Hoe diëten je seksleven kan beïnvloeden
Veel mensen willen het liefst een paar kilootjes kwijt. Drie zou lekker zijn, vijf nog beter. En veel mensen zijn er dan ook dagelijks mee bezig. Ze staan te zwoegen in de sportschool, ontnemen zichzelf het genot van alcohol, zoet en carbs en voelen zich schuldig als dit allemaal niet is gelukt. Maar wat voor invloed heeft dit allemaal op je seksleven?
We zochten het uit. Plus een alternatief om je op te storten.
Waarom wil je afvallen?
Vorige maand publiceerde het CBS een rapport waarin staat dat bijna 60 procent van de volwassenen ooit weleens iets heeft gedaan om af te vallen. Twintig procent is er op dit moment mee bezig. Ruim een vijfde daarvan doet dat vooral voor een mooier uiterlijk. Het volgen van een dieet wordt het vaakst geprobeerd om af te vallen, maar ook minder eten, gezonder eten en meer bewegen worden vaak genoemd.
Nu is het streven naar een gezond gewicht natuurlijk fantastisch, maar de vraag is waar deze wens vandaan komt. Want voor de millennials onder ons, die zijn opgegroeid in een tijdperk waar extreem dunne modellen de covers van tijdschriften, billboards en modeshows domineerden, kan het zijn dat je een diepgewortelde, maatschappelijke druk voelt om af te vallen. En dat is vaak nergens voor nodig.
BMI zegt niks over je gezondheid
Mocht je toevallig je Body Mass Index (BMI) hebben uitgerekend en daar uit geconcludeerd hebben dat je gewicht moet verliezen, dan moet je weten dat dat cijfer niks betekent zonder context. De BMI-index houdt alleen maar rekening met je lengte en je gewicht, maar niet met je afkomst en andere genuanceerdere lichaamskenmerken.
Zo kan een zeer fitte atleet met een super gespierd lichaam worden in de categorie “overgewicht” of “obesitas” worden gezet, vanwege zijn spiermassa. Ook schijnt de BMI-index niet goed te werken bij hele lange of hele kleine mensen, of mensen van Aziatische afkomst. De BMI-index is namelijk ontwikkeld voor de blanke mens, waarbij geen rekening is gehouden met etniciteit, hormonen, darmgezondheid, medische aandoeningen en genetica.
Gebrek aan zelfvertrouwen beïnvloedt seksleven
Het wordt dus anno 2023 écht tijd dat we het stigma rondom “het ideale gewicht” gaan loslaten. In plaats van te streven naar een gezond gewicht, kun je beter streven naar een gezonde mind. De wens om af te vallen kan namelijk niet alleen je mentale staat, maar ook je seksleven negatief beïnvloeden. En dat is toch het laatste wat je wilt?
Hoe een negatief zelfbeeld je relatie kan beïnvloeden (en wat je eraan kunt doen)
Door constant bezig te zijn met je voeding (wat wel en niet te eten), word je steeds onzekerder en deze vermindering aan zelfvertrouwen sijpelt door naar de slaapkamer. Een laag zelfbeeld kan er namelijk voor zorgen dat je minder zin krijgt in seks, minder nat wordt en minder kans hebt op een orgasme, omdat je tijdens de seks teveel in je hoofd zit en bezig bent met je vetjes in plaats van je genot (en dat van de ander).
Minder energie en lager libido
Vooral het volgen van een dieet kan funest zijn. Het kan leiden tot vermoeidheid en stress, waardoor je minder energie hebt voor seks. Bovendien kan het zijn dat als jij jezelf van alles ontzegd, jouw lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft en daarom prioriteit geeft aan de belangrijkste functies, zoals het in stand houden van vitale organen, in plaats van de geslachtsorganen.
Daarnaast kunnen diëten een negatief effect hebben door de veranderingen die het lichaam ondergaat tijdens het proces. Gewichtsverlies kan leiden tot een verandering in de hormoonspiegels, die op hun beurt het seksuele verlangen en de zin in seks beïnvloeden. Ook dit kan leiden tot een verminderd libido, een slecht humeur en minder interesse in je partner.
Alternatieve voornemens
In plaats van je te richten op je figuur, je gewicht of een bepaalde jeansmaat, is het beter om je te richten op je fysieke én mentale gezondheid. Je bent zoveel meer dan je looks en BMI! Hier zijn een aantal alternatieve voornemens om je welzijnsreis te inspireren:
- werken aan onvoorwaardelijke self love
- meer aandacht besteden aan je bloedsuikerbalans
- meer beweging toevoegen aan je wekelijkse routine
- regelmatige diepe en rustgevende slaap krijgen
- meer water drinken
- meer fruit en groenten eten
- werken aan je hormonale balans
Zelfliefde en compassie
Als je de afgelopen jaren (of misschien al wel je hele leven) bent bezig geweest met het verliezen van kilo’s, dan is het misschien tijd om een alternatief te overwegen dat voortkomt uit compassie en zelfliefde. Natuurlijk helpt het om voldoende te bewegen, goed te slapen en je lichaam te voeden met voedzaam eten. Dat zal óók je seksleven ten goede komen. Maar staar je niet blind op je gewicht.