Hoe weet je of je iemand vooral aantrekkelijk of écht leuk vindt?
Ken je dat héérlijke gevoel dat je vlinders in je buik krijgt als je die ene persoon ziet, dat je hart een sprongetje maakt als je een berichtje van diegene binnen ziet komen en dat je altijd een beetje zenuwachtig bent in hun gezelschap? Dat lijkt duidelijk: je vindt de ander leuk. Maar hoe weet je eigenlijk of je iemand vooral erg aantrekkelijk vindt of iemand ook écht leuk?
Aan het begin van een romance of fling is het vaak moeilijk om níet overdonderd te zijn door het voorkomen van de ander. Je kent elkaar nog niet zo goed, ziet alleen de mooie eigenschappen en hebt nog geen flauw idee van mogelijke rode vlaggen. Alleen, vind je iemand op dat moment dan oprecht leuk of vooral het idee van iemand? Je kent de ander immers nog niet goed.
Het verschil tussen iemand écht leuk of aantrekkelijk vinden
Hoe weet je wat je diep van binnen voor iemand voelt en wanneer je gedachten worden overgenomen door het beeld dat je zelf geschetst hebt van iemand en dus niet per se de realiteit is? Dat is best handig om te weten, want je kunt jezelf anders head over heals storten op iemand om er keer op keer achter te komen dat diegene niet is wie je dacht dat ‘ie was.
Een nieuw iemand ontmoeten is dan ook altijd spannend en interessant. Maar als je een stapje terug neemt en je gevoelens eens onder de loep neemt, kun je onderzoeken wat er eigenlijk precies gebeurt op zo’n moment.
Waarom dat belangrijk is, legt relatie- en koppeltherapeut Stephanie Holz aan Verywellmind: “Begrijpen hoe we ons voelen in een relatie helpt om te weten of de relatie ons ook daadwerkelijk dient. In een relatie waarin we content zijn, kan ons zelfvertrouwen bevorderen, net zoals onze werkprestaties en kan ons op weg helpen om bepaalde doelen te bereiken.”
Wanneer vind je iemand dan écht leuk?
Bovendien is de ene crush de andere natuurlijk niet. Zo kun je een oogje hebben op de lokale barista of op je collega met wie je soms oogcontact hebt, maar vind je diegene écht leuk of vooral het beeld wat je van diegene hebt gecreëerd in je hoofd?
Hoewel het moeilijk is om daar één duidelijk antwoord op te geven, omdat elke crush immers kan eindigen in een relatie, is er een studie die interessante data laat zien op het gebied van die prille gevoelens. Dit onderzoek uit 2006 stelt namelijk dat die eerste prille gevoelens die je voor iemand kunt hebben, vergelijkbaar zijn met het nemen van een drugs als cocaïne. Zó ‘verslaafd’ kunnen we aan dat gevoel worden.
Wil je weten wat je voor iemand voelt, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat zijn mijn emotionele behoeften wanneer ik diegene zie?
- Voel ik me goed in de buurt van de ander?
- Ben ik oprecht geïnteresseerd in deze persoon en wil ik meer over de ander weten?
- Wat zijn mijn verwachtingen in de relatie en wordt daaraan voldaan?
- Welke waarden zijn voor mij belangrijk in een partner en heeft de ander diezelfde waarden?
- Voelen jullie allebei een potentieel voor een lange termijn relatie?
Als je vooral het beeld van iemand leuk vindt, dan raak je waarschijnlijk sneller verveeld of zelfs geïrriteerd door iemand en heb je het gevoel dat je niet helemaal jezelf kunt zijn.
Vind je iemand écht leuk, dan laat de ander je goed voelen, wil je meer over diegene weten, kan je helemaal jezelf zijn, maak je graag tijd voor de ander en vind je het leuk om iets voor de ander te doen. Ook heb je vaak dezelfde interesses, heb je dezelfde waarden en onthoud je bijvoorbeeld kleine dingen over de ander. Je voelt je veilig, gerespecteerd en gezien.
De tekenen dat je het beeld van iemand leuk vindt
Dít zijn de tekenen als je vooral het beeld van iemand leuk vindt:
- Je wilt vooral afspreken als je je verveeld of alleen voelt
- Je wordt fysiek erg aangetrokken maar twijfelt over het karakter
- Je bent uitgeput nadat je met de ander bent geweest
- Je bent meer gefocust op wat de ander van jou denkt dan wat jullie van elkaar vinden
- Je gevoel voor de ander hangt af van je humeur
- Je bent vooral gek op het potentieel van de ander en niet per se hoe diegene nu is
- Je voelt geen sterke emotionele connectie
- Je hebt niet per se dezelfde waarden
- De druk van anderen geeft je het gevoel dat je degene leuk moet vinden
- Er is geen spark
- Je ziet geen serieuze relatie voor je
Uiteindelijk kun je natuurlijk gewoon dateplezier beleven met iemand waarvan je vooral het beeld leuk vindt, maar dit zijn in elk geval handige tools om erbij te pakken wanneer je wél op zoek bent naar een langdurige, gezonde relatie.
Goede seks begint bij consent in de slaapkamer: do’s en don’ts