Hoe kleine trauma’s die in je sudderen meer impact hebben dan je denkt
Bij een trauma denk je misschien aan een sterfgeval in de familie of een ernstig ongeluk, maar het zijn juist de kleine trauma’s – waar we vaak relatief weinig aandacht aan besteden – die kunnen leiden tot problemen in je leven.
Psycholoog Meg Arrol heeft na meer dan twintig jaar onderzoek een methode ontwikkeld om de gevolgen van deze kleine trauma’s te verminderen.
Emotionele littekens
Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe het nou écht met je gaat? Als je antwoord ergens tussen “een beetje bleh,” “mwoah,” en “ik weet het eigenlijk niet” ligt, dan is het goed om te weten dat dit niet aan jou ligt. Het heeft waarschijnlijk te maken met de blauwe plekken die je hebt opgelopen tijdens je levensreis.
Deze blauwe plekken zijn geen fysieke wonden, maar eerder emotionele littekens. Emotionele onbekwaamheid, uitdagende familierelaties, giftige positiviteit en gaslighting zijn voorbeelden van wat we ‘kleine trauma’s’ kunnen noemen.
Deze subtiele, maar aanhoudende ervaringen kunnen leiden tot symptomen zoals angstklachten, perfectionisme, troosteten en slaapproblemen.
Methode van Meg Arrol
Misschien is het niet eens zo duidelijk, maar voel je je angstig als je je kwetsbaar opstelt, wil je altijd alles perfect doen, of vind je het moeilijk om je eigen gevoelens serieus te nemen.
Als het aan psycholoog Meg Arrol ligt, hoeft het leven niet zo te voelen. Zij heeft de afgelopen twee decennia onderzoek gedaan naar deze kwesties en heeft een effectieve methode ontwikkeld om de impact van kleine trauma’s te verminderen.
De impact van kleine trauma’s verminderen
Deze methode draait om drie cruciale stappen: herkenning, acceptatie en actie.
Stap 1: Herkenning
De eerste stap om verandering te creëren, is het herkennen van de kleine trauma’s die ons beïnvloeden. Vaak zijn deze trauma’s zo subtiel dat we ze niet eens als zodanig herkennen. Emotionele onbekwaamheid kan bijvoorbeeld voortkomen uit je jeugd of een relatie, waarin je gevoelens werden gebagatelliseerd of genegeerd.
Uitdagende (familie)relaties kunnen diepgewortelde spanningen veroorzaken die je meeneemt in je volwassen leven. Giftige positiviteit kan ervoor zorgen dat je je eigen emoties negeert, en gaslighting kan je doen twijfelen aan je eigen realiteit.
Stap 2: Acceptatie
Het erkennen van deze kleine trauma’s kan confronterend zijn, maar het is een essentiële stap naar genezing. Accepteer dat je littekens hebt, net als ieder ander.
Het is niet jouw schuld dat deze dingen zijn gebeurd, maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om ermee om te gaan. Wees vriendelijk voor jezelf en besef dat het oké is om hulp te vragen.
Stap 3: Actie
Nadat je je bewust bent geworden van je kleine trauma’s en ze hebt geaccepteerd, is het tijd om actie te ondernemen. Psycholoog Meg Arroll benadrukt het belang van proactieve stappen om verandering teweeg te brengen.
“Dit kan variëren van therapie en zelfreflectie tot het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen en het opbouwen van veerkracht. Het is belangrijk om te begrijpen dat herstel een proces is. Het gaat niet van de ene op de andere dag.” aldus Meg.
Het pad naar herstel en groei
Met de juiste begeleiding en de bereidheid om aan jezelf te werken, kun je de impact van deze kleine trauma’s verminderen en een rijker leven leiden. Het leven is te kort om je “bleh” en “mwoah” te voelen. Laat die nare gevoelens achter je en omarm het pad naar herstel en groei.
Meg: “Je verdient het om je leven voluit te leven, vrij van de last van kleine trauma’s. Laten we daarom zoveel mogelijk praten over onze kleine trauma’s, zodat ze niet meer onder het tapijt te vegen zijn. Alleen dán kunnen we ze leren begrijpen en behandelen.”
Meer lezen over dit onderwerp? Meg Arrol schreef een boek over kleine trauma’s met gelijknamige titel, dat onlangs in Nederland is verschenen.