Ook last van impulsaankopen? Dit is hoe je stopt met retail therapy
Shoppen wie doet het nou niet? De meeste van ons genieten ervan om even het internet af te speuren op zoek naar een nieuw pareltje. Bestel jij weleens dingen wanneer je een slechte dag hebt? Dan spreken we van retail therapy. Dit is hoe je stopt met impulsaankopen en wij delen alles wat je er over moet weten.
Waarom voelt shoppen toch zo goed?
Retail therapy: wat is het?
Retail therapy, ook wel bekend als impulsaankopen, is wanneer je een nieuwe aankoop doet die meer gebaseerd is op emoties, dan dat je die aankoop ook echt nodig hebt. Op zulke momenten spreek je van emoties die te groot worden om nog rationele beslissingen te kunnen maken.
Herken je dit bij jezelf? Om te kunnen stoppen met retail therapy is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te weten. Emoties die kunnen zorgen dat je geld gaat uitgeven zijn: verdriet, jaloezie, stress etc. Iets nieuws kopen voelt opbeurend.
Waarom maakt shoppen ons zo blij?
Hoewel impulsaankopen gezien worden als iets negatiefs, kan het zo’n goed gevoel geven. Vandaar de naam retail therapy. Klinisch psycholoog Scott Bea weet er alles van.
In een interview met Cleveland Clinic vertelt hij over het geluk dat je voelt tijdens het shoppen, zelfs bij window-shopping wordt je al gelukkig, maar hoewel we er zo gelukkig van worden, is het van belang dat het niet uit de hand loopt. Uit onderzoek van Journal of Consumer Psychology blijkt dat je door te shoppen verdriet kunt verlichten. Dit komt omdat we het gevoel hebben dat wij de controle in handen hebben. Verdriet wordt namelijk geassocieerd met situaties die gevolgen kunnen hebben op jouw leven. Wanneer het even niet goed voelt en je iets koopt wat je echt wilde, voelt dit misschien wel als een persoonlijke prestatie.
Hoe stop ik met emotionele uitgaven?
Het is belangrijk dat het niet uit de hand loopt. Shoppen kan snel overgaan in een verslaving, omdat je dat goede gevoel vast wil houden. Daarom hebben wij een paar tips om te stoppen met impulsaankopen.
Vind jouw trigger
Wanneer je een impulsaankoop doet, kan het zo zijn dat je dit doet om je beter te voelen. Als oplossing voor de stress of het verdriet. Let daarom op zulke momenten op: hoe voel je je op het moment van de aankoop? Waarom koop je dit? Doe je het om je beter te laten voelen in een mindere situatie?
Vind andere manieren om met jouw emoties om te gaan
Shoppen is niet de enige manier om met jouw emoties om te gaan. Ga op zoek naar iets wat jou gelukkig maakt, dat je geen of niet veel geld gaat kosten. Denk aan een wandeling maken, je favoriete serie of film kijken of misschien afspreken met vrienden. Doe dit op de momenten dat je je down voelt en het gevoel hebt dat je iets wil gaan kopen.
Geef jezelf een budget voor impulsaankopen
Tuurlijk zijn impulsaankopen niet alleen maar negatief, het geeft je nog steeds dat geluksmomentje. Zorg er alleen voor dat je het niet te veel doet. Om te voorkomen dat het uit de hand loopt kan je ook een budget voor jezelf vaststellen. Dit zou je kunnen helpen om niet over dat limiet te gaan.
Check regelmatig je financiën
Wat ook kan helpen om de aankopen te verminderen, is het checken van je financiën. Veel van ons checken eigenlijk nauwelijks de financiën, je spaart een beetje, betaalt de rekeningen en geeft wat geld uit. En dan hopen dat je het red. Door het regelmatig te checken, krijg je een overzicht van hoeveel er eigenlijk uit gaat. Dit kan misschien als wake up-call werken om minder impulsaankopen te doen.
Leer te genieten van het gevoel dat je krijgt bij het sparen van geld
Hoe goed het ook voelt om spullen te kopen, het voelt nog beter om te sparen. Het sparen van geld geeft namelijk datzelfde positieve gevoel. Wanneer je spaart en het langzaam ziet groeien in hoeveelheid, ontstaat er een gevoel van enthousiasme en blijdschap.
Duurzaam dilemma: Tessa (39) werkt voor een ‘groen’ modemerk waar ze helemaal niet zo duurzaam zijn