Hoe trauma’s in je jeugd je dagelijks leven nog steeds beïnvloeden
Laten we in eerste instantie voorop stellen dat trauma’s uit je jeugd k*t zijn, met een hoofdletter K. Ze hebben voor de rest van de leven invloed op hoe je je voelt, relaties aangaat en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Maar hoe beïnvloeden ze jouw dagelijkse leven eigenlijk? Hoewel daar al best veel over bekend is, blijkt uit nieuw onderzoek nu dat een trauma ook invloed heeft op hoe je beslissingen neemt.
Hoe zit dat precies?
Trauma’s uit je jeugd
Wat voor jeugd je hebt gehad, heeft ontzettend veel invloed op latere leeftijd. Een veilige jeugd zorgt er voor dat je op latere leeftijd voldoende zelfvertrouwen hebt en dat je het leven goed aankan. Wanneer je een onveilige jeugd hebt gehad, dan kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet goed bent in het aangaan van relaties of het kan zorgen voor heftigere psychische problemen.
Een onveilige jeugd kan er heel verschillend uitzien. Alexander Lloyd, een onderzoeker aan de Universiteit van Londen, verdeelt negatieve ervaringen uit de kindertijd in in drie hoofdcategorieën:
- Dreigende gebeurtenissen: fysieke mishandeling, emotionele mishandeling en seksueel misbruik
- Verwaarlozing: fysieke en emotionele verwaarlozing
- Familie tegenspoed: gescheiden ouders, middelenmisbruik door ouders, psychische aandoeningen binnen het huishouden
De invloed op je dagelijkse leven
Helaas kunnen de trauma’s uit je jeugd veel invloed hebben op je dagelijkse leven.
Angst en depressie
Vooral angsten en depressie zijn bekende gevolgen van trauma. Als je opgroeit in een onveilige gezinssituatie leer je namelijk niet goed hoe je een innerlijk gevoel van veiligheid kunt ontwikkelen. Je hebt je waarschijnlijk altijd aangepast en was voortdurend op je hoede.
Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst
Als je altijd op je hoede bent, staat je zenuwstelsel altijd aan. Daardoor kun je op volwassen leeftijd vaak ook stressvolle situaties niet het hoofd bieden en je emoties goed reguleren.
Die angsten en depressie kunnen trouwens veel invloed hebben op je slaap. En wanneer je ‘s nachts niet goed slaapt, merk je dat overdag. Je bent minder creatief, minder gefocust en kunt het leven minder goed aan.
Onveilige hechting
Trauma’s uit je jeugd hebben ook veel invloed op je hechtingsstijl. Als je niet in een veilige omgeving bent opgegroeid, raak je onveilig gehecht. Dat kan op verschillende manieren: angstig, vermijdend en angstig-vermijdend.
Ben je onveilig gehecht? Zó kun je als volwassene je hechtingsstijl herstellen
- Angstige gehechte mensen zijn vaak in de steek gelaten als kind, daardoor klampen ze zich nu aan mensen vast.
- Vermijdend gehechte mensen kregen weinig liefde, waardoor ze als het ware een muurtje om zichzelf heen hebben gebouwd.
- Angstig-vermijdend gehechte mensen hebben vaak veel behoefte aan liefde, maar geloven niet dat ze het waard zijn en trekken daarom mensen sterk aan, waarna ze ze weer afstoten.
Elke vorm van onveilige hechting heeft veel invloed op het hebben van relaties, maar ook veel op de vriendschappen.
Beslissingen nemen
Maar dat is niet het enige. Negatieve ervaringen uit je jeugd kunnen veel invloed hebben op de ontwikkeling van je hersenen. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Nu is uit nieuw onderzoek gebleken dat het ook veel invloed heeft op hoe we beslissingen nemen.
Tijdens het onderzoek moesten deelnemers een computerspelletje spelen. Tijdens dit spelletje moesten ze appels verzamelen die uit de boom vielen. Hoe langer ze bij de boom bleven staan, hoe minder appels er zouden vallen. Wel konden ze naar een andere boom toegaan om daar verse appels te verzamelen.
Uit dit spelletje is gebleken dat mensen met negatieve ervaringen in de kindertijd langer bij de boom bleven hangen en minder snel op zoek gingen naar andere bomen. De keuze leken ze niet te kunnen maken en de realisatie dat naar een andere boom gaan meer appels op zou leveren leek ook niet binnen te komen.
Mocht je te maken hebben met een trauma uit je jeugd, dan is het altijd goed om hulp in te schakelen. Kies direct voor een therapeut die gespecialiseerd is in trauma’s of ga langs bij je huisarts. Die kan je verder helpen.