Heb jij intimiteit cravings? Zo herken je ze
De kracht van menselijke verbinding gaat diep. Het verlangen om je dichtbij, verbonden en gestimuleerd te voelen door en met andere mensen is hartstikke normaal. We scharen dit allemaal onder de verzamelnaam intimiteit. Intimiteit is een vage, veelomvattende term die in het woordenboek omschreven staat als vertrouwelijkheid.
Online wordt het vaak omschreven als een ervaring van verbondenheid tussen mensen op lichamelijk, emotioneel of spiritueel vlak.
Intimiteit is voor iedereen anders
Waar het op neer komt is dat het altijd te maken heeft met menselijk contact en verbondenheid. Je wil je veilig voelen, gevoelens delen en dit is een aangeboren behoefte. Op welke manier we ons verbonden voelen, verschilt per persoon.
Voor de een is een intellectuele conversatie pure intimiteit, terwijl de ander tijdens de seks pas echte intimiteit ervaart. Niemand heeft dezelfde behoefte en je hoeft je daar ook niet voor te schamen deelt psycholoog Elizabeth Fedrick.
Fedrick heeft een mooie kijk op intimiteit en vindt juist de diversiteit van verbinding zoeken iets heel moois. Doordat iedereen het op een andere manier ervaart, is er ook heel veel mogelijk. Om intimiteit samen met iemand te beleven, moet je je altijd kwetsbaar opstellen. Dit geldt voor alle vormen die er zijn.
-
- Verlangen naar iemands tijd, aandacht en affectie.
- Jezelf geestelijk, mentaal en emotioneel verbonden voelen.
- Het verlangen naar seksuele intimiteit.
- Samen avonturen beleven en nieuwe ervaringen op doen waardoor je je nog meer verbonden voelt.
- In iemands armen in slaap vallen.
- Opgewonden raken door een ander.
- Verbinden op spiritueel niveau door te mediteren, bidden of andere tradities en rituelen te delen.
- Actief flirten en op zoek gaan naar oogcontact en andere vormen van fysiek contact.
- Intellectueel gestimuleerd worden: jezelf verliezen in diepgaande gesprekken en discussies.
- Jezelf veilig, geliefd en geborgen voelen.
Hoe ga je om met intimiteit?
Intimiteit is voor niemand hetzelfde. Het verschilt per persoon, maar ook patronen uit je jeugd spelen een rol. Vanuit het systeem waarin je bent opgegroeid, je gezin van herkomst, heb je lessen meegekregen over contact maken en het vormgeven van een hechte relatie.
Hier ligt de basis van hoe je omgaat met de verschillende vormen van intimiteit. Bewustwording van je “roots” helpt je om inzicht te krijgen in je huidige opvattingen rondom dit onderwerp.
Jezelf kwetsbaar opstellen
Intimiteit is een essentieel voor geluk. Waarom is het soms dan moeilijk om je hiervoor open te stellen? Veel mensen vermijden bepaalde vormen van intimiteit uit angst om gekwetst te worden. Uit zelfbescherming laten ze een mooi stukje niet toe in het leven. Dit zorgt er juist voor dat ze kwetsbaar worden, omdat ze niet compleet zijn. Hoe meer je verlangt naar onkwetsbaarheid, hoe kwetsbaarder je wordt.
Intimiteit creëert verbinding. Niet alleen met de ander, ook met jezelf. Door het met jezelf te ervaren, kom je meer in verbinding met jezelf. Intimiteit met jezelf of een ander ervaren ,vraagt om een open hart. Hoe meer je je durft te openen voor jouw innerlijke zelf, authentiek blijft en jezelf accepteert zoals je bent, hoe meer ruimte er komt voor intimiteit met een ander.