Dit is de impact van negatieve gedachten op je brein (en hoe je dit traint naar positieve)
Je een keertje zorgen maken is heel normaal en overkomt iedereen weleens. Maar gedachten kunnen zich gaan herhalen, tot je er op een gegeven moment zelfs in gaat geloven. Daarom is het belangrijk om niet te veel macht te geven aan negatieve gedachten. Die hebben namelijk een grotere impact op je brein dan je zou denken.
Bij elke gedachte in ons hoofd maakt ons brein stofjes aan die onze gemoedstoestand beïnvloeden. Dat klinkt heel logisch, maar hoe vaak staan we daar nu echt bij stil? Al helemaal te weinig staan we stil bij de grote impact van negatieve gedachten.
Hersenonderzoek naar negatieve gedachten
In wetenschappelijk onderzoek werd onderzocht hoe negatieve gedachten én dankbaarheid een stempel drukken op ons brein. Daarvoor werden twee hersenscans afgenomen bij een vrouw.
Tijdens de eerste scan werd de vrouw verplicht om zich zorgen te maken. Ze stelde zich voor hoe haar hond zou sterven. Voor de tweede scan werd de vrouw verplicht om met dankbaarheid aan de positieve aspecten in haar leven te denken.
Zo manipuleren negatieve gedachten je brein
De eerste scan toonde aan dat het cerebellum (het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor beweging, het organiseren van gedachten en het verwerken van complexe info) daalde in activiteit toen de vrouw zich zorgwekkende scenario’s voor de geest haalde.
Een daling in de activiteit van het cerebellum uit zich in zwakkere fysieke coördinatie en in minder goede cognitieve processen. Daarnaast daalde ook de activiteit van de temporale hersenkwabben als gevolg van de negatieve gedachten.
Dit vind je misschien ook interessant: Dit is wat slaapproblemen en depressies met elkaar te maken hebben
Dit zijn delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor je gemoedstoestand, geheugen en impulsbeheersing, wat in rechtstreeks verband staat met met depressie, geheugenproblemen, donkere gedachten en geweld.
De tweede scan toonde daarentegen aan dat dankbaarheid een positief en kalmerend effect heeft op de hersenen.
Zo zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten
Het is dus duidelijk dat de impact van negatieve gedachten op ons brein niet te onderschatten is. We zouden er dan ook allemaal profijt uithalen om negativiteit te ruilen voor dankbaarheid. Maar hoe?
Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack
Het geheim zit ‘m in een grotere bewustwording over je eigen gedachten. Besef ook dat je je gedachten niet bent, maar ze slechts hebt. Gedachten zijn te gast en jij bepaalt zelf welke je toelaat.
Affirmaties
Daarnaast schreven we eerder een artikel over hoe je je brein kan trainen door middel van affirmaties. Affirmaties zijn korte, positief geladen zinnetjes die je bewust voor jezelf opnoemt en herhaalt.
De betekenis van affirmeren is bevestigen of bekrachtigen en dat is ook precies wat ze doen. Omdat je niet je gedachten bent, kun je zelf bepalen welke je hebt. De keuze voor affirmaties is dan toch snel gemaakt? In dit artikel lees je daar meer over.
Laten we dus maar voor eens en altijd een lesje leren in dankbaarheid en onze negatieve gedachten de kop in te drukken!
Meer over het brein?
- Wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je droomt?
- Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt
- Zo houd je je brein in topconditie