Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 18 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 6 signalen van hypochondrie (ofwel: bang zijn om een ziekte te hebben)

Iedereen maakt zich natuurlijk weleens zorgen over z’n gezondheid. Die vervelende aanhoudende hoest, een zeurende onderrug of een onverklaarbare hoofdpijn doet je misschien soms denken dat er iets écht mis is. Voor sommige mensen gaat die – vrij normale – bezorgdheid alleen een stuk verder en kan het zelfs een obsessie worden. Heb je hypochondrie, dan leef je een constante angst dat je een ernstige ziekte kan hebben, ook al is daar weinig of geen bewijs voor.

Dat wordt ook wel hypochondrie genoemd, een ziekte-angststoornis. Alleen hoe weet je of je deze angst of gewoon gezond bezorgd bent?

Wat is hypochondrie?

De term hypochondrie wordt is een psychische aandoening waarbij iemand constant bang is om ernstig ziek te zijn. Ondanks geruststellende uitslagen van dokters en medische tests blijft de angst aanhouden. Dat kan echter leiden tot behoorlijk veel stress en kan het flink invloed hebben op je dagelijks leven. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) omschrijft hypochondrie als ‘een aandoening waarbij de angst voor ziekte iemands gedachten en gedrag overneemt’.

Mensen met hypochondrie kunnen bijvoorbeeld onschuldige lichamelijke symptomen, zoals een hoest of een spierpijn, interpreteren als tekenen van een ernstige ziekte zoals kanker of een hartaanval. Die constante angst kan zo intens zijn dat het kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hyperventilatie, hartkloppingen en soms zelfs flauwvallen.

De signalen van hypochondrie

Tussen gezonde bezorgdheid en hypochondrie bestaan in elke geval duidelijke verschillen. Herken jij jezelf of iemand in je omgeving in de onderstaande signalen? Dan kan er sprake zijn van de ziekte-angststoornis.

1. Overmatige focus op lichamelijke sensaties

Mensen met hypochondrie zijn vaak extreem gevoelig voor veranderingen in hun lichaam. Een lichte pijn of een verandering in hun huid kan z ale doen denken dat er iets ernstig mis is. Ze scannen daarom voortdurend hun lichaam op signalen van een ziekte, wat hun angst (natuurlijk) alleen maar versterkt.

2. Vaak medisch advies zoeken

Een ander veelvoorkomend kenmerk is het vaak raadplegen van dokters en specialisten. Alleen, ondanks de geruststellende uitslagen van de dokters blijven mensen met hypochondrie tóch op zoek naar meer onderzoeken of second opinions. Geloven dat er niets mis is, vinden ze erg moeilijk. Zelfs na uitgebreide onderzoeken.

3. Vermijden van medische informatie

Dit signaal is interessant, want aan de andere kant kunnen sommige mensen met hypochondrie ook juist medische informatie vermijden. Ze durven bijvoorbeeld geen gezondheidsprogramma’s te kijken, medische artikelen te lezen of zelfs naar de dokter te gaan, uit angst dat ze iets te weten komen wat hun grootste angst bevestigt.

4. Zoeken naar bevestiging op internet

Een ander typisch voorbeeld: het internet afspeuren om symptomen op te zoeken, wat ook wel ‘cyberchondrie‘ wordt genoemd. Mensen met ziekte-angst kunnen úúúrenlang op het internet zoeken naar allerlei mogelijke oorzaken voor hun symptomen. Dat leidt alleen vaak tot nóg meer angst, aangezien online bronnen vaak de ernstigste diagnoses benadrukken.

5. Constante geruststelling vragen

Mensen met hypochondrie kunnen ook vaak om geruststelling van hun vrienden, familie of artsen vragen. Ze willen namelijk de bevestiging dat ze niet ziek zijn, maar zelfs als ze deze geruststelling krijgen, houdt dat hun angst meestal maar even tegen. De onzekerheid blijft, waardoor ze weer opnieuw geruststelling moeten zoeken.

6. Angst en paniek

De angst om ziek te zijn, kan leiden tot grote paniek. Veel mensen met hypochondrie ervaren lichamelijke symptomen als gevolg van hun angst, zoals hartkloppingen, zweten, duizeligheid of zelfs flauwvallen.

Hoe hypochondrie je leven kan beïnvloeden

Niet de ziekte, maar dus de angst om ziek te zijn kan het leven van een hypochonder flink beïnvloeden of beter gezegd, flink beperken. Ze kunnen bijvoorbeeld stoppen met sporten uit angst voor hartklachten, of niet meer naar buiten willen uit angst om ziek te worden. Daardoor kan ook de relatie met vrienden en familie onder druk komen te staan. Werken of studeren kan steeds moeilijker worden, onder meer omdat ze zich vaker ziek melden vanwege vermeende klachten.

Wat kun je doen bij hypochondrie?

Het hebben van hypochondrie is dus alles behalve fijn. Denk je dat je te maken hebt met hypochondrie, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een psychologische behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie kan goed helpen om de vicieuze cirkel van angst en geruststelling te doorbreken. Maar het is ook belangrijk om open te zijn over je angsten met vrienden of familie, zodat zij je kunnen steunen.

Hou je niet van smakgeluiden? Dan heb je misschien wel misofonie: dat herken je aan deze signalen.

Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️