Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Voeding Gisteren
Leestijd: 3 minuten

De hype rondom bone broth: is het echt zo goed voor je?

Je hebt het vast voorbij zien komen: steeds meer mensen nemen bone broth—oftewel bottenbouillon. Is het weer een zoveelste gezondheidstrend of zitten er daadwerkelijk voordelen aan die je niet wilt missen? BEDROCK zoekt het voor je uit. 

Spoiler alert: bone broth kán de star of the show zijn, mits je het op de juiste manier consumeert.

Bone broth

Wie zich begeeft op de healthy side van TikTok heeft deze trend gegarandeerd voorbij zien komen: bone broth voor langer en gezonder haar, om je PCOS te healen, voor meer energy in de ochtend, en ga zo maar door.

Toch is dit geen zoveelste gezondheidstrend. Bone broth is een eeuwenoud recept dat al werd gebruikt door verschillende culturen, waaronder de oude Egyptenaren en Chinezen, en werd gebruikt als voedzame basis voor soepen en remedies.  

Gezondheidsvoordelen van bone broth

Er is een reden waarom bone broth door zoveel mensen wordt gedronken. Of je het nu zelf maakt of in bouillonvorm koopt; er zijn behoorlijk wat gezondheidsvoordelen.

Rijk aan voedingsstoffen: Bone broth bevat essentiële voedingsstoffen zoals collageen, gelatine, aminozuren, mineralen en vitaminen. 

Ondersteunt de darmgezondheid: De aminozuren in bone broth, zoals glutamine, kunnen helpen bij het herstellen van de darmwand en het verbeteren van de spijsvertering. 

Versterkt het immuunsysteem: Door die fijne effecten op de darmen kan bone broth indirect bijdragen aan een sterker immuunsysteem.

Bevordert gezonde huid en gewrichten: goed nieuws voor mensen met acne: bone broth bevat collageen en de gelatine en deze kunnen bijdragen aan een gezonde huid.

Ondersteunt de slaapkwaliteit: Het aminozuur glycine, kan de slaapkwaliteit verbeteren en bijdragen aan een betere nachtrust.  

BEDROCK’s gratis tip voor alle vegans die bone broth willen proberen: als je lange tijd vegan bent (geweest) wil je rustig aan beginnen met het nemen van bone broth. Het is en blijft een product afkomstig van dieren en kan wellicht je maag in de war brengen.

Zelf bottenbouillon maken

Je kunt er voor kiezen om je bone broth zelf te maken. Voor een lekker recept raadplegen wij de appie en geven het met liefde aan je door:

Stap 1: Gebruik ongeveer 1,5 tot 2 kilogram botten van rund, kip of een combinatie daarvan. Voor extra gelatine en voedingsstoffen kun je botten met veel bindweefsel gebruiken, zoals knieën, gewrichten of kippenvoeten. 

Stap 2: Plaats de botten in een grote soeppan en vul deze met koud water totdat de botten net onder staan. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten koken zonder deksel. Verwijder met een schuimspaan de onzuiverheden die boven komen drijven. 

Stap 3: Schil en snijd groenten zoals wortels, bleekselderij en uien in grove stukken. Voeg deze samen met kruiden zoals laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel knoflook toe aan de pan voor extra smaak. 

Stap 4: Voeg eventueel een eetlepel appelazijn toe aan het water. Dit helpt om de mineralen en voedingsstoffen uit de botten te onttrekken. 

Stap 5: Langzaam laten trekken. Breng het geheel opnieuw aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat de bouillon met de deksel schuin op de pan minimaal zeven uur zachtjes trekken.

Stap 6: Zeef de bouillon. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een met een schone theedoek beklede zeef in een grote kom om de vaste bestanddelen te verwijderen. 

Laatste stap: Afkoelen en bewaren. Laat de bouillon afkoelen. Je kunt het in porties verdelen en in de koelkast bewaren voor maximaal een week, of invriezen voor langere houdbaarheid.  

Winterdetox: ruim je laatste restjes winterenergie op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️