Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving
Het is inmiddels een bekend begrip bij velen: Ikigai. Het wordt omschreven als je reden van bestaan, als datgene wat jouw leven de moeite waard maakt. Mensen met een duidelijke Ikigai combineren in de regel hun werk met hun passie, hun missie én hun roeping en doen dit met grote vanzelfsprekendheid en tevredenheid.
Maar wat nu als het helemaal niet zo makkelijk is om deze elementen voor jezelf te definiëren?
Hoe vind je jouw Ikigai?
De juiste baan kiezen (een combinatie van dat waar je goed in bent en dat waar je voor wordt betaald), achter je passie (een combinatie van dat waar je goed in bent en dat waar je van houdt) en missie (een combinatie van datgene waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft ) komen en weten wat je roeping (iets wat de wereld nodig heeft én je kunt er ook nog eens voor betaald worden) is. Dat zijn de 4 elementen die een Ikigai maken.
Het lijkt soms alsof het voor steeds meer mensen zo klaar als een klontje is. Toch is het lang zo makkelijk niet en zijn er ook vaak genoeg praktische bezwaren om de 4 elementen te scheiden en niet te kiezen voor een leven waarin alle 4 deze elementen een even grote rol spelen.
Vind je vast ook interessant: The Black Hole of Happiness: dit is het geheim van de gelukkigste plek op aarde
Het hoeft niet groots en onmetelijk
Daarnaast lijkt het misschien wel alsof het hebben van een Ikigai per se iets groots en onmetelijks moet zijn. Alsof het alleen is weggelegd voor de Nelson Mandela’s en Ghandi’s van deze wereld. Zeker bij het ‘moeten’ hebben van een roeping komt deze associatie bij veel mensen naar boven.
Gelukkig kun je zelfs een heel betekenisvol leven leiden als je niet precies de juiste baan hebt, niet je passie leeft, je missie niet weet en als je geen Nelson Mandela heet. Iedereen haalt immers voldoening uit andere dingen. Iedere bijdrage aan de wereld en je eigen leven is er één. Als jij geniet van je werk en dagelijks met een goed gevoel op je werk aanwezig bent, maar het te ver vindt gaan om het een missie of roeping te noemen, dan is dat natuurlijk ook goed. En als je je in de positie bevindt dat geld verdienen niet je grootste drijfveer hoeft te zijn, dan kun je dat onderdeel uit het totaal halen. Dan is jouw Ikigai het zorgen voor je familie of je inzetten als vrijwilliger voor een bepaald doel.
Betekenisgeving gaat om de basis
Zoals eigenlijk met alles gaat het om de basis. De echte betekenisgeving zit in die basis. En die kun je elke dag opnieuw bedenken, want die betekenisgeving hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Het is toch zinnig en betekenisvol om iedere dag minimaal iets te doen wat jou of een ander blij maakt? Al is het maar één ding. Spelen met je kinderen, je oma laten lachen, dansen met je geliefde, extra aandacht aan het avondeten besteden, een lange wandeling maken in de natuur. Met die mini-Ikigai’s per dag draag je uiteindelijk ook veel bij. Jij wordt er namelijk een gelukkiger mens van.
Lees ook: Het ware geheim om geluk te openbaren
En dat betekent dus op dagelijkse basis dingen doen die jou voldoening geven en daar simpelweg tijd voor maken. Iedere dag kun je aan het begin van de dag een mini-Ikigai formuleren en dat je intentie voor de dag maken. Als dit je langere tijd achter elkaar lukt, wordt het vinden van je Ikigai automatisch ook makkelijker. Je stemt namelijk af op wat voor jou zingeving is. Klein of groot. Zonder het te koppelen aan grootse termen als missie of roeping. Zie het als een radiofrequentie: hoe beter je erop afstemt, hoe sterker het signaal en hoe sterker je het gevoel zal hebben dat je leven zin heeft. Dan kun je op een gegeven moment misschien niet meer anders dan je volledige tijd eraan wijden en heb je per ongeluk toch je Ikigai gevonden.
Meer lezen? In Jouw Gids naar Geluk beschrijft Eva Kruijs 7 stappen op de weg van geluk: lichamelijke gezondheid, mindset, relaties, zingeving, overvloed, gebeurtenissen waar je niet voor kiest en het volgen van je hart. Lees over nature quests, powerposes, mini-Ikigai, rijkdom zonder geld, cadeautjes uitpakken en echt zijn. En ontdek dat geluk er eigenlijk altijd is.
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!