Manieren om in je lijf te komen en uit je hoofd (als je stress of angsten voelt)
Lig je aan het einde van een lange dag eíndelijk in bed ,klaar voor een goede nachtrust, blijven er eindeloos veel gedachten door jouw hoofd rondspoken. Dat ene gesprek met je manager vanochtend, de klusjes die je nog moet laten doen in huis, de plannen voor morgen en natuurlijk de was, fietsenmaker en je afspraken voor dit weekend. Het houdt nooit op. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd om uit je lijf te komen en in je lichaam!
Wil je soms ook dat je hoofd een pauzeknop heeft? Dát kan.
Is je hoofd overvol?
Wij mensen zijn sterren in denken, en dan vooral in overanayliseren en overdenken. Op een dag hebben gemiddeld wel 60.000 (!) gedachten. Dat is niet alleen heel vermoeiend, het levert ook stress op. Het resultaat? Een overvol hoofd, vermoeidheid, stress, hoofdpijn en het is een stuk lastiger om overzicht over je leven te houden.
Daarom is het fijn om een aantal tools binnen handbereik te hebben die in momenten van piekeren en eindeloos denken, je kunnen terugbrengen naar het moment en in contact brengen met je lichaam.
Als je niet naar de signalen van je lichaam luistert, dat je rustig aan moet doen, dat je meer slaap nodig hebt, gezonde voeding of meer water bijvoorbeeld, dan ben je aan het einde van de dag helemaal uitgeteld. Daarom is het belangrijk om je niet enkel te laten leiden door je hoofd dat het liefst overuren maakt, maar dat je ook regelmatig incheckt met je lichaam. Wat heeft het nodig?
Uit je hoofd en in je lijf
Door je niet te laten meeslepen door gedachten die niet bepaald behulpzaam zijn (die to-do-lijstjes eindigen immers nooit en je zelfbeeld wordt er vaak niet veel beter van), creëer je meer ruimte om in het moment te leven, te genieten van waar je bent en word je ontvankelijker voor signalen van je lichaam.
Luisteren naar je lichaam is essentieel, omdat het altijd het beste met ons voor heeft en je wijst op wat je écht nodig hebt. Toch zijn we er in Nederland goed in om hard te werken, tóch de deur uitgaan als je eigenlijk bekaf bent (want afzeggen houden we niet van) en meer je best te doen op werk om goede resultaten te leveren. Het gevaar?
Als je niet naar de signalen van je lichaam luistert, kun je jezelf vroeg of laat voorbij gaan lopen. Stress, pijnklachten, somberheid en burn-outs liggen op de loer. Hoofdpijn, vage kwaaltjes, moeheid, een hoge ademhaling en je futloos voelen zijn bijvoorbeeld allemaal tekenen dat je een pauze nodig hebt en dat het tijd is om rustig aan te doen.
3 manieren om uit je hoofd te komen
Als je een echte denker bent, dan is het in eerste instantie misschien niet makkelijk om de tekenen van je lijf te voelen. Maar gelukkig: oefening baart kunst. Wil jij meer in contact komen met je lijf, waardoor je beter je grenzen en behoeften kunt voelen? Dan kun je deze drie manieren toepassen om uit je hoofd te komen, en juist contact te komen met je lichaam.
1. Stop. Doe Even helemaal niets
Merk je dat je in gedachten ‘loops‘ terecht komt en jezelf zowaar ‘vast denkt’? Stop dan meteen als je jezelf daarop betrapt met alles wat je aan het doen bent. Leg je telefoon weg, klap je laptop even dicht en stop met je werk. Loop naar een andere plek, ga rustig zitten en adem vervolgens diep in en uit.
Je kunt je ogen sluiten, maar dat hoeft niet. Het is geen meditatie of ingewikkelde oefening, maar gewoonweg een moment om een pauze te nemen. Je zult vanzelf merken dat je hoofd rustiger wordt.
2. Aandacht op je lichaam
Je komt uit je hoofd door je aandacht simpelweg te richten op je lichaam. Wat voel je? Welke sensaties kun je waarnemen in je lichaam? Heb je pijn? Kriebels? Voel je hoe je trui je huid aanraakt? Het is een simpele oefening waardoor je je aandacht naar je lijf brengt en opmerkt wat je voelt.
3. Wandel, spring, sport
Wil je uit je hoofd raken? Dan is je lichaam in beweging brengen een ideale manier. Van wandelen tot intensief sporten of juist zoiets als skaten, brengt je binnen de korte keren uit je lichaam en in je lijf. Ook voor het surfen van golven geldt dat: je bent dan zo gefocust op wat je aan het doen bent, dat je geen tijd overhoudt voor gedachten die er op dat moment helemaal niet toe doen!
Et voilà, de volgende keer dat je hoofd weer wordt overspoeld met gedachten, weet je dat het tijd is om even pauze te nemen. Ook al is het maar heel even.
Detoxen van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het