Wat is Human Design? We gingen in gesprek met Virginia over verschillende types
Human Design is iets dat steeds vaker ingezet wordt om meer zelfinzicht te krijgen. Onlangs googelde ik nog naar mijn ‘Human Design‘ type, dus toen Virginia van Dijk mailde of ik interesse had in een persoonlijk Human Design rapport, zei ik dan ook zeker geen nee. Human Design is een waardevol, maar complex systeem waarmee je beter inzicht krijgt in wie jij eigenlijk bent als je jezelf helemaal afpelt, laagje voor laagje.
Human Design is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats. Alles is energie. En vanuit de energie rondom jouw geboorte, krijg je bepaalde kenmerken mee. Wanneer je deze waardevolle informatie in handen hebt, kan dat veel herkenning, erkenning en bevestiging geven.
Het geeft rust, maar maakt tegelijkertijd duidelijk waarom jij de dingen doet zoals je ze doet. Als je jezelf goed wilt ontrafelen en niet in de war wil raken, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Een zogenaamde chart bevat namelijk veel informatie die voor de meeste mensen abracadabra is.
Waar komt Human Design vandaan?
Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar de oorsprong van Human Design. Virginia vertelt mij: “Human Design is een combinatie tussen wetenschap en spiritualiteit en het heeft een naam gekregen door natuurkundig wetenschapper Robert Alan Krakower (die zichzelf nu Ra Uru Hu noemt) in de jaren tachtig een ingeving – hij noemt het zelf ‘de stem’) kreeg op Ibiza. Hij had nog nooit eerder zoiets meegemaakt en heeft in acht dagen het hele systeem doorgekregen en opgeschreven. In de jaren die volgden heeft het het Human Design systeem verder uitgewerkt.”
Complex systeem
Human Design is een mooi, maar complex systeem waarbij inzichten vanuit kwantummechanica, biochemie, astrologie en de chakra’s uit het Hindoeïsme samenkomen. Zoals we eerder al zeiden: het is een mix tussen de wetenschap en spiritualiteit. Om te beginnen zijn er vijf basistypes te onderscheiden en dit is nog maar het begin.
De 5 basistypes binnen Human Design
Wanneer jij een Human Design rapport bestelt of online opzoekt, krijg je altijd mee of je een manifestor, generator, manifesting generator, projector of reflector bent. Het grootste deel van de bevolking is een generator. Ik ook. Om eerlijk te zijn vond ik dat niet erg spannend, want dan behoor je toch tot ‘de massa’.
Virginia lacht om mijn uitspraak. “Het ís zo dat het prominente deel van de mensheid een generator is, gevolgd door de manifesting generator. Dit zijn doeners. Werkpaarden… maar in Human Design valt nog zoveel meer te ontrafelen. Je bent zoveel meer dan alleen je type en daardoor is iedereen uniek.” Toch is het interessant om de verschillende types eens onder de loep te nemen.
Generators – 37 procent
Generators hebben veel energie om te werken en actief bezig te zijn. Ze verbinden zich aan kansen die voorbij komen en met hun toewijding en focus zijn ze heel waardevol voor de maatschappij.
Manifesting Generators – 33 procent
Manifesting Generators hebben ook veel energie en kunnen snel in actie komen. Ze hebben vaak meerdere passies en houden veel ballen in de lucht. Het zijn snelle en efficiënte werkers.
Projectors – 20 procent
Hierna komen de projectors die vooral gevoelig zijn voor de energie van anderen. Het zijn vaak leiders, managers en ze voelen haarfijn aan waar het talent van de ander zit een ander behoefte aan heeft.
Manifestors – 9 procent
Manifestors initiëren, creëren en kijken hierbij alleen naar zichzelf. Ze hebben geen input van anderen nodig om doelen te bereiken. Ze leven niet volgens regels en breken gebaande paden open.
Reflectors – 1 procent
Als geen ander zijn Reflectors in staat om te spiegelen wat er in hun omgeving aanwezig is. Ze zijn open, ontvankelijk en voelen de sfeer haarfijn aan.
Er is meer
Na de uitleg over de verschillende types, hoopte ik eigenlijk nog steeds om bij de projectors of manifestors te horen. Virginia legt uit dat dit slechts de basis is, in een Human Design rapport ga je meer de diepte in. Daarbij krijg je onder andere inzichten in jouw:
Strategie: Je strategie laat zien hoe jij het beste energie uitwisselt met de wereld. Deze is gelinkt aan je type.
Innerlijke autoriteit: Hoe jij het beste keuzes maakt. Bijvoorbeeld voornamelijk op basis van emoties (onderbuikgevoel) of intuïtie.
Profile: Je profiel laat zien hoe jij in de wereld staat, hoe jij dingen aanpakt en hoe je jezelf dingen aanleert.
Incarnatiekruis: Dit zegt iets over jouw doel in het leven, een zielsmissie.
Signature: Je signature laat zien wanneer jij helemaal jezelf bent. Authentiek en dus leeft van binnenuit.
Niet-zelf: Vertelt iets over wanneer je jezelf kwijtraakt,
Spijsvertering: Gaat over hoe jij dingen tot je neemt.
Definition: Dit beschrijft hoe de energie in de negen energiecenters is verdeeld. Zijn bepaalde centra met elkaar verbonden? Of staan ze los van elkaar.
Zintuig: Geeft weer welk zintuig het sterkste is.
Motivatie: Wat drijft je in het leven? Wat geeft energie.
Perspectief: Vanuit welk perspectief bekijk jij de wereld?
Omgeving: Waar laad jij jezelf op?
Kanalen: Wanneer twee poorten (nummers) met elkaar zijn verbonden in je human design chart, ontstaat er een kanaal (channel). Binnen een kanaal versterken twee eigenschappen elkaar; er is sprake van een krachtige energiestroom.
Wat kan Human Design voor jou betekenen?
Human Design is er om zelfinzicht te creëren en om zo stappen te maken in het leven. Het is ook een mooie tool om te ontdekken waarom jij steeds weer tegen bepaalde zaken aanloopt. Door een persoonlijke chart in combinatie met de juiste uitleg en coaching, leer je jezelf beter kennen en om bestaande patronen te doorbreken. Je komt als het ware tot je authentieke kern en leeft daarom vrijer en gelukkiger.
Virginia startte haar coachingspraktijk in ’t Gooi met de missie om anderen te helpen een gelukkiger en gezonder leven. Met Human Design geeft zij haar cliënten inzicht in wie zij van nature zijn en hoe ze meer kunnen leven volgens hun eigen krachten, verlangens en behoeften. Dit doet zij op een toegankelijke, heldere en praktische manier.
Nadat ze haar corporate carrière aan de wilgen hing en Human Design integreerde in haar eigen leven, ervaart zij veel meer flow en voldoening. Door te luisteren naar haar gevoel (in plaats van ratio) en haar sterke eigenschappen helemaal te omarmen, staat zij nu exact waar ze wil staan. En dat is een mooie voedingsbodem voor haar praktijk waarin zij haar kennis en ervaring doorgeeft aan anderen voor een leven met meer flow, rust en geluk.