Maak impact: zo ontwikkel jij jezelf tot wereldverbeteraar
Groentje op het gebied van duurzaamheid of juist al een echte groene god(in)? Ervaren of niet, ook jij kunt meewerken aan een eerlijke, groene toekomst én tegelijkertijd je talenten ontwikkelen. Xueni (22) en Floor (28) stortten zich naast hun studie/werk op een tof project van Fair Future Generators. “Ik had niet het gevoel dat ik impact kon maken, nu wel!”
Fair Future Generators is een project van Milieudefensie voor iedereen vanaf 18 tot en met 27 jaar. Jongeren kunnen vier maanden lang met elkaar werken aan een groene, eerlijke toekomst, door hun ‘maatschappelijke diensttijd’ in te vullen bij Milieudefensie zelf of door te worden gekoppeld aan een andere organisatie bij hen in de buurt. Zo kun je als Fair Future Generator onder meer een evenement organiseren, een video produceren of een stadstuin onderhouden. Daarnaast kun je gratis allerlei workshops volgen, bijvoorbeeld over actievoeren en klimaatrechtvaardigheid. Enne, ervaring is niet nodig!
Van theorie naar praktijk
Xueni uit Groningen mocht zich onlangs vier maanden lang Fair Future Generator noemen. “Als jongere hoor je natuurlijk genoeg over het klimaat, maar tot voor kort had ik me er nooit enorm voor ingezet”, vertelt ze. “Ik had ook niet het gevoel dat ik impact kon maken. Nu doe ik wel een master Environmental Psychology, maar die is heel theoretisch. Toen ik over Fair Future Generators las, leek me dat een mooie manier om iets in de praktijk te doen.”
De Groningse meldde zich aan om zich een dag in de week in te zetten. “Er werd mij meteen gevraagd wat ik graag wilde leren en dat was filmmaken”, vertelt Xueni. “Dus ik kwam terecht bij het Fast & Furious-team van de communicatieafdeling van Milieudefensie, waarmee ik de promotiefilm over Fair Future Generators mocht maken. Super, omdat ik daardoor bij allerlei projecten in mijn regio Noord een kijkje mocht nemen, bijvoorbeeld bij het team van PlukN, dat een voedselbos ging aanleggen.”
Inkijkje in groene wereld
Floor uit Leiden zette zich de afgelopen vier maanden juist in voor regio Midden-Nederland. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en zocht dit keer iets op het gebied van duurzaamheid. Sinds een paar jaar ben ik daar op persoonlijk vlak mee bezig. Ik raap afval tijdens het wandelen, koop zo min mogelijk nieuwe kleding of spullen en eet sinds kort veganistisch. Ik ken ook best wel mensen die zich met duurzaamheid bezighouden, maar niet op professioneel vlak. Fair Future Generators leek me dus een mooie manier om een inkijkje in de wereld van groene, eerlijke organisaties te krijgen.”
Ze werkt fulltime op een ministerie en zocht dus een project wat ze goed kon combineren met haar baan. Dat werd een klus voor het Lowlander Project, een trainingscentrum voor iedereen die zich wil inzetten voor een eerlijk en duurzaam Nederland. “Ik heb daar van alles gedaan, van de social media tot trainingen proefdraaien en doorontwikkelen. Het leukste vond ik dat je het met gelijkgestemden over een onderwerp als duurzaamheid kunt hebben, dat gaf me de bevestiging dat ik er niet alleen in sta. Ik kreeg er zo veel energie van!”
Veel te leren
Xueni leerde filmmaken, maar ook zo veel meer waardoor ze het gevoel heeft gekregen dat ook zij impact kan maken. “Ik heb trainingen kunnen volgen, bijvoorbeeld over campagne voeren en klimaatinclusiviteit, en ben bij inspiratie-avonden geweest. Heel verrijkend en waardevol. Daarnaast heb ik leuke, open-minded mensen leren kennen, van mensen die nog niks wisten van duurzaamheid tot mensen die al heel erg in die wereld zitten. Ik was best een beetje bang dat ik te weinig wist, dat er meer van me werd verwacht. Maar dat was totaal niet zo. Al weet je er nog niks van, is er heel veel te leren. Maar ook als je al een heleboel weet, blijkt er nog van alles te leren. Zolang je gemotiveerd bent om mee te doen, is dat genoeg.”
“Het mooie is ook”, zegt Floor, “dat het programma zo divers is dat er echt voor ieder wat wils is. Het maakt niet uit wat voor werk je doet of welke studie, je kunt het altijd wel combineren met je eigen wereld. Of je je nu op persoonlijk vlak meer wilt verdiepen in het onderwerp, vrijwilligerswerk op dat gebied wilt doen of juist een baan wilt vinden in een duurzame sector. Een groene wereld is voor alles en iedereen nodig.”
Ben jij een van de nieuwe Fair Future Generators? Meld je dan meteen hier aan. Je kunt in heel Nederland meedoen en start dan 1 september of 1 oktober. Als je naar het trainingsweekend bent geweest, alle trainingsdagen hebt gevolgd en jouw project van vier maanden hebt afgerond, ontvang je een certificaat.