Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Zelfliefde 6 aug 2023
Leestijd: 6 minuten

Zo ziet de ideale menstruatiecyclus eruit (en zo creëer je die)

Menstruatie gaat vaak gepaard met pijn, ongemak en emotionele onrust. Maar met behulp van voeding, kruiden, meditaties en yoga kun je een optimale cyclus voor jezelf creëren. Julia Blohberger en Roos Neeter zijn beiden Ayurvedisch consulent en yogadocent en schreven samen het boek Good Flow, waarin ze uitleggen hoe je inzicht kunt krijgen in je eigen menstruatie, om zo beter in balans te komen.

Laten we kijken naar de vier seizoenen binnen je cyclus en welke behoeftes daar bij horen.

De perfecte menstruatiecyclus

Ongesteld worden is per definitie natuurlijk niet leuk. Het kan als een flinke last voelen om elke maand ongesteld te worden. Maar je menstruatiecyclus werkt ook als bron van informatie over je gezondheid. Een reguliere cyclus, zonder grote ongemakken, is een lichaam dat vertelt dat het best gelukkig is.

Hoe zo’n perfecte cyclus eruitziet? Dat verschilt van vrouw tot vrouw. We zijn allemaal anders, zowel in lichaam als in geest. Dit zorgt voor verschillen in de lengte en intensiteit van je cyclus. Maar over het algemeen heeft een normale cyclus de volgende kenmerken:

  • regulier in lengte (tussen de 24 en 38 dagen). Regulier betekent dat er tussen iedere menstruatie ongeveer hetzelfde aantal dagen zit, maar dit kan variëren met +/- 2 dagen
  • geen zware mentale of fysieke ongemakken
  • helderrood bloed zonder sterke geur

Is dit mogelijk? Volgens Julia en Roos dus wel. Zij zeggen dat het zelfs een beetje treurig is, dat veel vrouwen de ervaring hebben dat ongesteldheid samengaat met pijn en ongemak. Het komt vaak voor, maar is blijkbaar niet onvermijdelijk.

Balans in de elementen

Het is van belang dat je je cyclus holistisch bekijkt. In de ayurvedische geneeskunde is de menstruatie verbonden aan de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Aarde vertegenwoordigt stabiliteit en stevigheid, water symboliseert vloeibaarheid en emoties, vuur staat voor transformatie en warmte, terwijl lucht beweging en verandering symboliseert.

Elke fase van de menstruatiecyclus wordt beïnvloed door deze elementen en als deze uit balans zijn, kan het leiden tot fysieke en mentale ongemakken. De verschillende fases zijn ook te vergelijken met de vier seizoenen: winter, lente, zomer, en herfst. Hormoonstanden fluctueren tijdens deze verschillende fases, dus laten we wat dieper duik in de vier seizoenen van de cyclus.

De vier seizoenen van de cyclus

Als vrouw kun je met je eigen cyclus meebewegen. Zo eer je de innerlijke seizoenen. Dit zal inzicht geven in je lichaam dat je wellicht vertelt dat je een tandje terug zou moeten zetten, of juist wat harder kan gaan. Onthoud goed: elke vrouw is anders, ook de menstruatiecyclus. Dus luister vooral goed naar wat jouw eigen lichaam je vertelt.

Winter/Vata-fase: dag 1-6

De innerlijke winter begint met de start van de menstruatie en eindigt wanneer het bloeden is gestopt. Het nodigt uit om alles wat langzamer te doen, een stapje terug te doen. Dit seizoen kan samengaan met somberheid en verdriet, maar geeft ook de gelegenheid om het knus en comfortabel te maken. Probeer te vertragen, de natuur in te gaan, een bad te nemen, te reflecteren en naar binnen te keren.

De Vata-fase zorgt voor beweging, maar wanneer het uit balans is, kan dit leiden tot onregelmatige en pijnlijke menstruatie. Daarom is het van belang om jezelf te verwarmen. Kies voor warme, voedzame maaltijden en drink warme kruidentheeën. Vermijd koud voedsel en dranken. Daarnaast kunnen zachte yoga-oefeningen en meditatie helpen om de geest te kalmeren en het zenuwstelsel te ontspannen.

