Wat betekent het als je intersekse bent? (deel 2)
In Nederland heeft 1 op de 200 mensen een vorm van intersekse. Toch is er heel weinig bekend over mensen die geboren zijn met mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken. Terwijl we leven in 2021, waar diversiteit en inclusiviteit als fundamenteel wordt gezien. Wat houdt het begrip ‘intersekse’ precies in en waarom is het belangrijk dat we hier meer over weten?
In deel 1 van dit artikel hebben we een aantal dingen op een rij gezet over de I van LHBTI en gingen we in gesprek met Berthine (40), die vertelt hoe het voor haar is om intersekse te zijn. Lees hieronder hoe het verder gaat.
Kritiek op geslachtsoperaties
Als er bij de geboorte wordt getwijfeld over het geslacht van het kind, worden er nog regelmatig behandelingen uitgevoerd, zonder consent van het kind. Met bloedonderzoek en echo’s kunnen artsen dan onderzoeken of het babylichaam meer bij een jongen of een meisje past, waarna het geslacht alsnog kan worden bepaald.
Daar is veel kritiek op. Zo vinden Amnesty International en Human Rights Watch dat niet medisch noodzakelijke operaties aan de geslachtsdelen van kleine kinderen verboden zouden moeten worden.
Gelukkig wordt er steeds actiever tegen gestreden, vooral door patiëntenverenigingen en belangenorganisaties zoals de NNID. Zij doen hun best om meer openheid en inclusiviteit te creëeren voor intersekse personen.
De Tweede Kamer heeft inmiddels een onderzoek laten instellen dat dit najaar zal worden afgerond. Daarop vooruitlopend zeiden verschillende politieke partijen al voor een operatieverbod te zijn.
Maatschappelijk taboe doorbreken
Openheid rondom dit onderwerp is dan ook zeer belangrijk. Niet alleen om de discussie rondom de medische aanpak te openen, maar ook om de schaamte bij mensen met intersekse weg te halen. Het is namelijk niet zozeer de perceptie van de eigen sekse, maar het stigma als gevolg van het maatschappelijke taboe op intersekse, waardoor aansluiting bij de rest van de maatschappij soms moeilijk is.
Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen
Door schaamtegevoelens en stigmatisering kiezen de meeste intersekse mensen voor geheimhouding. Zij vertellen het aan (bijna) niemand, waardoor ze niet zichtbaar zijn in de maatschappij.
“Daarom wil ik graag mijn verhaal delen en laten zien dat wij er zijn. Dat intersekse niets geks is, maar een onderdeel van de natuur. En dat het belangrijk is dat we buiten de hokjes gaan denken, zodat niemand buitengesloten wordt of zich abnormaal hoeft te voelen,” aldus Berthine.
100 procent vrouw?
De vraag of ze zich wel helemaal vrouw voelt, kan ze moeilijk beantwoorden. “Ik kan het eigenlijk niet zeggen, want ik ben niet 100 procent vrouw. Dus ik weet niet wat dat is. Zou ik me méér vrouw voelen als ik bijvoorbeeld ongesteld zou worden? Geen idee! Ik weet niet beter en heb me altijd een vrouw gevoeld.
Lees ook: Non-binair: als je geen meisje, maar ook geen jongen bent. Hoe werkt dat in relaties?
Als kind was ik ook echt een meisje, geen tomboy ofzo. Ik kleed me vrouwelijk, mijn vormen zijn heel vrouwelijk en mijn gedrag ook. Dus ja, ik voel me helemaal vrouw. Maar met de wetenschap dat ik intersekse ben, vind ik het ook wel verwarrend. Ik ben er nog steeds niet over uit, en misschien hoeft dat ook helemaal niet. Ik voel me vooral gewoon mezelf.”
Seks is net als voor ieder ander
Hoewel Berthine niet ongesteld wordt en dus niet zwanger kan worden, zijn er ook intersekse vrouwen die wél ongesteld worden en zwanger kunnen worden, dus dat geeft nogmaals aan hoe breed en gecompliceerd het begrip is. De natuur zit vol diversiteit en er is meer dan alleen man en vrouw.
Vaak is de wens om seksueel actief te zijn en de beleving van seks niet anders dan bij de gemiddelde Nederlander. Berthine: “Seks is leuk! En spannend op z’n tijd. Maar ik heb het wel als een blokkade gezien, dat ik intersekse ben, omdat ik dacht dat ik ergens aan moest voldoen. Ik heb lange tijd in schaamte en taboe gezeten en dat heeft een stukje van mijn vrijheid en seksuele beleving weggenomen. Maar voor de rest ben ik net als ieder ander. Gewoon een mens.”