De intelligentie van ons hart: meer dan een pomp alleen
Het Institute of HeartMath is een toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van het hart en de effecten van het (functioneren van het) hart op ons leven. Zij toonden aan dat het hart véél meer kan dan we op basis van de biologische functie alleen zouden verwachten. Met andere woorden: ons hart is meer dan een pomp alleen. Hoe zit dat?
Heb je je weleens afgevraagd waarom je, bijna uit automatisme, je hand op je hart legt als je ontroerd raakt? Als je enorme vreugde voelt, pijn of verdriet? Of wanneer je overspoeld wordt door liefde of dankbaarheid? Dat is geen willekeurige beweging.
Ons hart zit in de taal verweven
Ons hart schijnt eerder meetbare activiteit te laten zien bij gebeurtenissen van buitenaf dan onze hersenen dit doen. Het is niet het brein dat signalen naar het hart stuurt, maar andersom: het hart stuurt meetbare signalen naar het brein, dat er vervolgens op reageert. Dit maakt ons hart niet alleen een pomp, maar een heus informatieverwerkingscentrum*.
Lees ook: In deze situaties kun je beter op je gevoel afgaan (in plaats van ratio)
Heb je je weleens afgevraagd waarom er in onze taal zoveel verwijzingen naar het hart zijn als oorsprong van onze gevoelens? Je hart volgen, hartelijk zijn, met hart en ziel, je hart luchten, hartzeer hebben, iemand een warm hart toedragen en iemands hart stelen, zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Dat is het geval in iedere taal. En dit is niet willekeurig ontstaan.
De kijk van Japan
Wist je dat er in het Japans twee verschillende woorden zijn die het hart beschrijven? ‘Shinzu’ staat voor het fysieke hart, ‘kokoro’ staat voor het mentale hart. Men denkt al duizenden jaren dat het hart zowel een fysieke functie als een emotionele functie heeft én over de intelligentie en het vermogen beschikt om belangrijke beslissingen te nemen.
Wist je dat er al zo vroeg als 4500 jaar geleden in oude Chinese geneeskundige geschriften gesproken werd over het hart als het intelligente centrum van de mens? Dat bleek niet willekeurig.
Wetenschappelijk bewijs
Ons hart schijnt onze emotionele toestand beter te weerspiegelen dan onze hersenen. Als je bang, zenuwachtig of gefrustreerd bent, is dit terug te zien in het ritme van je hart. Niet lichamelijk merkbaar, maar wel meetbaar.
Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks
Het wordt instabiel en onregelmatig. Als je liefde ervaart, je gewaardeerd voelt of intens geniet, dan is je hartritme rustig en kalm. In de wetenschap wordt dit fenomeen ‘hartcoherentie’ genoemd, een staat waarbij lichaam en geest in balans zijn.
Het wonder van het hart
De huidige wetenschap weet ontzettend veel. Tóch is nog steeds onverklaarbaar wat onze eerste hartslag precies veroorzaakt. Er is geen waarneembare prikkel die als startsein dient. Onze eerste hartslag begint spontaan. Ongelofelijk toch? Dit betekent dat het hart het leven ís. Alle leven begint met ons hart, eindigt met ons hart en is alles daar tussenin.
Combineer dit met de waanzinnig intelligentie van het hart en dan kun je er niet meer omheen dat je hart je volledige aandacht verdient. Het zou zomaar kunnen dat je hart je innerlijk kompas is, je gids.
Dat je hart de plek is in je lijf waar alle liefde zit. Dat je hart in al diens wijsheid alle antwoorden van het leven kent. Hier mag je op varen.
Zoals Neale Donald Walsch zegt in The power of the heart: “Het kloppen van je hart is de energie van het leven zelf. Het geeft je lichaam leven en laat je zijn wie je bent. Zonder het kloppen van je hart ben je niets. Is er een groter geschenk denkbaar? Hier mogen we nooit aan voorbij gaan en mogen we al onze aandacht op richten.”
In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs zeven stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.
*Dit artikel baseerde Eva Kruijs op de inzichten die het boek The power of the heart, van Baptiste de Pape haar gaven.
Meer gelukslessen?
- Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)
- Dit is wat we allemaal mis hebben over de essentie van geluk
- Dé ouderschapstip van het gelukkigste land ter wereld (en hoe je dit zelf toepast)