Ben jij introvert? Dit zijn jouw kwaliteiten op de werkvloer
Vergaderingen, small talk bij het koffiezetapparaat, vrijmibo’s… Een introvert op werk heeft het niet altijd makkelijk. Zeker niet als ze hun hele leven al horen dat ‘ze zichzelf meer moeten laten zien’. Toch heeft een bedrijf introverte werknemers net zo hard nodig als extraverte.
Introverte mensen hebben ook kwaliteiten die van waarde zijn. Maar zij, of eigenlijk wij – ik ben zelf ook een introvert – moeten dan wel weten waar onze kracht ligt.
Vaak laten introverten zich niet goed genoeg zien in vergaderingen. Dit komt omdat ze zelf eerst luisteren, nadenken en daarna pas met een idee komen. De kans is groot dat een introvert pas weet wat hij of zij wilde zeggen als iedereen buiten staat.
In een wereld met extraverten is een introvert op werk vaak te laat. “Je moet jezelf meer laten zien” of “wees wat assertiever” zijn uitspraken die elke introvert weleens gehoord heeft.
Introvert op werk mankeert niets
“We moeten af van het idee dat iemand die introvert is iets mankeert”, zegt Liesbeth Smit, schrijfster van de bestseller Ik moet nog even kijken of ik kan in een interview met NU.nl. Zo wordt er in vacatures vaak gevraagd om werknemers met extraverte kwaliteiten als spontaniteit. Wie stil achter zijn bureau blijft zitten, komt niet verder in zijn of haar carrière.
En dat terwijl een introverte werknemer loyaal is, altijd goed werk aflevert en bovendien op tijd. Een introvert kan goed luisteren en observeren. Natuurlijk hebben extraverte werknemers ook kwaliteiten die van belang zijn: ze durven risico’s te nemen, zijn verbaal aanwezig, kunnen snel beslissen. Beide persoonlijkheden houden een bedrijf in balans.
Lees ook: Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten)
Toch is het nu zo dat extraversie de norm is. Best gek, want maar liefst een derde tot de helft van alle mensen is introvert, of heeft introverte kenmerken. Eerder schreven we al dat introversie en extraversie uiteinden van een spectrum zijn. Je kunt bijna niet van iedereen verwachten dat ze op dezelfde manier werken.
Goede voorbereiding en later op terugkomen
Liesbeth Smit, zelf ook introvert, heeft bijvoorbeeld geleerd om toch nog ergens op terug te komen, al is het een half uur eerder in de vergadering besproken. Omdat je goed nadenkt over alles wat je zegt, weet je dat het nooit een foute opmerking kan zijn.
Plan voor een vergadering of brainstorm ook tijd in om je erop voor te bereiden. “Je weet dan waarom je daar zit, wat er moet gebeuren en wat er van je verwacht wordt.”
Een rustige werkplek
Een kantoortuin kan voor introverten energie slurpen. Je wordt namelijk constant blootgesteld aan prikkels. Mensen die met elkaar praten of juist tegen je praten als je net even iets af moet krijgen. Je wil bovendien niet bekend staan als degene die nooit iets zegt. De druk om iets te zeggen kan dan veel energie kosten.
Vraag aan je leidinggevende of je misschien een werkplek bij de muur mag, neem eventueel je laptop af en toe mee naar een stiller hoekje in het gebouw of vraag of je misschien één dag vanuit huis mag werken. Niet geschoten is altijd mis.
Contact met collega’s
Kijk je altijd vol bewondering naar collega’s die wel met iedereen lijken op te kunnen schieten? Oké, jij bent niet de meest sociale werknemer van het bedrijf, maar de connecties die je maakt zijn erg waardevol. Bedenk de volgende keer als je je afvraagt of je wel genoeg netwerkt, dat jouw contact met collega’s in ieder geval nooit niet is. Ook dat kan je veel opleveren in je carrière.
Kortom: als introvert heb je veel kwaliteiten waar je trots op moet zijn, maar is het wél fijn om te weten in wat voor soort werkomgeving jij het best tot je recht komt.
Verder lezen over introvert zijn?
- Er zijn 4 typen introverte mensen (dus weg met iedereen over een kam scheren)
- Susan Cain legt in een TED Talk uit waarom onze maatschappij meer ingericht moet worden op introverten
- Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen