Innerlijke rust, hoe vind je dat eigenlijk? 5 tips voor een rustige geest
Die zogenaamde inner peace is meestal ver te zoeken. Ons hoofd is continue overal over aan het malen en stress is meer gewoonte, dan uitzondering. Hoe vind je innerlijke rust op zulke momenten weer terug? Met deze vijf tips maak je je geest weer rustig.
Concentreer je op je ademhaling
Mentale spanning slaat zich op in je lichaam. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om deze spanning los te laten. Het brengt je geest tot rust en zorgt dat je lichaam ontspant.
Volgens ademhalingscoach Rob kun je door middel van deze oefeningen je hele systeem opengooien zodat je kalmer wordt. Ga op een rustige plek zitten en adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Je zult merken dat de spanning langzaam uit je lichaam glijdt.
Ook fijn: volg een geleide meditatie met een focus op de ademhaling.
Meer lezen: Dit is de beste manier om te ademen als je in paniek bent
Accepteer de dingen zoals ze zijn
We maken ons vaak druk over dingen waar we niks aan kunnen veranderen. De mening van anderen, het verleden of de toekomst (zie punt 4). We hebben hier geen controle over en zouden ons er daarom ook helemaal niet druk over moeten maken.
Al dat gepieker gaat het toch niet veranderen. Wanneer je dit accepteert, zul je merken dat een deel van het gewicht op je schouders wegvalt en de stress zal verminderen.
Laat je emoties los
Omgaan met emoties is voor veel mensen het moeilijkste wat er is. We ontwikkelen onze mentale intelligentie, maar voor onze emotionele intelligentie hebben we weinig aandacht.
Voor het vinden van innerlijke rust is het echter belangrijk om met je emoties om te leren gaan. Er is namelijk niks dat voor meer spanning zorgt, dan het opkroppen van emoties.
Probeer de rommelige gedachtestroom in je hoofd weer rustig te krijgen door er met iemand over te praten of het van je af te schrijven.
Om even helemaal tot rust te komen: Zo creëer je wekelijks dat hoognodige momentje voor jezelf
Focus je op het hier en nu
Ons gevoel van rust wordt vaak verstoord omdat we ons zorgen maken over dingen die we niet (meer) kunnen controleren, zoals het verleden of de toekomst.
Gedachten die hierover in je hoofd blijven rondmalen zijn zinloos. Mindfulness helpt je herinneren dat je leven zich ergens anders afspeelt dan in je hoofd. Het schudt je wakker en brengt je terug naar het hier en nu, zodat je niet langer blijft piekeren over het verleden en de toekomst.
Door je aandacht terug te brengen naar de ervaring van het huidige moment, roep je gedachten die stress veroorzaken, een halt toe.
Must read: De kracht van relativeren (leer van die mug dus geen olifant te maken)
Neem afstand van negatieve gedachten
Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je in een neerwaartse spiraal belandt. Er blijven op deze manier alleen maar negatieve gedachten in je opkomen en je ziet alles vanuit een negatief perspectief.
De tunnelvisie waarin je terecht bent gekomen, zorgt ervoor dat de gevoelens die je hebt alleen maar versterkt worden. Door je bewust te worden van deze gedachtegang, verklein je de impact ervan.
Probeer afstand te nemen van deze negatieve gedachten door de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Cognitive reappraisal kan je hierbij helpen. Deze meditatie om je gedachten los te laten, kan je helpen.
Meer rust in je leven vinden:
- Ben je gefrustreerd? Onthoud dan deze dingen
- Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)
- Rust in je hoofd! Zo filter je inkomende prikkels