‘Ik heb gevoelens voor je’: de vele verschillende interpretaties
Ik heb gevoelens voor je. Het is zo’n zin waarbij je denkt: fijn, maar is dit nou positief of negatief? En moet ik hier dus blij mee zijn, of juist niet? Een lastige kwestie. Omdat de zin meerdere betekenissen heeft is het moeilijk in te schatten wat iemand nou echt probeert te zeggen. Maar, als je weet wat het allemaal kán betekenen wordt het misschien al iets makkelijker.
Volgens Leon F. Seltzer – klinisch psycholoog en de auteur van het boek Paradoxical Strategies in Psychotherapy – hebben de woorden ‘Ik heb gevoelens voor je’ niet één betekenis, maar wel acht (om het nog even moeilijker te maken). In deze situaties, die hij deelt op Psychology Today, kan iemand – of jij – het zeggen:
1. Je wilt duidelijk maken dat je meer behoefte hebt aan verbinding
De woorden hebben dan misschien verschillende betekenissen, wat ze vooral impliceren is een groeiende emotionele verbinding, stelt Seltzer. Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt ‘ik heb gevoelens voor je’, je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen. Herkenbaar? Het kan goed zijn dat je het zelf een keer op deze manier hebt gezegd. Als we Seltzer mogen geloven is dit namelijk hoe de uitdrukking het meest gebruikt wordt.
Ook interessant: Iemand leuk vinden, hoe werkt dat in je brein?
2. Je nodigt iemand uit om een relatie met je aan te gaan
Bij deze variant hebben de woorden ‘ik heb gevoelens voor je’ net wat meer betekenis. Je bent klaar om dingen to the next level te tillen, en nodigt degene die je leuk vindt uit om een romantische relatie met je te beginnen. “In deze situatie belicht je niet alleen zachte, tedere gevoelens, maar je stelt – zij het indirect – voor dat het doel van je genegenheid het beantwoorden van ontluikende gevoelens is,” zegt Stelter. Anders verwoord: je wilt gewoon weten of de ander jou ook leuk (genoeg) vindt.
3. Je bent afwachtend en wil je nog niet 100 procent geven
Misschien ken je het wel: je vindt iemand leuk, maar durft het nog niet letterlijk te zeggen, in de angst afgewezen te worden. Logisch. Zeggen dat je gek bent op de ander en graag een relatie wilt maakt je kwetsbaar. Want wat als de ander niet hetzelfde voor jou voelt? En je ‘voor gek’ staat? Nee, dat wil je in dit geval proberen te voorkomen. En dus bescherm je jezelf, zwak je je liefdesverklaring af, en zegt: Ik heb gevoelens voor je.
Lees ook: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)
4. Je wilt je hart luchten
Sinds de laatste date die je hebt gehad ben je niet meer dezelfde persoon. Je krijgt amper een hap meer door je keel, en kan aan niets anders meer denken dan hem, of haar. En dat wil je verdomme vertellen ook! Ook al weet je niet of de andere persoon hetzelfde denkt over jou (of je weet het wel maar het is niet positief), je kan het niet weerstaan om te zeggen dat je gevoelens hebt voor de ander. Dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan om duidelijk te maken hoe je erover denkt.
5. Je probeert duidelijk te maken dat je niet verliefd bent
Zoals gezegd kunnen de woorden ‘ik heb gevoelens voor je’ in positieve zin gebruikt worden, maar ook in negatieve zin. Want wat nou als je weet dat iemand liefdevolle gevoelens voor je heeft, maar deze gevoelens niet wederzijds zijn? Je wilt die ander geen pijn doen en keihard dumpen. Dus wat doe je? Juist. Je probeert het op een vriendelijke manier, en zegt dat je wel gevoelens voor de ander hebt, maar dat het niet voldoende is.
6. De liefde is er bijna, maar nog niet helemaal
In deze situatie ervaar je misschien sterke gevoelens van empathie, compassie en verbondenheid, maar is het nog geen echte liefde, stelt Seltzer. Je kan dus nog zulke warme gevoelens voor iemand hebben, maar als hét er nog niet is, dan is de zin ‘ik heb gevoelens voor je’ een goede tussenoplossing. Je gebruikt het dan dus eigenlijk om strong liking uit te drukken.
7. Je voelt meer lust, dan liefde
Dat jij, of iemand anders, de woorden ‘ik heb gevoelens voor je’ uitspreekt, betekent niet gelijk dat het ook echt zo is. Iedereen kan zeggen dat ‘ie je leuk vindt, of je beter wilt leren kennen. Maar misschien is het wel gewoon een manier om je in bed te krijgen, of je aan het lijntje te houden. Het is een mooie zin om iemand mee in te pakken.
8. Je wil de relatie beëindigen met iemand waarvan je houdt
De laatste variant is er eentje met een paradox, zegt Seltzer. Want waarom zou je een relatie willen eindigen waarin je nog steeds warme gevoelens hebt voor de ander? Toch kan het niet zo zwart/wit worden gesteld. Want ja, je kan inderdaad nog van iemand houden, maar er toch voor kiezen de relatie te beëindigen. Misschien hebben jullie een slechte invloed op elkaar en is dit daarom de beste keuze. Jullie wegen scheiden zich, maar je kan nog steeds zeggen ‘ik heb gevoelens voor je’.
Meer lezen over liefde?
- Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen
- “Wil je verkering?”, waarom maken we relaties officieel?
- Het geheim van een goede relatie