Afvallen door intermittent fasting kan de hormoonbalans verstoren
Intermittent fasting, je hebt er vast wel eens van gehoord. Deze vorm van afwisselend vasten wordt steeds populairder, sommigen zweren er zelfs bij. Maar is dit voor iedereen wel zo gezond?
De meesten kiezen ervoor om om de dag of periodiek te vasten. Dit betekent dat je of de ene dag heel veel en de andere dag weinig eet, of je kiest ervoor om één of twee dagen per week te vasten en de rest van de week gewoon normaal te eten.
Intermittent fasting goed voor de gezondheid?
Intermittent fasting zou goed zijn voor de gezondheid en het zorgt ervoor dat je afvalt, aangezien je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. Toch is het nog niet duidelijk of zowel het afvallen als de positieve gezondheidseffecten op lange termijn ook doorwerken.
Systeem in balans krijgen
Orthomoleculair-hormoon therapeut Renske van der Maaten legt uit welk effect intermittent fasting kan hebben op vrouwen en hoe dit verschilt van mannen.
“In de basis kan intermittent fasting een hele mooie oplossing zijn om je systeem wat meer in balans te krijgen. Zo heeft het een positieve werking op het hormoon insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel weer in balans brengt en de hormonen leptine en ghreline, het verzadigings- en honger hormoon”, legt ze uit.
Ook zorgt het vasten ervoor dat je meer op je vetverbranding gaat zitten dan op je suikerverbranding. Dit is een goede manier om je spiermassa te houden en tegelijkertijd wat af te kunnen vallen.
Hormonale schommelingen
Dit klinkt misschien allemaal net iets te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Vrouwen zijn, in tegenstelling tot mannen, namelijk erg gevoelig voor hormonale schommelingen. “Intermittent fasting kan bij veel vrouwen hormonale disbalansen in de hand werken. Door lang geen voedsel te eten kan je lichaam in de stress-stand schieten en hiermee valt vaak ook het kaartenhuis van de hormonen in elkaar”, vertelt Renske.
Stress heeft namelijk altijd voorrang in het systeem, wat ervoor zorgt dat jouw spijsvertering of voortplanting, waaronder de menstruatiecyclus, ook stop wordt gezet. En dat wil je als vrouw natuurlijk niet. “Ik raad het daarom niet aan om zeven dagen in de week te vasten”, benadrukt Renske.
Intermittent fasting links laten liggen
Kamp je met hormonale disbalansen, dan is het beter om intermittent fasting even helemaal links te laten liggen en je te focussen op het in balans brengen van jouw hormonen. “Je kunt je systeem dan wat meer rust geven door drie keer per dag te eten; in de ochtend, middag en avond. Wel is het belangrijk om hier minimaal vier tot vijf uur tussen te laten”, zegt Renske.
Zo vaak vasten
Zit je lekker in je vel, ervaar je weinig stress en ben je op gewicht? Dan is intermittent fasting helemaal niet verkeerd. Welk schema het beste bij je past verschilt natuurlijk per vrouw. “Zelf zou ik het als vrouw houden bij twee, maximaal drie losse dagen per week. Vast daarnaast niet tijdens je menstruatie want ook dan heeft je lichaam hier al zijn energie voor nodig”, benoemt Renske.
Daarnaast is het verstandig om niet langer dan 12 tot 14 uur te vasten en niet te intensief te sporten op dagen wanneer je vast.
Handig: een intermittent fasting eetplan (zodat je weet wanneer je wat kan eten)