Good to know: wat gebeurt er in je lichaam als je hyperventileert?
Hyperventileren betekent letterlijk âte veel ademenâ. Het is eigenlijk een verkeerde manier van ademen en het kan een angstige situatie veroorzaken waarbij je even helemaal in paniek raakt. Wat gebeurt er precies in je lichaam bij zoân hyperventilatie-aanval?
Hyperventileren wordt omschreven als te snel of te diep ademen. Deze manier van ademen kan vreemde en angstaanjagende maar ongevaarlijke klachten veroorzaken, lezen we op de website van het Diakonessenhuis.
Om welke klachten gaat dit, en wat gebeurt er precies in ons lichaam tijdens het hyperventileren?
Dit gebeurt er in je lichaam als je hyperventileert
Om te begrijpen wat hyperventileren met het lichaam doet, is het eerst belangrijk om te snappen wat er met een normale ademhaling in het lichaam gebeurt. Tijdens het ademen adem je zuurstof in en koolzuur uit.
Het lichaam is slim: als jij een inspannende activiteit doet zoals sporten, dan heb je meer zuurstof nodig. Je gaat dan vanzelf sneller ademhalen, waardoor de verhouding zuurstof/koolzuur op peil blijft.
Als je angstig of gespannen bent, kan jouw lichaam in een stresstoestand raken. Dat zorgt ervoor dat je te snel ademt, terwijl je niets inspannends doet. Hierdoor wordt het zuurstofgehalte in het bloed hoger, en het koolzuurgehalte te laag. Dit te lage koolzuurgehalte kan verschillende klachten veroorzaken.
Welke klachten veroorzaakt hyperventileren?
De klachten die hyperventilatie veroorzaakt, kunnen bij iedereen verschillend uitpakken. Het snelle ademen kan dan ook effect hebben op veel delen van ons lichaam.
Op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum lezen we dat de volgende klachten vaak voorkomen bij te snel ademhalen:
- Ademhalingsklachten: denk aan kortademigheid, een beklemmend gevoel op de borst, of veel zuchten;
- Hartklachten: veel voorkomende hartproblemen bij hyperventilatie zijn hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen;
- Krampklachten: denk hierbij aan stijfheid van de spieren, trillen en kramp in de handen, tintelingen in handen of rond de mond;
- Klachten van het centrale zenuwcentrum: duizeligheid, zwart worden voor de ogen, gevoel van flauwvallen, droge mond, transpireren, koud of warm worden, hoofdpijn;
- Maag-darmklachten: men kan last krijgen van misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, overgeven;
- Algemene klachten: gespannenheid, angst, paniek, vermoeidheid, slaapproblemen.
In sommige gevallen komt zoân hyperventilatie-aanval slechts Ă©Ă©n keer voor, in andere gevallen herhaalt het zich regelmatig. Herken je je in de klachten? Neem vooral contact op met je huisarts.
Misschien kunnen jullie, eventueel in samenwerking met een fysiotherapeut, een aantal ademhalingsoefeningen gebruiken om jouw ademhaling weer helemaal onder controle te krijgen.
Vaak een hoge ademhaling? ZĂł ga je terug van een hoge naar een lage ademhaling
DiakonessenhuisNederlandse Hyperventilatie StichtingLeids Universitair Medisch Centrum