Moeilijke eter? intuïtief eten kan de oplossing zijn voor strijd aan tafel
Heb je echt honger? Zit je nog niet vol? Je moet ook de broccoli opeten! Hoor je dit jezelf regelmatig zeggen tegen je kinderen? Het komt uit een goed hart, want gezond eten is natuurlijk essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Maar houd wel in de gaten of je jouw kinderen niet afleert om intuïtief te eten.
Kinderen doen dit namelijk van nature, maar kunnen dit afleren als ze leren niet te vertrouwen op hun instinct. Met deze zes tips stimuleer je intuïtief eten bij je kinderen.
Is je kind een moeilijke eter? Dan kan intuïtief eten juist de oplossing zijn voor jullie strijd aan tafel.
Wat is intuïtief eten?
Vaak wordt gedacht dat intuïtief eten betekent; eten wanneer je honger hebt en goed naar je lichaam luisteren. Dit klopt deels, maar er zijn nog aspecten die erbij horen om een volledige uitleg te geven van wat intuïtief eten inhoudt.
Volgens Elyse Resch en Evelyn Tribole, de bedenkers van de intuïtief eten methode, heeft het te maken met instinct, gedachte en emotie. Onze unieke instincten, gedachten en emoties vormen onze persoonlijke intuïtieve eetervaring.
Ons instinct wordt gecontroleerd door ons reptielenbrein en helpt ons om te overleven. Dat is de reden dat als je honger hebt je op zoek gaat naar voedsel.
Dat is de reden dat diëten op de lange termijn ook niet werken. Als je voor een langere periode in een calorietekort zit, gaat je lichaam in de overlevingsmodus. Zodra je afstapt van de overlevingsmodus, zal je instinct je aansporen om weer meer te eten.
Gelukkig kunnen wij als mensen ook denken en onze logica en redenering gebruiken om eetbeslissingen te nemen. We kunnen vragen stellen als: wat doe ik vandaag? Hoeveel energie heb ik nodig om te doen wat ik moet doen? Wat kan ik eten waardoor ik me de hele dag goed voel?
Zo verstoor jij onbewust intuïtief eten bij je kind
Volgens Sumner Brooks en Amee Severson, auteurs van het boek How to raise an intuitive eater, eten kinderen van nature intuïtief omdat ze nog veel meer worden aangestuurd door hun instinct. Het gedeelte van de hersenen waar logica en ratio plaatsvindt moet zich nog ontwikkelen.
Is je kind een moeilijke eter? Een guide om je kinderen gezond te leren eten
Volgens Brooks en Severson is het goed om op te letten dat je als ouder intuïtief eten niet te veel verstoort met kritische vragen. Heb je wel echt honger? Verveel je je niet gewoon? Of misschien heb je alleen dorst?
Hierdoor zend je een boodschap uit die uitstraalt ‘je gevoel klopt niet, je hebt niet echt eten nodig nu’. Jonge kinderen gaan hierdoor twijfelen en vertrouwen minder op hun instinct. En dat is natuurlijk niet wat we willen. Wat beter kunnen doen als ouders is het ondersteunen en aanmoedigen van dit gezonde eetgedrag. Hoe je dat doet? Brooks en Severson geven zes tips op Goop.
Tips om intuïtief eten te stimuleren bij kinderen
Zo leren je kinderen weer te vertrouwen op hun honger-instinct.
1. Zorg voor een vaste, maar flexibele eetroutine
Structuur en voorspelbaarheid in de eetmomenten is belangrijk voor kinderen. Zo is er een veilige ruimte om te leren luisteren naar hun lichaam, regelmatig te eten, genoeg te krijgen om zich voldaan voelen en nieuwe voedingsmiddelen te proberen.
Houd een los schema aan waar vaste eetmomenten zijn met het gezin, maar wees flexibel genoeg dat als jullie een dagje erop uitgaan of dingen anders lopen (en dat gebeurt nogal eens met kleine kinderen) dat je makkelijk wijzigingen kan maken in wat en wanneer jullie eten.
2. Voeg altijd iets toe aan een maaltijd dat ze lusten
Een kind moet weten dat er bij maaltijden en tussendoortjes genoeg te eten is en dat er iets te eten bij zit dat ze lusten. Je kan je kind namelijk wel 400 gram spruitjes geven, wat qua hoeveelheid genoeg is, maar als je kind geen enkel spruitje aanraakt, krijgt het alsnog niet genoeg binnen.
Geef daarom gevarieerde opties en zorg dat er bij elke maaltijd iets zit dat je kind lust. De kans is groter dat ze daarna ook de groente waar ze niet van houden toch nog proberen.
3. Biedt bekende en onbekende voeding aan
Een vijg, kaki of gele kiwi is weer eens wat anders dan de bekende banaan, appel of peer. Het is goed om je kind elke week of maand een nieuw soort fruit, groente, vlees of vis te geven, zodat het bekend wordt met verschillende smaken en texturen.
4. Stop met je kinderen dwingen om te eten
“Dat lust ik niet!” Is het eerste wat je hoort, zodra je het eten op tafel zet. Jij hebt je best gedaan in de keuken na een dag hard werken en dan krijg je dit te horen. Probeer je hoofd rustig te houden en bedenk: als ze écht honger hebben gaan ze vanzelf wel eten.
Vraag je ook af waar komt de behoefte vandaan om iets te zeggen over hun eetgedrag? Roept het iets op uit je eigen jeugd of over je eigen eetgedrag? Het dwingen van eten heeft echt geen zin en zorgt voor een negatieve sfeer rondom eten en het avondmaal. Je kind kan zelf beslissen of het wel of niet wat wil eten. Ze zijn daartoe in staat door hun instinct, dus vertrouw daar op.
5. Praat niet alleen over het eten tijdens de maaltijd
Laat het eten er gewoon zijn en focus je tijdens gesprekken op elkaar en je kind. Vraag hoe het met ze gaat of hoe ze zich voelen. Dit leidt af van het eten en zorgt er voor dat je meer in verbinding komt met je kind.
Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)
Het is prima om te zeggen dat je zelf geniet van het eten en het lekker vindt, maar het doel is om meer aandacht aan je kind te besteden dan aan de maaltijd.
6. Wees een voorbeeld in intuïtief eten
Volgens Brooks en Severson zijn ouders zich vaak niet bewust van hun voorbeeldfunctie. Brooks: “Ouders zijn zich vaak niet bewust van hoe onze systemen en cultuur onze eetvoorkeuren en eetpatronen beïnvloeden. Onbewust geven we veel meer eetgedrag en idealen door aan onze kinderen dan we denken.” Eet zelf dus ook intuïtief en wees het voorbeeld voor je kinderen.
Intuïtief eten kan betekenen dat je de controle wat meer moet loslaten over wat je kind binnenkrijgt. Vertrouw erop dat je kind zelf kan aangeven wat hij of zij nodig heeft en geef ze de vrijheid om te experimenteren en leren. En vergeet niet om samen te genieten van eten. Eet smakelijk!