Dít is hoe we illegale ontbossing kunnen tegengaan
Wereldwijde illegale ontbossing is real. Het Wereld Natuur Fonds schrijft dat er jaarlijks wel 6,5 miljoen (!) hectare bos verdwijnt. Dat is zo’n 17 voetbalvelden per minuut. En dat terwijl de natuur én de mens deze bomen juist hard nodig hebben. Hoog tijd voor verandering! Dít is hoe we illegale ontbossing kunnen tegengaan.
Illegale ontbossing klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar toch is dat alles behalve het geval…
Illegale ontbossing
Ontbossing is een veel voorkomend en bovendien groot probleem, omdat bomen een cruciale bron van zuurstof zijn en het thuis van vele dieren, planten en mensen. We kunnen zonder het bos simpel gezegd niet overleven.
In zekere zin is ontbossing soms natuurlijk gewoon nodig. Als mens gebruiken we hout en papier en dus kappen we bomen. Wat in principe geen probleem zou moeten zijn – mits dit legaal en gecontroleerd gebeurt zodat er ook weer nieuwe bomen geplant kunnen worden.
Ontbossing en het klimaat
Ontbossing wordt echter wel een probleem wanneer er hele stukken bos ter grote van Denemarken illegaal worden gekapt, zoals in de Amazone grootschalig gebeurt. Het vermindert de biodiversiteit drastisch, wat juist in tijden van klimaatverandering in extra belangrijk is. Waarom?
Ontbossing is één van de grootste bedreigingen voor het klimaat. Twee van ’s werelds grootste tropische bossen naderen het kantelpunt waarop herstel niet meer mogelijk is en verdroging zal optreden…
Tijdens de klimaattop in Glasgow is daarom het doel gesteld om ontbossing te stoppen vóór 2030, maar uit dit WWF-rapport blijkt dat we niet bepaald op koers liggen: ontbossing nam in 2022 zelfs toe. Zeker vijftig procent van al deze ontbossing is illegaal, de urgentie voor lokale overheden om dit tegen te gaan is dus behoorlijk hoog.
“Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen,” vertelt Jorn Dallinga, programmamanager Forest Foresight voor het Wereld Natuur Fonds Nederland.
Hoe kunnen we illegale ontbossing tegengaan?
Hoog tijd dus om illegale ontbossing tegen te gaan. Hoewel NGO’s zich vaak machteloos voelen tegen de illegale kappers (die waarschijnlijk ook gewoon graag hun brood willen verdienen om hun gezin te voeden) en ze hen vaak te slim af lijken door corrupte dealtjes te sluiten, is het Wereld Natuur Fonds samen met Forest Foresight tot een AI-systeem gekomen om illegale ontbossing (hopelijk) voor eens en altijd tegen te gaan. Hoe gaat dat in z’n werk?
De nieuwe oplossing? AI tegen ontbossing
Het intelligente systeem voorspelt met big data (waaronder satellietbeelden), houtkap in tropische bossen waardoor overheden en lokale organisaties vervolgens op tijd kunnen ingrijpen.
Wageningen University & Research onderzoekt momenteel de effectiviteit van het AI-systeem en werkt aan de verdere technische optimalisatie.
Vooralsnog werkt Forest Foresight onder andere met data uit het RADD (RAdar for Detecting Deforestation)-systeem. Om de zoveel dagen wordt aan de hand hiervan vastgesteld of nieuwe wegen aangelegd zijn en waar er gekapt wordt. Er worden goede stappen gemaakt, dus!
Hopelijk nemen lokale overheden de data ook echt actie om deez illegale kap tegen te gaan. Het wordt ze door middel van dit handige AI-systeem in elk geval een stuk makkelijker gemaakt. We zijn benieuwd!
Wil jij thuis niet stilzitten en je hoogstpersoonlijk hard maken tegen illegale kap? Dit zijn 5 simpele dingen die je vandaag (en elke dag) kan doen om de natuur te beschermen.