Het eerste huis ter wereld is gemaakt met een 3D-printer van – jawel – aarde
Technologie gaat soms zó snel dat er ineens een nieuwsbericht voorbij komt dat er een huis (!) gebouwd is van 3D-printers. Uiteraard niet van papier, maar wel van lokale aarde en modder, wat betekent dat het geheel zero waste is en er nul materialen getransporteerd voor moeten worden.
Het huis – dat staat in Ravenna, Italië – is overigens geen gewoon huis, maar wordt ook wel het Tecla huis genoemd, wat staat voor technology en clay.
Duurzaam geprint huis
Het Italiaanse architectenbureau Mario Cucinella Architects and Wasp maakte het design en printte vervolgens het eerste huis ooit gemaakt van rauwe aarde. Het proces is niet alleen verbazingwekkend, het bouwen van een huis met een 3D-printer is vooral ontzettend eco-vriendelijk omdat er geen restmaterialen zijn en er geen afval of vervuiling komt kijken bij de transport, want die is er immers niet. Het is bouwen op maat.
https://www.bedrock.nl/3d-geprint-huis-icon-goedkoop/
De klei die werd gebruikt voor het printen van het huis werd lokaal gevonden. De printers – yes, het waren er meerdere – waren uiteindelijk zo’n 200 (!) uur bezig met het printen van het huis. Maar dan heb je ook wat: een uniek huis van zo’n 60 vierkante meter dat lijkt op een wespennest, geheel duurzaam geprint.
Een grot
Tecla is dus gemaakt van biologische materialen die samenkomen in een huis dat eigenlijk vooral wat weg heeft van een wespennest of een grot, als je het ons vraagt. Het architectenbureau staat er dan ook om bekend ouderwetse aspecten graag te combineren met technologie. Nou dát is zeker gelukt.
Het huis is dan ook helemaal aangepast op z’n omgeving en klimaat en is er gekeken naar hoe er voldoende isolatie én ventilatie is. En die gekke ribbels in het huis? Die helpen bij het balans van het huis.
Binnen vind je een woonkamer, keuken, badkamer, meubels die al in het huis zijn geprint en andere objecten die gemaakt zijn om opnieuw te gebruiken of recyclen.
Uiteindelijk waren er voor de bouw uuhh… print van het huis uiteindelijk 350 12mm lagen en 60 kubieke meter aan natuurlijke materialen nodig, en dat allemaal voor een gemiddeld gebruik van mínder dan 6kW.
Doe ons zo’n huis!
https://www.bedrock.nl/duurzaam-huis-3d-printer/