eigen leven en doet alleen de dingen waar je zelf echt voor kiest of waar je zelf blij van wordt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je teveel hooi op jouw vork neemt. Dat vind ook Ravi die hier het boek The Art of Saying No over schreef. Een waardevolle bundel met redenen waar je dus écht vaker ‘nee’ moet zeggen. Ook als dat lastig is. Want zoals Ravi het mooi zegt: “Niemand zal mijn tijd zo waakzaam beschermen of prioriteit geven aan mijn behoeften als ik.”
Niemand zal mijn tijd zo waakzaam beschermen of prioriteit geven aan mijn behoeften als ik.
‘Nee’ zeggen is jezelf respecteren
Door ‘nee’ te zeggen, respecteer je je eigen gevoelens, grenzen en behoeften en die mogen er ook allemaal zijn. Jij weet wat echt belangrijk voor je is en stelt prioriteiten.
Hierdoor heb je ook meer tijd over voor de dingen die jou echt goed doen, die zorgen dat je persoonlijk groeit en dat je je geliefd voelt.
Door ‘nee’ te zeggen ben je jezelf later dankbaar
In het moment vind je het misschien lastig om ‘nee’ te zeggen. Juist dan is het belangrijk om jezelf er aan te herinneren wat deze ‘nee’ voor jou kán betekenen.
Door een verzoek af te wijzen, neem je de regie over jouw leven en zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld niet te veel aan je hoofd krijgt. Zo blijft er energie over voor de mensen en activiteiten waar je veel waarde aan hecht en waar je graag tijd aan besteedt.
‘Nee’ zeggen zorgt er niet voor dat anderen je onaardig vinden
Als je moeite hebt met ‘nee’ zeggen, maak je je vaak druk om wat de ander daarvan zou vinden. Je wil de ander graag tevreden stellen. Dat is niet verkeerd. Het geeft aan dat je geeft om de band die je met een ander hebt. Echter betekent dat niet dat je jezelf moet wegcijferen.
Waarschijnlijk heb je er in jouw hoofd een heel groot ding van gemaakt, terwijl het dat helemaal niet is. Als je op een respectvolle manier aangeeft dat je hoofd er niet naar staat, zul je zien dat een ander hier juist ook begrip voor heeft. En zo niet, dan niet!
Erken dat harmonie niet altijd mogelijk is. Mensen hebben tegenstrijdige meningen, behoeften en verlangens. Wrijving is dan onvermijdelijk.
Jouw welzijn op nummer een dus houd het simpel en duidelijk
Iemand anders kan zich er totaal niet bewust van zijn dat ingaan op een verzoek van hen, jou negatief kan beïnvloeden.
Net zoals jij stilstaat bij de gevoelens van een ander, staat een ander ook stil bij jouw gevoelens. Dat betekent niet dat de ander altijd goed inzicht heeft in hoe jij je voelt of waar je hoofd naar staat.
Houd jouw antwoord daarom simpel, maar duidelijk. Iemand anders heeft het anders écht niet door welke impact een simpel verzoek op jouw welzijn kan hebben. Houd geen ruimte voor twijfel, maar een krachtige en korte ‘nee’ werkt het best.
‘Nee’ zeggen maakt je geen slecht persoon
Je bent niet egoïstisch als je ‘nee’ zegt. Het feit dat je hier al over nadenkt, geeft al aan dat je niet alleen maar aan jezelf denkt. Het tegenovergestelde juist. Mensen die overal ‘ja’ tegen zeggen zijn vaak perfectionistisch en willen het goed doen en anderen tevreden stellen deelde gelukspsycholoog Josje Smeets hier eerder over.
“Je kunt niet iedereen tevreden te stellen. Je hoeft ook niet altijd aan te staan. Besef ook dat je het verzoek afwijst en niet de persoon.”
Gelukspsycholoog Josje Smeets houdt een betoog waarom je ook wel vaker ‘ja’ mag zeggen.
Wil je beter je eigen grenzen aangeven? Zo doe je dat volgens een psycholoog