Zo (on)gezond zijn infrarood sauna’s voor je
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Finfraroodsauna-gezond.jpg)
Infraroodsauna’s zijn hot. Letterlijk én figuurlijk. Van een heuse infraroodsauna in een wellness of spa tot een heuse sauna in huis of in de tuin: steeds meer mensen zweren bij deze moderne variant van de traditionele sauna. Maar hoe gezond is een infraroodvariant nu echt?
We ontdekken wat een infraroodsauna voor je lichaam en geest kan betekenen.
Wat is een infraroodsauna?
Wereldwijd worden sauna’s, ijsbadjes en eigenlijk wellness in het algemeen steeds populairder. Sauna’s bestaan er dan ook in allerlei vormen en maten, afhankelijk vanuit welk land ze komen. Zo bestaat er de bekende Finse sauna (die wel tot tachtig of honderd graden wordt!), een kruidensauna of een heuse infraroodsauna. Hoe zit het precies met deze laatste variant van de sauna?
De infrarood sauna is een stuk minder warm dan de Finse sauna en is vaak maximaal zestig graden. In tegenstelling tot traditionele sauna’s, die de lucht om je heen verwarmen, gebruiken infraroodsauna’s een heus infraroodlicht om je lichaam direct te verwarmen.
Dat zorgt voor een diepere penetratie van warmte in je lichaam, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt zonder dat de omgeving extreem heet wordt. Het resultaat? Een intensieve zweetervaring bij lagere temperaturen, wat voor veel mensen een stuk comfortabeler aanvoelt. Voor wie niet goed gedijt in de extreme hitte van een sauna, kan dit dus een ideale uitkomst zijn.
De gezondheidsvoordelen van de infraroodsauna volgens de wetenschap
Er kleven dan ook heel wat gezondheidsvoordelen aan het nemen van een infraroodsauna, aldus de wetenschap.
1. Verbeterde bloedsomloop en hartgezondheid
Zo suggereert onderzoek dat regelmatige sessies in een infraroodsauna de bloedcirculatie kunnen verbeteren en de bloeddruk kunnen verlagen, aldus Hartpatiënten Nederland. Sommige studies vergelijken de effecten zelfs met die van matige lichaamsbeweging, zoals wandelen, schrijft Cleveland Clinic.
2. Ontgifting en huidverbetering
Door het intensieve zweten helpt een infraroodsauna bij het afvoeren van afvalstoffen en zware metalen uit het lichaam. Daarnaast kan de verbeterde doorbloeding bijdragen aan een gezondere, stralendere huid. Score!
3. Stressvermindering en betere slaap
Wie weleens een bezoekje brengt aan de sauna kent het heerlijke, uitgeruste gevoel aan het einde van de dag ongetwijfeld. De diepe warmte van een infraroodsauna zorgt voor een ontspanning in je lichaam, vermindert stress én kan de slaapkwaliteit enorm verbeteren. Het is dan ook geen toeval dat je vaak als een roosje slaapt na een saunasessie. Hetzelfde geldt dus voor een sessie in een infraroodsauna.
4. Pijnverlichting en spierherstel
Voor mensen die kampen met chronische pijn, artritis of spierpijn kan een infraroodsauna heel wat verlichting bieden. Hoe dat kan? De warmte van de infraroodsauna werkt namelijk rechtstreeks in op je lichaam en is daarmee enorm bevordelijk voor je spieren. Zo kan een sessie in de infraroodsauna helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van ontstekingen, schrijft Massachusetts General Hospital.
Zijn er ook nadelen?
Hoewel een sessie in een infraroodsauna heel wat gezondheidsvoordelen kent, is het óók goed om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s. Zo kan overmatig gebruik van een infraroodsauna namelijk leiden tot uitdroging of oververhitting. Maar dat niet alleen.
“Een bezoek wordt afgeraden als je last hebt van hartkrampen. Hetzelfde advies geldt als je het afgelopen half jaar een hartinfarct hebt gehad,” schrijft Hartpatiënten Nederland. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen, kunnen daarom beter eerst een arts raadplegen voordat ze een infraroodsauna gebruiken.
Zo gebruik je een infraroodsauna veilig
Ga je naar een infraroodsauna? Zó haal je het meeste uit de sessie:
- Hydrateer goed: drink voldoende water vóór en na je sessie. Neem het liefst je waterfles mee zodat je tussendoor ook genoeg kan drinken.
- Begin rustig: start met korte sessies van tien tot vijftien minuten en erna kan je de sessie geleidelijk verlengen.
- Luister naar je lichaam: voel je je duizelig of ongemakkelijk? Luister dan naar je lichaam en stop dan meteen. Ieder lichaam en iedere sessie is anders, dus misschien is het nu even teveel voor je lijf. Respecteer je lichaam en probeer jezelf niet te pushen.
Infraroodsauna’s hebben dus een bijzonder scala aan potentiële gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde bloedcirculatie, meer ontspanning, een betere slaap én stressvermindering. Dat zijn welkome voordelen in een maatschappij waarin we veel zitten, de schermtijd hoog is en we vaak druk zijn.
Een infraroodsauna bezoeken, kan dus een mooie aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, míts je het met zorg en bewustzijn doet. Zoals bij alle wellnesspraktijken geldt: luister naar je lichaam!
Elke week naar de sauna gaan, hoe goed is dat eigenlijk voor je?