De impact van groundhogging en waarom het moet stoppen
Als je al een tijdje aan het daten bent en het maar niet wil lukken in de liefde, dan is de kans groot dat je er moe van wordt. Steeds maar weer opnieuw de moed verzamelen om iemand nieuws te ontmoeten, jezelf bloot te geven en het risico te lopen dat je (wéér) gekwetst wordt. Het valt niet mee. Misschien komt het doordat je steeds voor dezelfde types gaat? Dat noemen ze ‘groundhogging’.
Wij leggen je uit wat de impact van groundhogging is en wat je er tegen kunt doen. Het heeft namelijk geen positief effect op je date-leven.
Steeds dezelfde valkuil
De term ‘groundhogging’ refereert naar de filmklassieker Groundhog Day, waarin de hoofdrolspeler gevangen zit in een tijdlus en telkens dezelfde dag beleeft. Groundhogging houdt dan ook in dat singles de neiging hebben om steeds weer voor hetzelfde type persoon te gaan, ook als het telkens uitloopt op niets. Steeds opnieuw verwachten ze een ander resultaat dat vervolgens enorm tegenvalt.
Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven
Maar Albert Einstein zei het al: “het is krankzinnig om steeds maar hetzelfde opnieuw te doen en te verwachten dat de uitkomst anders is”. Helaas komt het in de datingwereld nogal eens voor dat mensen keer op keer in dezelfde valkuil stappen en gaan voor dates met dezelfde persoonskenmerken. In plaats van de vicieuze cirkel te doorbreken, blijven ze zich aangetrokken voelen tot de mensen die ze zien als ‘hun type’ en ervaren ze dezelfde oude problemen.
Past niet in ‘het plaatje’
Een onderzoek van dating app Inner Circle toont aan dat vasthouden aan hetzelfde type, mensen tegenhoudt om interessante andere leuke mensen te ontmoeten. De kans om de ‘ware’ tegen te komen, wordt natuurlijk een flink stuk kleiner als je de datingmarkt op die manier benadert. Volgens Inner Circle heeft 72 procent van de vrijgezellen één type waar ze steeds voor vallen en scrollen ze door totdat ze hun ideaalplaatje hebben gevonden.
Vier op de vijf van hen geeft toe dat daten met ’hun type’ vaak niet leidt tot een relatie. Bij slechts één op de vijf mensen pakt het wel goed uit. Bovendien houdt maar liefst 43 procent van de vrouwelijke singles het meest van mannen die groter zijn dan 1.83 m en valt bijna één derde van de mannelijke singles alléén op brunettes. Een karige 24 procent van alle daters voelt ervoor om iemand te daten die niet past bij hun plaatje.
Open jezelf voor andere types
Herken je je in dit verhaal? Dan wordt het misschien tijd om je horizon te verbreden en verder te kijken dan jouw eisenlijstje. Of het nou gaat om lengte, haarkleur of beroep, dat maakt niet uit. Uit ervaring weet je inmiddels dat ‘jouw type’ je niet per se verder heeft geholpen in je liefdesleven, dus dan wil je daar ook geen tijd meer aan verspillen. Neem je eigen gedrag kritisch onder de loep en stel jezelf open voor mensen die normaal niet je type zijn.
Helaas gaat het ook niet alleen maar om het type. Het zijn ook bepaalde situaties die je keer op keer kiest om iets tot een succes te maken. Werken die wel of vallen ze steeds vaker tegen? Vaak is het moeilijk om uit je comfort zone te breken want het is namelijk heel makkelijk en vertrouwd om altijd dezelfde openingszin te gebruiken of om altijd maar af te spreken op dezelfde plek.
Probeer dan juist eens wat anders en bedenk wat andere leuke vragen om te stellen op een date. Misschien kom je aan het einde van de avond tot hele andere conclusies en vind je eindelijk de echte man of vrouw van je dromen.