Warm buiten? Zó houd jij je huis koel op een duurzame manier
Zodra de temperaturen dan ein-de-lijk stijgen, zoeken we massaal de koelte op binnenshuis én naar manieren om het huis koel te houden. Maar hoe doe je dat op een duurzame manier? Het is misschien verleidelijk om direct de airconditioner aan te zetten, maar er zijn gelukkig duurzamere opties die zowel je energieverbruik als je ecologische voetafdruk verminderen.
BEDROCK deelt zeven effectieve én milieuvriendelijke tips om je huis koel te houden tijdens warme dagen.
Je huis koel houden op een duurzame manier
Wordt het warm buiten? Heerlijk, het betekent dat we ons leven eindelijk naar buiten kunnen verplaatsen, uren op het terras kunnen zitten en kunnen genieten van de warme avondzon. Maar dat betekent soms ook dat de hitte tot ‘s nachts in de slaapkamer blijft hangen en dat slaapt nou niet bepaald lekker.
Daarom delen we zeven handige manieren om je huis koel te houden als het buiten warm is, maar dan op een zo duurzaam mogelijke manier. Wel zo fijn!
1. Gebruik je ramen op de juiste manier
Wil jij je huis koel houden? Eén van de simpelste manieren is door simpelweg slim om te gaan met je ramen. Houd ‘s nachts en vroeg in de ochtend de ramen open om de koelere lucht binnen te laten, en zodra de temperatuur begint te stijgen, dan sluit je alle ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden. Door het creëren van tocht door tegenovergestelde ramen en deuren open te zetten, kan kun je je huis namelijk ventileren én koelen.
2. Creëer schaduw
Tijdens de warme dagen is schaduw is je beste vriend. Doe de gordijnen dicht of sluit de rolluiken, vooral aan de zonnige kant van je huis. Je kunt eventueel overwegen om zonwering te installeren buiten. Als je een tuin hebt, kan je bomen en struiken strategisch planten voor je ramen zodat je meer natuurlijke schaduw creëert en direct zonlicht blokkeert.
3. Skip hitteproducerende apparaten
Elektrische apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers genereren veel meer warmte dan je misschien denkt. Gebruik deze apparaten daarom het liefst alleen ‘s ochtends vroeg of juist ‘s avonds laat als het wat koeler wordt.
Je kunt vaker koude maaltijden bereiden of buiten koken om de warmte binnenshuis te verminderen. Wist je dat zelfs kleine apparaten zoals lampen en computers bijdragen aan de warmte in huis? Dus schakel ze uit wanneer je ze niet gebruikt.
4. Ventileer strategisch
Een ventilator kan een groot verschil maken, maar gebruik ‘m dan wél slim. Hoe? Zet de ventilator bij een raam om de warme lucht weer naar buiten te blazen. Dat kan helpen om de warme lucht uit je huis te krijgen en koelere lucht juist aan te trekken.
In de avond kun je de ventilator weer naar binnen richten om de koelere avondlucht in je huis te brengen. Een andere slimme truc is om een bak met ijs of bevroren waterflessen voor je ventilator te zetten. Zo zorg je voor een extra koele bries in huis! Net een airco, maar dan geen airco…
5. Verduurzaam je huis
Je huis koel houden, kan gelukkig hand in hand gaan met het verduurzamen van je huis. Vooral het kiezen van goede isolatie speelt een grote rol bij het reguleren van de temperatuur in je huis. Zorg dat je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn om te voorkomen dat de warmte je huis binnenkomt.
Ook dubbel glas helpt om de warmte buiten te houden in de zomer en juist binnen te houden in de wintermaanden.
6. Investeer in groene daken en muren
Groene daken en muren zijn niet alleen hartstikke mooi om te zien, maar ze hebben ook isolerende werking die helpen om je huis koel te houden. De planten absorberen namelijk het zonlicht en verminderen de oppervlaktetemperatuur van je dak en muren. Bovendien dragen groene daken bij aan biodiversiteit in de stad.
7. Wees slim met water
Water kan eveneens een effectieve manier zijn om je huis te koelen. Hoe dat werkt? Simpel. Vul een kom met koud water en plaats het voor je ventilator om de lucht te koelen. Je kunt ook je polsen onder koud stromend water houden of een koud, nat washandje op je voorhoofd leggen om jezelf af te koelen. Een koude douche nemen is een andere slimme manier om je lichaamstemperatuur te verlagen.
Met deze handige tips om je huis koel te houden, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar je bespaart zo ook flink op de energierekening. Win-win, toch?