Een introvert is niet per se het tegenovergestelde van een extravert
Als we het hebben over introverte mensen en extraverte mensen, denken wel al snel aan hele stille of juist hele uitgesproken types. Die gedachtegang zou impliceren dat je óf gereserveerd bent óf uitbundig. Alsof het ene het andere uitsluit en die twee niet samengaan. Toch zijn de karaktereigenschappen introversie en extraversie een stuk gecompliceerder.
Of nou ja gecompliceerder, als je de labels weghaalt krijg je eigenlijk een bredere en meer kloppende kijk op het karakter van de mens.
Introvert én extravert
Wij mensen houden van labels plakken. Het maakt dingen duidelijk en bakent de boel lekker makkelijk af. Daar valt in principe natuurlijk wat voor te zeggen, maar door labels te plakken als ‘oh dat is een extravert typ’, beperk je je eigen gedachtengang en verminder je de manier waarop je anderen beter kan leren begrijpen.
Ook lezen: De duistere kant van het hebben van een hoog EQ
Door het gedrag van een ander te linken aan een karaktereigenschap als introversie of extraversie, ben je onbewust bezig de ander in een zelfbedacht hokje te stoppen en ga je ervan uit dat de ander handelt vanuit die ene karaktereigenschap. En daar moeten we voor oppassen volgens TED Talk-spreker Joshua Spodek, lezen we op PsychologyToday.
In zijn zelfgemaakt And-model legt hij uit dat een hoge introversie geen lage extraversie betekent, en extraversie geen lage introversie.
Iedereen kan leren
Volgens Spodek, die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van persoonlijk leiderschap, is elk kenmerk van een introvert of extravert karakter afkomstig van vaardigheden die iedereen kan leren. Het is dus niet zo dat je enkel extravert bent of enkel introvert en is er vaak overlap tussen die twee. En als dat niet zo is, kan je dat volgens hem dus aanleren.
Must read: Introvert of extravert: wat zijn de kenmerken en kun je ook allebei zijn?
Net zoals dat genoeg lichaamsbeweging vanzelf je conditie zal verbeteren, het beoefenen van meditatie de introvert in bijna iedereen naar boven haalt en oefenen met sociale vaardigheden de extravert in bijna iedereen verbetert.
Challenge: geen hokjes
Wie is gewend in de hokjes van extravert en introvert te denken (Spodek noemt dat het Or-model), past daar volgens Spodek zijn hele leven – al dan niet onbewust – op aan. Hoe je een gesprek voert met anderen, of je dat gesprek überhaupt aangaat, naar welke feestjes je gaat en niet en hoe je anderen benadert en overtuigingen creëert.
En dat is zonde. Want een ander beter leren begrijpen en juist niet meteen veroordelen naar iets wat misschien niet eens klopt, brengt je veel verder.
Ook interessant: Dit is wat je bloedgroep over je persoonlijkheid en gezondheid zegt
Herken jij jezelf in het Or-model? Dus denk jij van ‘oh die is altijd zo luidruchtig, die zal wel aandacht nodig hebben en daar heb ik geen zin in’? Probeer met deze kennis, te oefenen met het And-model en je te bedenken dat iedereen meerdere kanten heeft en niet per se is hoe jij denkt dat degene tegenover je in elkaar steekt.
Oordeel niet (direct), wees geïnteresseerd en luister écht naar de ander.
Probeer het een maand of desnoods een week en kijk wat het voor je doet. Grote kans dat je dingen, situaties, mensen en de wereld heel anders gaat zien als je er met een andere bril naar gaat kijken. Wie weet zie je de mooie dingen in situaties die je eerder nooit zag en opent het weer nieuwe deuren voor je.
Het is het proberen in elk geval waard, toch?
Meer over persoonlijkheid?
- Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert
- Wat je kunt leren van de donkerste kant van je persoonlijkheid
- Volgens psychologen kan je je EQ vergroten op deze 5 manieren