Hoe je komend jaar een positievere impact kunt hebben op het klimaat
We proberen massaal een steentje bij te dragen aan het beter klimaat. Maar zo makkelijk is dat niet altijd. Vaak weten we niet waar we moeten beginnen en áls we beginnen, blijken er een hoop dingen slechter voor het klimaat te zijn dan we dachten. Daarom delen we een aantal simpele én effectieve manieren om je impact op het klimaat te verbeteren.
Op deze manieren kun je jouw impact op het klimaat verbeteren, zonder dat je je leven hoeft om te gooien. Makkelijk toch?
Reis met de trein of fiets
Het is misschien heel makkelijk om ’s ochtends de auto te pakken naar je werk, maar dit is helaas niet zo goed voor het milieu. Dit ligt er onder andere aan dat een auto zo’n 117 gram CO2 per kilometer verbruikt. Even ter vergelijking: met de fiets verbruik je 0 gram CO2, met de trein 14 gram CO2 en met een vliegtuig 285 gram CO2 per kilometer.
Dus: neem als het je enigszins lukt de fiets of de trein. Op die manier bespaar je een hoop CO2 per jaar.
Switch naar plantaardig
Een grote positieve impact die jij kunt maken op het klimaat is het switchen van het eten van vlees en zuivel naar het eten van plantaardige voeding. Wanneer je kiest voor een plantaardig dieet, heb je per jaar een klimaatwinst van 850 kilo CO2.
Maar dat is niet het enige; de vee-industrie is niet alleen verantwoordelijk voor een groot aantal van de broeikasgassen, het zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning, waterverspilling en -vervuiling.
Must read : Waarom we allemaal vaker plantaardig zouden moeten eten
Gelukkig is zo’n switch makkelijker gemaakt dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een keer een van deze recepten:
- Toe aan nieuwe ontbijtinspiratie? 4 heerlijke ontbijtrecepten met vegan yoghurt
- Vegan lunchrecept: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle
- 7 vegan recepten voor comfortfood waar je nú je tanden in wilt zetten
Koop minder kleren
Een andere grote vervuiler is de mode-industrie. Dit ligt er onder andere aan dat de katoenplant veel water nodig heeft. Voor één spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Daarnaast wordt er ook een hoop kleding weggegooid, zonder dat het gerecycleerd wordt. Eeuwig zonde.
Gelukkig kunnen we daar persoonlijk iets aan doen. Koop je kleding bewust, van hoge kwaliteit, het liefst gemaakt van duurzame materialen.
Must read: 8 regels voor het behouden van een compacte kledingkast
Je kunt er ook voor kiezen om mee te doen aan The No Buy Challenge, een uitdaging om een half jaar geen nieuwe kleren meer te kopen. Waarschijnlijk ligt je kledingkast zo vol, dat een half jaar wel moet lukken, toch? Op dit moment doen Bedrock’s Rosa, Lisanne en ik de challenge. Doe jij ook mee?
Minder plastic
We proberen met z’n allen te minderen met het kopen van plastics en dat is heel goed. Zeker als je weet dat er jaarlijks 50 miljoen kilo aan plastic rechtstreeks in de Nederlandse natuur belandt.
De goede bedoelingen zijn er, maar het wordt ons niet bepaald makkelijk gemaakt. Bijna alles wat we kopen lijkt verpakt in plastic dat we daarna weg kunnen gooien.
Toch kun je een wezenlijk verschil maken:
- Kies voor de verpakking die niet van plastic is.
- Neem je eigen boodschappentas mee.
- Gebruik geen vershoudfolie, maar herbruikbare deksels.
- Neem zelf herbruikbare zakjes en bakjes mee naar de bakker, supermarkt, groenteboer of slager.
- Gebruik een herbruikbare (water)fles.
- Gebruik een thermosfles.
Oh ja, misschien is dit nog wel leuk om te weten: bij de supermarkt liggen bij de broodjes vaak van die plastic zakjes, gemaakt van een harder soort plastic met kleine gaatjes erin. Die zakjes zijn bedoeld om vaker te gebruiken. Je kunt ze opproppen, in je zak stoppen en keer op keer gebruiken.
Upcycle
Hoe hard we ook ons best doen, plastic helemaal vermijden blijft heel lastig. Gelukkig hoeft dit geen groot probleem te zijn. Je kunt je impact op het klimaat ook verbeteren door je afval te upcyclen.
Als je upcyclet gooi je je afval niet weg, maar hergebruik je het. Zo kun je bijvoorbeeld van een oude fles een plantenpot maken en van een glazen potje een kaarsenhouder. Eerder schreven we over onze favoriete upcycleprojecten.
Zorg dat er geen plastics in je cosmetica zit
Wil je je plasticgebruik minderen? Dan wil je misschien je verzorgingsproducten vervangen. De meeste scrubs, zeep, tandpasta, shampoo, deodorant, make-up, wasmiddel en crèmes zitten namelijk vol met microplastics.
Lees ook: Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)
Gelukkig is er een makkelijke manier om te checken of er plastic in je product zit. Zo heeft de Plastic Soup Foundation onlangs een app gemaakt waarmee je microplastics in je cosmetica kunt scannen.
- Download de app via de AppStore of via Google Play
Trek een dikkere trui aan
Nu we met z’n allen thuiswerken, kan het heel verleidelijk zijn om het thuis lekker comfy te maken en de verwarming helemaal open te draaien. Hoe lekker dat ook kan zijn, het is natuurlijk niet heel goed voor het milieu.
Must read: Wow: al bij deze temperatuur gaat de verwarming massaal aan in Nederland
Trek daarom een dikke trui aan en zet de verwarming een tandje lager (of (als je echt een bikkel bent) zelfs helemaal uit).
Reis minder met het vliegtuig
Tegenwoordig kun je binnen anderhalf uur in London zijn. Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar helaas niet zo goed voor het milieu. Kies daarom wat vaker voor de trein dan voor het vliegtuig; het duurt misschien wat langer, maar je bespaart wel 11 keer zoveel CO2.
Was je kleren op 30 graden
Als je kleding niet al te vuil is, kun je er voor kiezen om het op een lagere temperatuur te wassen. Op die manier wordt je kleding nog steeds schoon en is het een stuk beter voor het milieu.
Lees ook: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding
Gooi zo min mogelijk eten weg
Wereldwijd wordt eenderde van al het eten weggegooid. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, helemaal als je je bedenkt dat er heel veel mensen honger lijden in de wereld én het heel veel energie en CO2 heeft gekost om het eten op je bord te krijgen.
Probeer er daarom zelf voor te zorgen dat je zo min mogelijk eten weg hoeft te gooien. Deze tips helpen je erbij:
- Bewaar je overschotten in de vriezer
- Maak een smoothie van fruit dat bijna niet meer goed is
- Check je voorraad voor je inkopen doet
- Maak een composthoop in de tuin
Het wordt steeds duidelijker dat we beter moeten omgaan met onze planeet. En nu we weten op wat voor manier het mogelijk is, wordt het een stuk makkelijker. Samen zorgen we voor een schonere planeet.
Voor een positieve impact op het klimaat:
- Zo geef je niets op als je kiest voor duurzamer leven
- Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat
- Hoe voedselbossen het klimaat en de natuur kunnen redden