De do’s en don’ts van een ijsbad nemen (en voorkom de #1 fout!)
Ben jij al in de ban van een ijsbad nemen en is jouw inner-Wim Hof aangewakkerd? Of misschien zijn de koude ijsbadjes nog wel een beetje buiten je comfort-zone, maar wil je binnenkort wél een poging wagen. Hoe dan ook, knoop deze tips voor het nemen van een ijsbad in je oren om er de meeste voordelen uit te kunnen halen.
Met deze tips pluk je de meeste vruchten van het dompelen in een koud ijsbadje en voorkom je de #1 fout die veel mensen maken wanneer ze de kou induiken.
Een ijsbad nemen à la Wim Hof
Al jaren lang is de Nederlander Wim Hof (hoe kan het ook anders met zo’n naam) wereldwijd razend populair door zijn ijsbaden en ademshalingstechnieken om het ijsbaden ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.
Al jaren lang oefent de Iceman himself met deze zelfbedachte technieken, ook wel de Wim Hof-methode genaamd (meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou).
Stuk voor stuk bedoeld om het lichaam veerkrachtiger te maken wanneer je fysieke en psychologisch stress ervaart.
Waarom een ijsbad?
Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat zijn methode positieve effecten voor ons lichaam heeft. Denk bijvoorbeeld aan: het verbeteren van de atletische prestaties en het verminderen van de symptomen van chronische ziekten.
Bovendien zou het je lichaam en geest in balans brengen, bloedcirculatie verbeteren, je concentratievermogen en doelgerichtheid verbeteren, je zou meer vertrouwen krijgen in eigen kunnen én dit bewust kunnen ontwikkelen, zo schreven we al eerder.
Al met al heel wat redenen om ook eens een koude plons te wagen dus. Maar wél met de juiste voorkennis.
Don’ts van een ijsbadje nemen
Het leuke van zo’n ijsbad? Je kunt er thuis ook één nemen. Je hebt nodig: een bad en ijs. Simpel! Voordat je daar echter mee aan de slag gaat, is het goed om de do’s, maar vooral ook de don’ts te kennen.
Skip de sauna
Veel mensen combineren een ijsbad nemen graag met de sauna. Alleen kan je daarmee juist de voordelen die het koude water met zich meebrengt, teniet doen. Waarom?
De meeste voordelen van deze ‘koutherapie‘ ontstaan namelijk niet alleen als je (twee minuten of langer) in het koude water bent, maar ook in de tijd die je lichaam nodig heeft om erna weer op te warmen.
Ga je direct na de koude plons de hitte in, dan krijgt je lichaam niet de kans om zichzelf op te warmen. Normaliter duurt dat zo’n twintig tot dertig minuten.
Als je lichaam op een natuurlijke manier van koud naar warm gaat (dat heet thermogenese), dan geven je bijnieren ‘catecholamines’ af die zorgen voor een verhoogde stofwisseling en warmeproductie. Versnel je dat proces met een sauna, dan kan het zijn dat je lichaam die gezonde stofjes niet afgeeft.
Do’s van een ijsbadje
Oké, geen sauna na een ijsbadje dus. Gelukkig betekent dat niet dat je de sauna helemaal uit je ijsbadroutine hoeft te skippen, want je kunt deze gewoon omdraaien.
De belangrijke note om te onthouden is vooral: eindig je sessie altijd met de kou zodat je lichaam op een natuurlijke manier weer kan opwarmen, tipt chirurg en arts Darshan Shah aan MindBodyGreen.
Dus: wil je de hitte combineren met de kou? Ga dan eerst voor de sauna en dan pas voor het dompelbad en niet andersom.
Koud douchen
Hetzelfde geldt overigens voor het nemen van een koude douche. Je wilt niet eerst koud douchen om vervolgens warm af te douchen. Begin liever met een lekkere, warme douche en douche erna koud af om van de fysieke gezondheidsvoordelen te genieten.
Plus je voelt je na zo’n koude plens altijd veel alerter en klaar om de dag aan te kunnen. Alsof je alvast met 1-0 voorstaat vandaag, en dat terwijl de dag nog maar nét is begonnen!
Tips voor het nemen van een ijsbad
Wil je een ijsbad nemen of het koude water duiken? Lekker bezig! Onthoud dan wel onderstaande tips voor een veilige, gezonde en fijne ervaring:
- Begin langzaam, je hoeft echt niet meteen vijf minuten in ijswater te zitten. Begin misschien met één of twee minuten.
- De ideale temperatuur voor een ijsbad is tussen de vier en zes graden. Let op dat het water niet kouder is, zodat je lichaam niet in shock raakt.
- Luister naar je lichaam. Hoewel een ijsbad nemen op het begin misschien oncomfortabel is, is het niet de bedoeling dat je daardoor niet meer naar je lichaam luistert. Voel aan wat goed is voor je lichaam en luister daarnaar!
Om de meeste voordelen uit de koude duik te halen (of dat nu in een ijsbad is of onder een koude douche), zorg altijd dat je eindigt met kou. Op die manier krijgt je lichaam de kans om op een natuurlijke manier op te warmen en zorg je dat het lichamelijke proces niet onnodig versnelt.
Enjoy!
8 redenen om vaker koud te douchen (+ tips om het vol te houden)