Dit is waarom ijzergebrek vaak over het hoofd wordt gezien
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fijzergebrek-e1744722538577.jpg)
‘Wat gek’, dacht BEDROCK’s Annemarie laatst, toen ze plots blauwe plekken op haar lichaam zag verschijnen. Er was niks gebeurd, ze was niet gevallen en ze doet al helemaal niet aan vechtsport. Het liefst gaat ze naar yoga of reformerpilates en verder houdt ze het bij een rondje hardlopen. Dat de blauwe plekken veroorzaakt werden door bloedarmoede, wat weer een gevolg is van ijzergebrek, had ze nooit kunnen bedenken.
Het is dat ik via de huisarts bloed heb laten prikken. De blauwe plekken verdwenen namelijk niet en erg sierlijk is het niet. Ik maakte me geen grote zorgen, maar had ook niet verwacht dat ik bloedarmoede (ook wel anemie) zou hebben. Niks ernstigs, maar wel behandelbaar én in mijn geval een teken dat er al erg lang sprake is van ijzergebrek.
IJzergebrek
Een van de oorzaken van bloedarmoede is ijzergebrek. De normaalwaarden voor ijzer verschillen voor mannen en vrouwen. Voor vrouwen is de ondergrens 10 of 15 en voor mannen is de ondergrens 30.
In de Huisarts Podcast: Maak kennis met je blinde vlek over ijzergebrek, vertellen internist Hilde Rooie en hematoloog Marlijn Hoeks over de blinde vlek op het gebied van anemie. Hilde en Marlijn gaan hierover in gesprek en vragen zich af: ‘Wat is eigenlijk normaal?’
Heel veel vrouwen zitten met hun hemoglobine (HB) niet op het gemiddelde van 7,3, maar bijvoorbeeld op 9,5. En als iemand een HB heeft boven het normale niveau, dan zijn dokters daar vaak snel tevreden mee. Maar de vraag is: hoe terecht is dat? Want iemand die normaal een HB van 9,5 heeft en uit bloedonderzoek komt een HB van 7,5, dan is er eigenlijk al sprake van relatieve anemie, die je niet zo snel oppikt. En daar zou je moeten kijken: is er sprake van ijzergebrek en is daar iets aan te doen?
IJzergebrek is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede in de wereld en toch is er weinig aandacht voor.
IJzer verliezen
De oplossing die veel mensen via de huisarts voorgeschreven krijgen, is het medicijn Ferrofumaraat (ijzer). Dit medicijn is nodig voor de rode bloedcellen en het wordt vaak gebruikt bij bloedarmoede door ijzertekort, zoals door bloedverlies of bij zwangerschap.
Annemarie: “Na nog geen week merkte ik al verschil. Opeens waren alle blauwe plekken verdwenen. De huisarts drukte mij op het hart dat ik de medicatie maar een maandje moest uitproberen. Dan zouden we weleens zien… maar eigenlijk is dat gek, blijkt ook uit het gesprek van Hilde en Marlijn in de podcast.”
Bij het gebruik van medicatie stijgt eerst het HB en dan de ferritine. Alleen met een ijzerkuurtje van een maand, zie je vrij snel het HB de lucht in schieten en dan wordt de behandeling gestopt. Maar er is eigenlijk nog geen voorraad ijzer aangemaakt in het lichaam… en op het moment dat een vrouw dan weer ijzer verliest, door een zwangerschap of aantal hevige menstruaties, dan daalt het HB weer. Een ijzergebrek van meer dan 1000 mg suppleren duurt op z’n minst een jaar.
Moeheid, haaruitval, rusteloze benen
Vrouwen zijn vatbaarder voor een ijzertekort (door bijvoorbeeld menstruatie, zwangerschap of een plantaardig dieet, ook voor mannen) en eigenlijk zou je alle vrouwen bij onverklaarbare klachten als moeheid, haaruitval, rusteloze benen, jeuk aan de huid of een pijnlijke tong moeten testen op ferritine. Dit zijn allemaal symptomen van ijzertekort.
Eigen dokter spelen
Nu is er in deze tijd een overvloed aan informatie beschikbaar. Online wordt ontzettend veel gedeeld over het wel en wee van onze gezondheid. Lang niet alles is waar… en eigen dokter spelen is dan ook niet altijd verstandig. Alleen: vertrouw wél op jouw onderbuikgevoel. Als je denkt dat er iets mis is, dan is dat wellicht ook zo. Misschien niet ernstig… maar als je je niet goed voelt, heb je het recht om uit te zoeken waar dit gevoel vandaan komt.
Weggestuurd worden met ‘je moet meer rusten’ of ‘het zit tussen je oren’ is wel erg makkelijk. IJzergebrek komt zoveel voor en het is iets wat je goed kunt behandelen.
Wil je de hele podcast luisteren?
https://open.spotify.com/episode/0YW4ZvK1FrAzFQjxe1JwQu?si=MxXWN1ByQDetmYruysgihg
Vlees vervangen, maar dan wél gezond? Dat doe je met deze tips