Lente/Kapha-Vata-fase: dag 7-13

Dit seizoen staat voor frisse energie, de tijd waarin alles weer begint te leven. Dit is het moment om weer vol in het leven te stappen, nieuwe projecten te beginnen, te plannen en te organiseren. Het is een tijd van wedergeboorte, waarin alles weer in beweging komt en je energie begint te stijgen. Tijdens de innerlijke lente ben je productief en krachtig.

Deze fade wordt zowel beïnvloeden door Kapha en Vata, waardoor de energie begint te stijgen. Om Kapha in evenwicht te brengen, is het belangrijk om in beweging te blijven. Doe wat dynamische yoga of ga lekker dansen. Kies voor licht verteerbaar voedsel en vermijd suiker en zout, omdat deze de Kapha kunnen verhogen.

Zomer/Pitta-fase: dag 14-21

Tijdens de ovulatiefase domineert het element vuur (Pitta), wat zorgt voor warmte en transformatie. Dit zomerseizoen staat voor creatie, extraversie, speelsheid, naar buiten keren en voortplanting. Deze tijd is goed voor sociale activiteiten, dus gebruik dit om te shinen en vol zelfvertrouwen in het leven te staan.

Maar pas op! Overmatige hitte kan leiden tot prikkelbaarheid en ontstekingen. Om Pitta in balans te brengen, kies je voor verkoelend voedsel zoals komkommer, kokoswater en sappige vruchten. Vermijd pittig en gekruid voedsel, omdat dit de Pitta kan verhogen. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om innerlijke hitte te verminderen en de geest te kalmeren.

Herfst/Pitta-Kapha-fase: dag 21-28

In de herfst keren we weer wat meer naar binnen. Dit is het seizoen van oogsten, je lichaam creëert een vruchtbare grond voor de eicel om te landen. Als de eicel niet is bevrucht, begint de cyclus opnieuw. In deze tijd zouden we het langzamer aan moeten doen en onze energie geven aan tekenen, schilderen, nieuwe dingen bedenken en creatief zijn.

Deze laatste fase wordt beïnvloed door Pitta en Kapha, waardoor de energie kan fluctueren. Het is belangrijk om een gevoel van evenwicht te behouden. Focus op rustige en ontspannende activiteiten, zoals yin yoga en wandelen in de natuur. Kies voor licht verteerbare maaltijden en vermijd zwaar en vet voedsel, omdat dit de Kapha kan verhogen.

Selfcare-tips voor een harmonieuze menstruatiecyclus

Naast de voeding en lichaamsbeweging, zijn er nog andere selfcare-tips die je kunt toepassen om een harmonieuze menstruatiecyclus te bevorderen:

  • Kruiden en supplementen: Raadpleeg een ayurvedisch specialist om te bepalen welke kruiden en supplementen het beste bij jouw constitutie passen en je menstruatiecyclus in balans kunnen brengen.
  • Aromatherapie: Gebruik essentiële oliën zoals lavendel, kamille en rozen om te ontspannen en een kalme omgeving te creëren.
  • Meditatie en mindfulness: Oefen dagelijks meditatie en mindfulness om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
  • Vollemaanrituelen: Veel vrouwen merken dat ze tijdens de volle maan een diepere connectie hebben met hun lichaam en emoties. Het uitvoeren van vollemaanrituelen kan helpen om jezelf te verbinden met de natuurlijke cycli.
  • Voldoende slaap: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt tijdens je menstruatiecyclus om je lichaam te ondersteunen bij het herstel en het in evenwicht brengen van de energie.
  • Zelfreflectie: Houd een dagboek bij om je menstruatiecyclus bij te houden en eventuele patronen of symptomen te herkennen. Dit helpt je om beter te begrijpen wat wel of niet werkt voor jouw lichaam.

Het is nogmaals belangrijk om te onthouden dat geen vrouw hetzelfde is, dus het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met verschillende technieken om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Door de menstruatiecyclus vanuit een holistisch en ayurvedisch perspectief te benaderen, kun je een harmonieuze cyclus creëren. Zowel fysiek als mentaal.

Wil je meer inzicht in je eigen cyclus en meer tips over hoe je met de juiste zorg, voeding en selfcare-rituelen elke fase van je cyclus kunt omarmen? Lees dan het boek van Roos Neeter en Julia Blohberger: Good Flow.

Ik ging naar een Yoni Retreat; een 4-daagse reis door mijn vagina

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️