Wat jij actief kunt doen voor een inclusievere maatschappij
Sinds de moord op George Floyd en de wereldwijde protesten die daarop volgden, lijkt de strijd voor meer gelijkwaardigheid niet langer alleen een strijd van mensen van kleur, maar van iedereen. Het bewustzijn van de ongelijkwaardigheid in de wereld stijgt. Maar voor wie de strijd nieuw is, kan het lastig zijn om te weten waar te beginnen. We helpen je een handje.
Praten over inclusiviteit en diversiteit is niet genoeg. Het wordt tijd dat we deze gesprekken in de praktijk gaan brengen.
Wat is inclusiviteit?
Allereerst is er een verschil tussen inclusiviteit en diversiteit. Ze worden vaak op één hoop gegooid en dat is begrijpelijk, maar onterecht. Diversiteit is namelijk gemakkelijk te meten. Het is iets waar (bijvoorbeeld) een bedrijf of werkgever statistieken van kan bijhouden of controleren.
Bedrock Talks: over feminisme en gelijkheid met Milou Deelen
Inclusiviteit kun je niet meten. Het is een gevoel, een mentaliteit, een manier van leven. Het is niet iets wat je kunt beoordelen aan de hand van het aantal mensen met een andere afkomst of handicap op kantoor. Het is hoe je je gedraagt, hoe je praat en hoe je denkt.
Het is je houding. Het is verankerd in je cultuur, iets dat niet gemakkelijk kan worden geanalyseerd of bijgehouden door analytische rapporten. Het gaat veel dieper dan diversiteit.
Onbewuste vooroordelen
Dat is wat inclusiviteit zo moeilijk maakt. Het kan niet worden gemeten, dus soms is er geen manier om te weten of jouw inspanningen écht verschil maken. Natuurlijk kun je je inclusief voelen en niet opzettelijk discrimineren, maar er zijn heel veel kleine micro-agressieve, discriminerende opmerkingen, citaten en denkwijzen en die beïnvloeden een hele hoop mensen.
https://www.bedrock.nl/boeken-rasicme-gelijkheid/
Veel van onze vooroordelen zitten vastgeroest in ons onderbewustzijn. Bijvoorbeeld stereotypen, die zijn ontstaan door iets wat je hebt gelezen, op TV hebt gezien of van iemand hebt gehoord die je vertrouwd. Dit kan een negatieve invloed hebben op mensen van bepaalde rassen, etnische groepen, achtergronden en andere minderheden.
6 manieren om inclusiever te zijn
Deze vooringenomenheid is meestal passief en aangeboren. Je bent je er niet bewust van en niet actief mee bezig. Maar juist daarom is het zo gevaarlijk! We hebben het niet eens door dat we discriminerend of exclusief zijn. Dus laten we kijken hoe we dit kunnen voorkomen.
1. Wees je bewust van je eigen vooroordelen
Dit is moeilijk, maar hier begint het allemaal mee. Voordat je inclusiever kunt worden, moet je jezelf in de spiegel aankijken en je eigen vooringenomenheid onder ogen zien. Zodra je weet wat voor jou ‘de norm’ is en waar je kunt verbeteren, ben je pas in staat om bij te dragen aan een inclusievere maatschappij.
2. Wees mindful in je communicatie
Vaak kunnen onze woorden verkeerd overkomen en misverstanden creëren. Bijvoorbeeld als je een groep aanspreekt met ‘dames en heren’, of ‘hey guys’, dan kan het zijn dat je bepaalde mensen buitensluit. Houd het daarom liever genderneutraal en vermijd het gebruik van genderspecifieke woorden.
3. Promoot toegankelijkheid
Het is van belang om voor iedereen een toegankelijke, flexibele omgeving te creëren. Check of je eventueel op je werk, je sportvereniging of binnen je appartementencomplex iets kunt laten aanpassen. Misschien kan er een lift of een rolstoelhelling komen, zodat iedereen zich even welkom voelt.
https://www.bedrock.nl/hoe-ik-naar-gelijkheid-streef-en-daar-grandioos-faal/
4. Creëer inclusiviteit op je social media
Door meer verschillende soorten mensen te volgen, stel je jezelf automatisch bloot aan een diverser beeld van de maatschappij. Deze beelden houden je onbewust alert op de werkelijke verscheidenheid in de wereld, in tegenstelling tot de beperkte groep mensen die je dagelijks tegenkomt.
Een andere, super simpele tip die hierbij aansluit: verander de screensaver van je computer of de achtergrond van je telefoon, en kies voor een beeld dat diversiteit uitdraagt. Bijvoorbeeld een tekening van de cover van New York magazine, van een bouwvakker met een helm op, die haar baby de borst geeft. Om maar wat te noemen.
5. Wees open-minded
Dit is cruciaal als het gaat om inclusief zijn: wees open-minded. Als je op een kantoor werkt kom je misschien wel in contact met veel verschillende soorten mensen, collega’s die het tegenovergestelde zijn van jou en waar je normaal niet zo gauw mee in contact zou komen. Dat is te gek!
Het ontmoeten van nieuwe mensen en nieuwe dingen leren is een van de tofste dingen van het leven. Dus als je de kans krijgt, praat met ze! Vooral met degenen die je als ‘anders’ beschouwd. Bekijk hen, hun leven en hun talenten met een open blik en stel vragen, zodat je van ze kunt leren.
6. Doe de online leermodule Werk aan gelijkwaardigheid
Voor bedrijven kan het soms lastig zijn om een divers team en een inclusieve werkomgeving te creëren. Terwijl dit tegenwoordig geen ‘nice to have’ meer is, maar een randvoorwaarde om te kunnen blijven bestaan. Daarom heeft creatief strateeg en activiste Nadine Ridder een online training gemaakt voor meer gelijkwaardigheid op de werkvloer.
Deze training begeleidt organisaties effectief naar een inclusievere bedrijfscultuur. Met een combinatie van persoonlijke werkopdrachten, theorie en praktijkvoorbeelden, werken de deelnemers in een periode van 6 weken van zelfinzicht naar concrete actie. De module begint met het onderzoeken van de eigen identiteit en hoe deze onze kijk op de wereld beïnvloedt.
Vervolgens leren deelnemers beter begrijpen hoe ongelijkwaardigheid in de maatschappij werkt. Om vervolgens hun eigen privileges te kunnen herkennen en om te zetten naar tools of opportunity: simpele en effectieve manieren om bij te dragen. Kijk voor meer info op: werkaangelijkwaardigheid.nl.