Is de inkoopprijs van een T-shirt écht lager dan de winkelprijs van een brood?
De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën en onlangs bleek nog dat werknemers van Shein belachelijk weinig betaald kregen. Consumenten betalen tegenwoordig fors meer voor kleding maar de inkoopprijs wordt helemaal niet duurder.
De inkoopprijs van een T-shirt uit Azië is in 2021 zelfs gedaald naar €2,53 en dat is minder dan de gemiddelde consumentenprijs van een brood. Dat blijkt uit een berekening van Solidaridad op basis van cijfers van Eurostat/CBS. Wereldwijd zijn miljoenen mensen in de kleding-, textiel- en schoenenproductie de dupe van deze lage prijzen. Ze krijgen niet genoeg betaald om in hun basisbehoeften te voorzien. kunnen daar een einde aan maken.
Good Clothes Fair Pay
Om korte mette te maken met extreem lage inkoopprijzen, waardoor er geen stuiver overblijft voor de makers, voert Solidaridad in de week van Black Friday campagne voor Europese regelgeving met de SignaStore, in hartje Utrecht. Daar kunnen bezoekers hun handtekening zetten voor het burgerinitiatief ‘Good Clothes Fair Pay’.
De race to the bottom moet stoppen want door de dalende prijzen, blijft er voor de makers niks meer over. Dat de inkoopprijzen van kleding dalen heeft alles te maken met de stijgende energie- en personeelskosten in Nederland. Er wordt goedkoper ingekocht tegen een slechtere kwaliteit. Omdat een kledingstuk minder lang mee gaat, is dit ook slechter voor het milieu.
Inkoopprijs van een T-shirt betaalt geen leefbaar loon
Wereldwijd heeft de kledingindustrie al jaren te maken met onderbetaalde arbeiders, terwijl er aan de top bij modemerken en retailers extreme winsten worden gemaakt. De campagne Good Clothes Fair Pay, een Europees burgerinitiatief voor een leefbaar loon voor textielwerkers, komt dan ook niet uit de lucht vallen. Voor de petitie vraagt Brussel om een nieuwe Europese wetgeving die de neerwaartse spiraal van lage prijzen, lage kwaliteit en slechte productieomstandigheden kan stoppen.
Wil je weten wat dit precies inhoudt? Het hele voorstel lees je hier. Het komt erop neer dat merken en detailhandelaren zorg moeten dragen voor leefbare lonen in de wereldwijde toeleveringsketen. Dit wil zeggen: het betalen van betere handelsprijzen en meer transparantie wat betreft de herkomst van een kledingstuk. In Nederland wordt het initiatief gesteund door: Fashion Revolution, ASN bank, Fair Wear, Schone Kleren Campagne en Solidaridad.
Zet ook jouw handtekening
Op vrijdag 25 november is het Black Friday. Op deze dag stunten winkeliers met torenhoge kortingen. Solidaridad opent op 22 november de SignaStore in het centrum Utrecht, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een leefbaar loon voor textielwerkers. Bezoekers tekenen in deze pop-up store op muren, banken en andere meubelstukken in de ruimte. Wil jij ook tekenen voor een eerlijkere kledingindustrie? Dat kan in de Signastore of hier online. openingstijden van de SignaStore zijn:
Dinsdag 22 november | 12:00 – 17:30 uur
Woensdag 23 november | 12:00 – 17:30 uur
Donderdag 24 november | 12:00 – 20:30 uur (in de avond filmscreening met FashionRevolution)
Vrijdag 25 november (Black Friday) | 10:00 – 20:30 uur
Zaterdag 26 november | 12:00 – 17:30 uur
Zondag 27 november | 12:00 – 17:30 uur